Skidskvaller #19

Folgefonna förlänger säsongen, världscuptävlingarna på Nya Zeeland flyttas till Cardrona och Voss storsatsar med en ny stollift. Från Åre rapporteras att Reine Barkered skaffat husdjur, och en Superunknownvinnare extraknäcker i byggbranschen. XOXO, Skvallerredaktionen.


 • Parkåkning på glaciären i Fonna.
  Foto: Kyle Myer
  Det har varit en kylig sommar på Folgefonna, och därför förlänger de säsongen till första september, med reservation för snöbrist i slutet. Parken kommer finnas kvar i nuvarande skick till 20:e juli, och sedan skalas ner litegrann allteftersom.
 • Norska Åsnes, som specialiserar sig på turåkning, slutar tillverka kläder för att de inte sålt tillräckligt. På skidsidan går det dock bättre. Förra året sålde de omkring 35 000 par skidor, varav drygt hälften var lagg
  med färdiga stighudsfästen.
  Toppturstrenden går vidare uppåt.
 • Delar av eliten i längdskidåkning kör SM på rullskidor nu i veckan. Nu undrar redaktionen om någon av våra svenska utförs/friåkningsstjärnor kommer dyka upp på SM i grässlalom i Brösarp i mitten av juli.
 • Stept Productions släpper snart sin nya film, och det ryktas att fenomenet Clayton Vila är en av dem som levererat flest bangers. Håll utkik på iTunes när filmen släpps, vi på redaktionen är knappast ensamma om att se fram emot nya sjuka urbanklipp från Stept.
   
 • Norge får sin första catskianläggning till vintern. Det är Harpefossens Skisenter i Eid som har fått godkänt på sin ansökan att frakta hugade åkare till topparna med hjälp av larvfötter. Flera lokala turentusiaster uppges dock vara tämligen griniga över beslutet.

 • Örnen på bilden har inget med texten att göra.
  Foto: Chuck Szmurlo/Wikimedia Commons
  Turerna kring Örndalen i Vemdalen fortsätter. Både länsstyrelsen och Härjedalens kommun har sagt ja till att bygga den nya fjällanläggningen Örndalen, men en överklagan från Sveriges Ornitologiska Förening tar frågan till Mark- och miljödomstolen. Mats Svensson, styrelsemedlem i Örndalen AB säger att de ändrat i detaljplanen och bland annat flyttat ett boendekvarter och ändrat dragningen av liftar och backar för att de fridlysta kungsörnarna i området ska få ha kvar sitt revir. Sveriges Ornitologiska Förening tycker dock inte att det räcker, och därför överklagar de. Redaktionen har utan framgång sökt de berörda örnarna för en kommentar.
   
 • Det höjs allt fler röster för att skidåkningen, precis som snowboard, borde ha en Real Street-del i X Games. Alltså en tävling för videoparts, endast inspelad i urbana miljöer. Bra eller anus?
 • Helgen som kommer är det dags för Supercupen i Funäsdalen. Det är en kombinationstävling i slalom och golf, för att fira att golfbanan i Ljusnedal fyller 40 år. Vi förmodar att skidåkningen hålls på behörigt avstånd från greenerna.
 • Jibbing och skicross får riksidrottsgymnasium från och med nästa år. Jibbarnas tillhåll blir Malung/Sälen och skicrossåkarna hamnar i Järpen/Åre.
   
 • Hanne Kjöller, ledarskribent på DN är en av de i ”gammelmedia” som oftast och bäst lyfter frågan om laviner. Nu ryktas det att hon kommer gå en lavinteknikerutbildning för att hon tröttnat på förståsigpåare som säger att hon inte har koll på vad hon skriver om.
 • Black Diamond får en ny distributör i Sverige, Bergsbo PF. BD går som tåget utanför Sverige, men har haft svårt att nå samma popularitet här hemma. Vi får se om det blir någon ändring på det nu.

 • Får vi se Russ Henshaw i världscupen i Cardrona?
  I ett tidigare skidskvaller skrev vi om Snowpark NZ som eventuellt skulle stänga, och nu är det officiellt. Den nya ägaren, Tom Elworthy, tycker att det är för liten vinst i att bygga upp en pipe och park, och kommer bara hålla öppet för raceteam som vill köra bana. Inget ont om alpinåkare, men redaktionen tycker att Elworthy verkar vara en tråkig typ.
 • På grund av ovanstående trista nyhet flyttas de Nya Zeeländska världscuptävlingarna i slopestyle och pipe till Cardrona istället.
 • Ännu en norsk skidort bygger ut. Nu är det Voss Myrkdalen som expanderar och bygger en lift på en tidigare orörd fjällsida. Storhaugsexpressen är en sexstolslift som kommer hamna längst västerut i anläggningen. I samband med liftbygget skapas sju nya pister, och givetvis blir även en massa offpistterräng nu promenadfri. Fallhöjden är 440 meter och liften väntas vara klar till jul.

 • Lucas Stål Madison
  Lucas Stål Madison har skaffat sig ett extraknäck som byggjobbare, och inte vilken byggjobbare som helst. Han är en av dem som håller i verktygen när de sista bitarna av Snowcamp i Säfsen görs klart.
 • Skidorterna Bear Mountain och Snow Summit i södra Kalifornien är till salu. Enligt Google Maps tar det bara två timmar dit med bil från Beverly Hills så det borde vara ett ypperligt tillfälle
  för någon skidintresserad kändis att
  bränna stålar.
 • Trailern till Level1:s nya film Partly Cloudy blev försenad på grund av att redigeringsprogrammet kraschade häromdagen. Ursprungligen skulle den släppts den första juli. Lyckligtvis var det bara trailern som åts upp och inte hela filmen.
   
 • Voff, Reine Barkered har köpt hund.
 • Hört talas om SkySkater? Nej inte vi heller. Det är en metallgrunka som man fäster på kanten av skidorna för att kunna göra soulgrinds som med inlines. Ska vi skicka den uppfiningen rakt i papperskorgen utan att passera gå, eller?
Text: Hedda Berander & Kristoffer Frenkel
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.