Skidskvaller #13

Skistar vill bygga en ny flygplats mellan Sälen och Trysil, Kassjöbacken är till salu och Matilda Rapaport ska filma i Alaska. Det här är Skidskvaller #13.

 • Tandådalen får en nygammal släplift nästa säsong. Det är 741 meter långa Parliften i centrala Tandådalen som nu återigen gör skäl för sitt namn och kompletteras med ytterligare en lift.
   
 • Det ser ut att bli en bra säsong för de svenska skidanläggningarna. Efter februari i år låg liftkortsförsäljningen tio procent högre än vid samma tipunkt förra året, meddelar liftpanelen som består av 23 liftföretag. Årets siffror ser ut att ligga på samma nivå som rekordåren 2008-2009 och 2009-2010.


  Kassjöbacken.
  Foto: Mäklarringen
   

 • Har du fyra miljoner över? Då kan du investera i en helt egen skidbacke. Fullt fungerande Kassjöbacken utanför Umeå är nämligen till salu. Totalt 302 300 kvadratmeter mark inklusive en hel skidanläggning med en lift, tre nedfarter, servicebyggnad, kök och skiduthyrning ligger ute till försäljning hos en lokal mäklarfirma. Besök försäljningssidan om du vill veta mer eller lägga ett bud.
   
 • Oscar Wester plockade hem en andraplats i världscupfinalen i slopestyle i Sierra Nevada, endast en dryg poäng bakom segraren Lyman Currier, USA. Därmed hamnar Oscar på en fin tredjeplats i totala världscupen vilket innebär att han tagit ett stort steg mot OS-deltagande nästa år.
  –Mitt åk såg ut så här: left kangaroo bone arrow grab, switch right bio 900 mutegrab, right dubbel cork 1080 safety, left flat 900 safety, switch on switch av på railet till switch backflip över gapet, switch lip till blind 270 av på donkey-dicken, misty 630 av shootouten, berättar Oscar Wester.
   

 • Fabian Rimfors och Andreas Jönsson deltog i Österlenmästerskapet.
  Foto: Veronica Åsberg
  Skånes svar på Skutskjutet, Österlenmästerskapet i slalom, avgjordes nyligen. Mästerskapet avgjordes i pjäxdjup kallsnö i Ornahög alpincenter i Skåne. 34 åkare gjorde upp om äran i sex olika skidklasser. Snowboardklassen och monoskiklassen fick dock ställas in på grund av för få anmälda, skriver arrangören på sin facebooksida
  : ”Skulle även haft en monoskiklass, men åkaren fick förhinder.”
  Till sommaren körs inofficiella SM i grässlalom i samma pist.
   
 • SOS har som skidskvaller tidigare skrivit om fått nya danska ägare. Att döma från hemsidan ser det ut som att framtiden kommer bjuda på korta midjejackor, vadderade kjolar och pälsade kragar. Något för oss på Freeride?
   
 • Snowboardåkaren Sven Thorgren hade chansen att ta hem världscupen i slopestyle men ett fall i finalen i Sierra Nevada gjorde att han halkade ner till nionde plats i den tävlingen vilket gav en andraplats totalt i världscupen. Ett resultat som stärker hans chanser att ta sig till OS om ett år. 16-årige dundertalangen Yuuki Kadono, från Japan, tog hem världscupen efter seger i finalen.
   
 • Vad händer egentligen med Yniq? Jon Olsson ses nu även åka ”fritt” i ett par POC-goggles…
   
 • Wildcarden Matilda Rapaport och Lorraine Huber körde skiten ur de etablerade FWT-åkarna i finalen av Freeride World Tour i Verbier. Ryktet om de hänsynslösa FWQ-åkarna spred sig snabbt. Nu i april åker både Matilda och Lorraine till Alaska för att filma för tjejfilmen Shades of WinterBakom Shades of Winter står ett gäng kvinnliga friåkare från hela världen: Sandra Lahnsteiner (AUT), Lorraine Huber (AUT), Rachael Burks (US), Lynsey Dyer (US), Meghan Kelly (US), Janina Kuzma (NZL), Pia Widmesser (GER), Caja Schöpf (GER) och Matilda Rappaport. Den kommer också innehålla ett segment från Nine Queens.

  Tanken är att Shades of Winter ska släppas till hösten och då tävla i IF3 i Montreal, Annecy och Innsbruck.
   

 • Jon Olsson vann nyligen Red Bull homerun i Åre. Något som inte riktigt uppskattades av de andra tävlande. Under natten efter vinsten var några framme och skrev fuskare på Jons bil och syftade på hans eventuella tjuvstart i tävlingen.
   

 • Tanner Hall Invitational.
  Foto: ESPN
  Henrik Harlauts fina säsong fortsätter. Nyligen tog han hem totalsegern i Tanner Hall Invitational i Sierra at Tahoe, framröstad av de andra åkarna. Phil Casabon vann de två andra kategorierna, stil och kreativitet. Kolla in tävlingen här.
   
 • Har även Line utvecklat tekniska skidkläder? Med tanke på att ägaren K2 nu börjat göra ytterkläder, vore steget inte långt för Line att följa i samma fotspår.
   
 • Sebastian Garhammer är åter tillbaka i Peak Performance-teamet, efter en utflykt till Colour.
   
 • Även gamle skidåkaresset Robert ”Robban” Olsson är tillbaka som designer på Peak efter en kortare sejour på O’Neill i Holland.
   
 • Världens bästa speedskiåkare samlades nyligen i franska Vars för att försöka slå världsrekord. För första gången sedan 1997 kunde deltagarna starta från toppen av backen Piste de Chabrieres i Vars och på sex sekunder kom åkarna upp i 200 kilometer i timmen. Nu blev det inga världsrekord men fort gick det. Svenskan Sanna Tidstrand kom upp i 232 kilometer i timmen och snabbast av alla var italienaren Simone Origone som satte nytt backrekord med 248,174 kilometer i timmen.
   

 • Premiärnumret av Alpinkultur.
  Alpingaraget har släppt ett nytt onlinemagasin, Alpinkultur. Det är skidåkaren och skribenten Johan Jonsson och fotografen Daniel Rönnbäck som tillsammans med Alpingaraget ligger bakom tidningen. I första numret röjer Simon Ericson Stockholms bästa railspots, Henrik Windstedt får titeln världens bästa pappa och så presenterar de nästa års prylar.
   
 • Pengarna rullar in för Skistar, de redovisar en vinst före skatt på 416 miljoner kronor för perioden december–februari i år. En del av pengarna kommer förmodligen att investeras i en ny flygplats. Bolaget har nämligen fått klartecken att bygga en ny flygplats av internationella mått mellan Sälen och Trysil.
  –Om vi lyckas realisera den satsningen med alla inblandade parter så är det en unik och otroligt stor nyhet. Det skulle innebära att vi får en transfertid till de här två orterna som jag inte tror att någon internationell skidort kan konkurrera med. Då pratar vi om nya marknader, kanske England, Holland norra Tyskland, Ryssland och Baltikum, säger Skistars vd Mats Årjes i en kommentar.
   
 • Niklas Eriksson sågs fladdra förbi i bild under Jon Olsson Invitational. Niklas stod och log i en Nike-jacka? Har den unge Åresonen blivit hookad av det stora märket från Oregon?  
Text: Fredrik Tacacho, Kristoffer Frenkel
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.