Skidskvaller #10

Klassiska Folven Camping i Stryn får ny ägare, Nike åker snålskjuts på Dragons goggelstillverkning, Aurélien Ducroz lägger tävlingsskidorna på hyllan och på Stockholms gator rullar det skidbussar. Dags för ett nytt skidskvaller.

 • Niklas Karlström har åter åkt till Kanada för att filma till sitt årliga projekt (numera tvåårliga) In PEACE. Att döma av Niklas blogg så har gänget hittills haft otur med snöförhållandena, tur då att det finns öl.
   
 • Johannes ”Joppe” Andersson och Tom Oliver ”Tomtube” Hedvall ska också till Kanada och British Columbia. Håll i hatten.
   

 • Michaela Utsi är på väg tillbaka från förra årets knäskada.
  Foto: mimmi-michaela.com
  Roxys svenska teamåkare Mimmi Sandström (snowboard) och Michaela Utsi (skidor) har lanserat en gemensam blogg: http://mimmi-michaela.com/ Enligt inledningsorden kommer det att bli en chill blogg: ”Welcome to what could be known as the most laid-back blog in the history of blogs.”
   
 • Idre Fjäll inleder ett samarbete med de mellansvenska skidbackarna Storstenshöjden och Tolvmannabacken. Exakt vad detta innebär är i skrivande stund oklart men ska tydligen ge dem som besöker mer än en av dessa orter ett mervärde.
   

 • Dragonike goggels.
  Foto: Fredrik Tacacho
  Nike har börjat producera goggles tillsammans med Dragon. Först på teamet är underbarnet Gus Kenworthy och den franske pipedemonen Kevin Rolland.
   
 • Skidmärket Faction kommer till 2014 att släppa tekniska kläder för skidåkning. Hmm, var det inte det som CoreUPT gjorde strax innan de konkade förra året..?
   
 • US Freeskiing Open kommer tillbaka. Sedan några år tillbaka har den klassiska tävlingen där amatörer och proffs kan mötas legat i ide. I början av mars 2014 är det nypremiär för tävlingen som senast såg dagens ljus 2008.
   

 • Henrik Harlaut under X Games
  Foto: ESPN Images
  Henrik Harlaut åkte på sin egen promodell under X Games i Aspen. Designen är en hyllning till den gamla modellen Armada ARV, vilken var Armadas första bc-skida. Skapelsen heter Aldente och är försedd med en ganska tvär tiprocker. Vi misstänker att den nya skidan lämpar sig väl för avancerade nosebutters.
   
 • Jacob Wester har varit ett stående inslag på X Games de senaste åren. I år fick han se sig nobbad av arrangören då han inte blev inbjuden.
  Jacob verkade inte speciellt ledsen över det och drog istället på en roadtrip i Alperna med Daniel Rönnbäck och Erik Sunnerheim. 
   
 • Kristoffer ”Piffen” Edvall är påväg tillbaka efter en mindre skada. Hans stoke gick inte att missta när han åter fick stå på skidor igen.
 • Norske friåkaren Fred Syversen har köpt klassiska Folven Camping i Stryn. Fred är kanske mest känd för att av misstag ha satt världsrekord i klippdropp (107 meter!) för några år sedan, men ger sig alltså nu in i campingbranschen. Hygge, tycker redaktionen.
   
 • K2 har öppnat en skidåkarbar i Ramundberget. Vi misstänker att det innebär en sportbar fast med Seth Morrison istället för hockey och fotboll på storbildsskärmarna. För att skapa rätt kombination av fjällstuga parat med amerikansk retrokänsla är baren inredd med lika delar skidprylar och brädor från gamla lador.
   

 • Aurélien Ducroz och Reine Barkered rekar linjer på världstouren.
  Foto: Jeremy Bernard/Freeride World Tour
  Friåkaren och världsmästaren från FWT 2009 och 2011, Aurelien Ducroz, meddelade under januari att han inte kommer tävla mer efter årets säsong. Aurelien är den mest framgångsrika skidåkaren på FWT någonsin, och utöver världsmästartitlarna har han även tre segrar i den prestigefyllda Verbier Extreme.
   
 • Alex Schlopy satsade under finalen av X Games big air på att snurra mest. Han var sånär på att landa en 1980, 5 1/2 varv!
   
 • Hammarbybacken gör sitt bästa för att skapa fjällkänsla i storstan. Senaste greppet är ett samarbete med hamburgerrestaurangen Broken där man varje lördagmorgon under februari och mars erbjuder gratis skidbuss mellan Broken, på Kungsgatan i centrala Stockholm, och Hammarbybacken. På eftermiddagen går bussen tillbaka till stan och, för de som vill, afterski på Broken.
   

 • Emma Dahlström är tillbaka på tävlingsscenen efter sin höftskada och var nära en pallplats i världscupen direkt.
  Foto: Andreas Fausko
  Erik Pollard har brutit benet i Ryssland. Tydligen var sjukvården så fruktansvärt dålig att han höll på att förlora benet och det blev upp till hans vänner på plats tillsammans med google som fick lösa biffen. Efter många om och men så är han nu i Tyskland för operation och observation.
   
 • Emma Dahlström och Oscar Wester knep varsin fjärdeplats när världscupen i slopestyle kördes i Silvaplana, Schweiz, förra helgen. Grattis!
  Nästa tävling för slopestylelandslaget är VM i Voss i början av mars.
   
 • Årebaserade Elevenate verkar gå hem i branschen. Förra året utsågs Elevenate till det mest intressanta skidklädesmärket av trendspaningsföretaget Stylesight.com och i år vann de Sportfacks utmärkelse ”Årets nykomling” med motiveringen: ”Vi har aldrig sett på maken. Aldrig tidigare har ett varumärke på så kort tid nått en sådan position att alla jämför sig med det.” Inte illa för ett företag som startade för tre år sedan.
Text: Kristoffer Frenkel, Fredrik Tacacho, Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.