Skidfilmer för ointresserade

”Vadå, sitter du och kollar på sån där skidfilm nu igen? Skulle vi inte se på Let’s Dance?

Om du, som undertecknad, titulerar dig som en tvättäkta skidnörd, alltså inte bara ”skidintresserad”, utan en sådan som kan spendera långa kvällstimmar cruisandes på nätets alla skidforum och list-sajter, ihärdigt konsumerande säsongs-edits, highlight-klipp och episoder från otaliga crews där ute i vintersportdjungeln, så känner du igen attityden vi ofta möts av från oförstående respektive, alternativt oinvigda familjemedlemmar. De vet att vi älskar skidåkning, så till den milda grad att det inte går att vänta till jullovet och öppna backar med sprutsnö, att även sommaren går ut på att hitta det bästa underlaget för backyard-setups, bygga egna pvc-rails och att vi anser att man kan ha precis lika roligt bakom en hockey-hall som på en alptopp. Men förstår de verkligen, innerst inne, eller spelar de bara med?

I ett försök att guida dig, du som vet att livets högsta mening står att finna i att glida över snö på ett par skidor, i din strävan efter förståelse av dina närmaste, i din önskan att bli ursäktad efter släktmiddagen för att se senaste Bunch-videon ytterligare en gång, kommer här en löst sammansatt lista med klipp på skidåkningens alla olika och underbara skepnader, som ur en oinvigds synvinkel kan öppna ögon och göra det vi håller på med lite mer förståeligt. Till vår hjälp har undertecknad bjudit in sin flickvän, som utöver ett par fjällresor i sin barndom, är total gröngöling i skidfilmsvärlden. I korthet, det perfekta försöksobjektet!

Alltså, vilka videos funkar bäst för den oinvigde?

Vi börjar med några ”mainstream/effektsökeri”-klipp. Kort sagt, den typen av skidåkning vi förväntar oss miljontals visningar på youtube av, som våra farsor delar på facebook:

1. Candide Thovex, One Of Those Days II

17 miljoner människor har sett detta på youtube vilket måste vara något slags rekord. Är denna typ av POV-åkning receptet för att väcka den ointresserades uppmärksamhet, tro?

Försökspersonens utlåtande:

Vadå, ska han bara åka i backen? Det blir lite tråkigt mellan hoppen, och det ser farligt ut att han åker så fort bland folk. Det börjar bli lite långtråkigt att bara se samma vinkel. Men det blir kul igen när han hoppar över träden. Slutet är riktigt bra, men det var lite för mycket samma grej innan.

Betyg: 7.5/10

2. Simon Dumont, cubed halfpipe:

När pipe-undret från Maine bestämde sig för att såga bort all överflödig snö i en halfpipe för att sedan sätta ner sitt X-Games-åk utan utrymme för misstag tappade skidvärlden hakan. Vad tycker flickvännen?

Horribel musik, jag hör inte vad dom säger. Men när man ser det dom byggt är det sjukt imponerande. Okej, det här var rätt häftigt! Fast jag förstår inte riktigt vad dom pratar om, det är för mycket skidspråk. Dom borde visa hela åket!

Betyg: 6/10

3. Cody Townsend, Line Of The Year 2014:

Vansinne eller noga kalkylerad bigmountain-åkning? Cody’s majestätiska ränna borde scora högt i de flestas bok.

Wow, vilket sjukt berg! Ska han åka där igenom? Vad mycket smalare det ser ut från hjälmkameran. Det här gillade jag.

Betyg: 8/10

Efter de episka klippen går vi in på mer raffinerad skidkonst, och presenterar några filmer som utforskar de mer känslosamma delarna av skidåkning:

1. Afterglow – Lightsuit Segment:

Supersponsrat och reklamigt men i mitt eget tycke något av det vackraste och mest inspirerande som skapats i skidväg.

Det här var väääldigt snyggt. Man undrar hur dom ser nånting i mörkret. Det ser animerat ut nästan. Det här var trevligt att titta på!

Betyg: 10/10

2. JP Auclair’s urban-segment från All I Can:

En annorlunda vinkel på urban skidåkning som för en person med noll koll vanligtvis kan te sig enformigt och svårbegripligt. Legendaren JP visar ett lekfullt perspektiv.

Tråkig låt. Men väldigt fint filmat trots vädret. Han bryr sig inte om sina skidor. Men det händer ingenting. Okej, nu så, nu börjar han åka, och fort går det. Fast på det hela så var den rätt trist faktiskt, men välgjord.

Betyg: 7/10

Den tredje och sista kategorin inkluderar de mer uttrycksfulla sätten att åka skidor på, där utövarna har utvecklat sin egen säregna stil som förmodligen ligger långt ifrån en icke skidåkande persons förståelse för vad som är möjligt på snö. Här tar vi oss en titt på kreativitet, och stilar som delar skidvärlden i hetsiga diskussioner om vad som egentligen är ”rätt” typ av skidåkning och inte:

1. Leo Taillefer – Gopro Line of the Winter 2015:

En kraxande fransman, hjälmkamera och ohälsosamt hög fart genom en trång klyfta mellan intet ont anande turister. Underhållande eller bara dumt?

Introt gör mig inte speciellt nyfiken faktiskt. Det är som den andra fransmannens video, fast sämre ljus, och mindre hopp. Den är rätt farlig den här också skulle jag säga, vad är det för fel på han med allt skrikande? Och snömonstret? Nu får han ge sig, det här är bara tramsigt. Var det här allt?

Betyg: 3.5/10

2. Real Skifi – Episode 7

De nyskapande finnarnas mest sedda video uppvisar en sällan skådad lekfullhet på ett par skidor i en säsongsstängd backe. Bland mer ”core” skidåkare döms deras upptåg ofta ut som rent clowneri, men vad tycker vår försöksperson?

Fem och en halv minut? Det är bäst att den är underhållande. Okej, nu börjar det. Det känns som de slår sig väldigt mycket, och fula kläder har dom. Ska dom åka skidor eller bara krascha? Jaha…vad ska det här vara bra för? Det är lite…töntigt. Och jag har svårt att se vitsen med det här, det är som någon slags balett till dålig musik. Kommer det hända något mer eller kan jag stänga av?

Betyg: 2/10

3. The Bunch – Prenito

Sist men inte minst, flexkungarna The Bunch’s senaste peppvideo inför deras kommande långfilm Finito. Här blandas skicklig railåkning med obskyra pressar på allt som kommer i deras väg, oavsett underlag:

Det är lite konstigt det här med att åka skidor där man inte ska åka skidor. Jag förstår ingenting. Det är mörkt och jag ser ingenting.Var det där slutet? Nää…alltså jag förstår inte varför du gillar detta. De försöker i alla fall göra något nytt.

Betyg: 1.5/10

Summering

Dags slutsats på den här djupdykningen i vad som egentligen går hem hos av skidåkning ointresserade människor. För oss insnöade kan det vara svårt att komma överens med våra medmänniskor om vad som är bra, dåligt, imponerande, överproducerat eller bara lökigt, men efter det här empiriska experimentet med min flickvän drar jag slutsatsen: Vill du skapa förståelse för din passion bör klippet vara så kort som möjligt, vara filmat i bra kvalitet och med begriplig musik, och gärna i en vacker miljö. En person som aldrig upplevt glädjen av att sätta ”alla 8” på ett plaströr i mörkret kommer heller inte förstå grejen med att se det på film. Storslagna miljöer med konkreta stunts däremot, gärna med gimmickar som annorlunda ljussättning eller helikopterfilmning är helt enkelt det vinnande konceptet för att vinna dina medmänniskors respekt.

Detta funkar

* Korta filmer
* Bra kvalitet
* Passande musik
* Bombastiska miljöer
* Hårresande stunts

Lycka till!

Text: Frank Stenbrottsson

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.