...

7 knep för blivande säsongare

Att göra säsong vintertid kan för den oinvigda vara en djungel. William Larsson har rutin när det kommer till att spendera stora delar av vintern på annan ort och delar med sig av sju knep som hjälper dig få till den där magsikt bra säsongen du alltid drömt om.

1. Var hittar man reskamrater om man är ensam från hemorten om att vilja spendera hela vintern på skidor?
– Forumtrådarna på Freeride är grymma i sådana fall. Har man koll på vart man vill åka och är det en lite större ort så brukar det finnas ett gäng som ska iväg. Eller så kanske man känner någon som varit iväg på säsong tidigare som har någon kompis där nere som är peppad på att åka. Annars tveka inte att sticka iväg själv för folk som gillar skidåkning finns det garanterat på en skidort!

Freeride’s forum är ett bra ställe att hitta säsongspolare

2. Hur finner man ett bra boende som lämnar några kronor över till att köpa mat för?
– Ska man iväg länge så brukar det finnas någon lokal hyresförmedling. Annars kan turistbyrån ha tips om vart man kan vända sig. Är det en kortare säsong eller om du vill åka runt lite så är ”airbnb” väldigt bra.

3. Vilket liftkort ger mest åkning för pengarna och när ska man ha införskaffat det?
– Tror att ”Magic pass” i Schweiz med mer än 30 olika orter för 4000kr är det absolut mest prisvärda. Och köp det före 10/9-2018.

4. Vilket är det optimala säsongsjobbet och hur ser man till att landa det?
– Själv anser jag att jobba som diskare är det mest optimala. Jobba kvällar och åka lagg på dagarna. Men skulle säga att överlag är kvällsjobb att föredra, så missar man inte första liften upp. (Men, har du möjlighet att klämma in några extra arbetspass på sommaren så slipper du jobba alla kvällar under säsongen.)

5. Om man inte vill jobba när det dumpar, ungefär hur mycket besparingar behövs för att klara en vinter?
– 50 000kr kommer man långt på. Svårt att säga en exakt siffra då det beror väldigt mycket på om du är i Sälen eller i Schweiz, eller vart man nu väljer att åka. Många tror att göra säsong är väldigt väldigt dyrt, men mat och boende måste man i alla fall ha oavsett om man är utomlands eller hemma. Det är liftkortet och resan som blir extra utgifter (utöver utrustning då).

6. Hur hittar man de feta åken som måste betas av på orten där man valt att tillbringa vintern?
– Lär känna lite folk som har koll på stället. Men en del locals vill inte alltid dela med sig av sina favoritåk, då finns det en hel del information på nätet, eller så kan du bläddra i några gamla skidtidningar.

7. Vad är knepet för att lyckas med säsongsediten och när ska editen vara redo att släppas?
– Försök göra den intressant och unik, men också så den speglar vad just du varit med om. Variera vinklar och gör det stilrent. Släpp den när det är aktuellt direkt på vårkanten eller mot hösten så folk får extra sug för kommande vinter.

NM från insidan med William Larsson

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.