Skidskvaller #23

Lines grundare lämnar skutan, skidåkning debatteras friskt inför det norska Stortingsvalet och om någon hade väntat sig en storm mot bandesignen i Sochi-OS kan vi meddela att den uteblev. Vi kan även rapportera om svenska framgångar i FWQ, och att Park City hotas av vräkning.

 


 • Foto: Skärmdump: newschoolers.com
  Grundaren Jason Levinthal lämnar Line?! Ja, det verkar som om det snabbt spridda ryktet är sant även om orsakerna bakom än så länge verkar vara lite otydliga. Oavsett vad som händer vågar vi nog säga att ryktet om att han byter till Nordica inte stämmer.
   
 • Line Skis fyller för övrigt körkort (18) i år, men visste ni att de ursprungligen tillverkade snowblades? Och att de inte skäms för att berätta det heller. Props! Ut med skeletten ur garderoben bara!

 • Snö på Skarsfjället.
  Foto: facebook.com/ramundberget
  Det har börjat snöa! Både Åre, Funäsdalen och Ramundberget fick några flingor i helgen, och i alperna har flera orter, däribland Davos, Sölden och Kitzsteinhorn, rapporterat om så mycket som 15 centimeter nysnö. Wohoo!
   
 • Det är valår i Norge och skidåkningen finns med bland de politiska utspelen.
  Ska heliski tillåtas i Norge? Ja, om landets andra och tredje största politiska partier, Höyre och Fremskrittpartiet får sin vilja igenom kommer det bli fritt fram för heliski, catski och ökade möjligheter att köra skoter i Norge. I dagsläget är heliski förbjudet med undantaget att enskilda kommuner kan utfärda tillstånd för speciella omständigheter och inom avgränsade områden, något som till exempel brukar ske vid skidfilmsinspeningar.
 • De norska riksdagspartierna har även olika åsikter om vem som ska betala räddningsaktionen vid lavinolyckor – skidåkarna eller skattebetalarna. Intressanta debattartiklar i ämnet finns bland annat HÄR.
 • Garmin, som till vardags mest gör GPSer ska börja göra kameror. Inte helt otippat är det actionsportkameror som teknikbolaget nu ska göra. Freeride återkommer med en recension.
 • Johan Ståhlberg, som bland annat givit ut två böcker om skidåkning, har sadlat om. Efter några tuffa år på berget började Johan att plugga reklam och foto. Idag pendlar Johan mellan vildmarken och studion där han fotar mer eller mindre kända personer. Johan har blivit inbjuden till Bokmässan i Göteborg för att berätta om sitt fotande. Roligt att skidåkning syns i finmedia tycker redaktionen.

 • Foto: FIS Freestyle
  Det verkar överlag som att åkare som tävlar i slopestyle är positiva till bandesignen som presenterades inför vinterns OS.
 • Jeppenator goes Europe? Ja, iallafall semestrar han och Felix ”Felkan” Lundin i Jeppes bil under 30 dagar nere på kontinenten. Om bilen överlever återstår att se.
   
 • Park City sitter i klistret. Ett bolag inom Vail Resorts-koncernen äger delar av marken som utgör Park Citys skidområde, och nu hotar de Park Citys liftbolag med vräkning. Det verkar inte som att de helt sonika kommer börja välta ner liftstolpar, men kommande vintersäsong kan vara i farozonen om parterna inte kommer överrens snart.
 • Fotografen och Freeridebloggaren Fredrik Schenholm har blivit pappa till en liten tös. Stort grattis!

 • Så sanslöst STOKAD!!!1
  Foto: Skärmdump: twitter.com/tannerhall
  VARFÖR SKRIKER TANNER HALL NÄSTAN ALLTID PÅ TWITTER men använder små bokstäver på Instagram? Någon som vet? Mystiken tätnar.
   
 • Nästa år kommer Swesport få sällskap av Boutique Fräsh i mässhallen ute i Kista. Tidpunkten är som vanligt i slutet av januari, men utbudet breddas. Swesport fokuserar mest på vintersport och friluftsliv medan Boutique Fräsh har sitt huvudfokus på actionsport och streetwear. Nu slipper de i branschen som sysslar med båda delar ränna på två mässor. Det låter väl kompatibelt? Om de även ska slå ihop namnen föreslår vi Fräshport eller Swetique Fräsh.
   
 • Förutom Swesport-sammanslagningen byter Svenskt Sportforum namn på Skidtestarhelgerna. Numera heter det Skidtestardagar, vilket väl kan vara praktiskt för att slippa vara bundna till veckosluten.
 • Kaya Turski är korsbandsskadad för tredje gången, vilket förklarar varför hon inte körde tävlingarna på Nya Zeeland i augusti. Olyckan hände under Kanadas landslagsläger på Mt Hood i mitten av augusti och hon har redan opererats. För att öka hennes chanser att vara återhämtad till OS i februari användes ett syntetiskt ligament och förhoppningen är att hon ska vara tillbaka på snö senast i december.
   
 • Ska du till USA i vinter? Powder Mag har satt ihop en trevlig lista över olika skidorter och deras respektive försäsongspass. Vissa pre-season deals är dock redan passerade.. hur långt i förväg vill dom att man ska bestämma sig egentligen?
 • En vildhjärna med smeknamnet Tacobill på Newschoolers hävdar att han ska sätta upp ett rail i landningen på Chad’s Gap nästa vinter. Sätter han det lär han bli legendarisk men med tanke på att platsen redan skördat en del offer (däribland Tanner Halls anklar) har det även potential att bli en episk pannkaka av alltihopa.
   

 • Svenska tjejer på pallen down under.
  Foto: chillout.co.nz
  I skymundan av parktävlingarna i Cardrona kördes en tvåstjärnig FWQ i Craigieburn på Nya Zeeland för två helger sedan där flera svenska tjejer tog pallplatser.
  NM-vinnaren Sara Hultman kom trea i snowboardklassen och Elin von Friedrichs och Sanna Vikberg blev tvåa respektive trea i skidklassen. På herrsidan deltog Victor Lindström, Axel Scherrer och Linus Hansson, som kom på sjätte, trettonde respektive femtonde plats.
   
 • Den tyska skidtillverkaren Amplid ägs numera till 100 procent av grundaren Peter Bauer.
   
 • Sweet Protection har gjort en alpinistversion av sin störtkruka Igniter. Den ser ungefär likadan ut som ursprungsversionen, men är godkänd för klättring eftersom den har ett kompositlager på hjässan som ger extra skydd mot saker som faller ovanifrån. Bra för äventyrliga typer som åker skidor med klättersele alltså. Som extrabonus har den inbyggt pannlampsfäste.
   
 • VM-kvalet i Dödshopp blev en succé i största allmänhet och Adam Widén har synts flitigt i media inför tävlingen. Uppmärksamheten är dock inte över än, ikväll (4/9) gästar han Sportbladets live-TV mellan 20-22. Kan vara en trevlig motvikt till den totala Obama-överbelastningen kanske?

 

Med anledning av att Sarah Burke skulle fyllt 31 år igår avslutar vi detta skidskvaller med en video gjord av Drew Lederer, och hoppas att det är gott om pudersnö och välshapade parker hos Sarah, Shane, Doug, CR och alla andra i skidåkarhimlen.

Text: Hedda Berander & Kristoffer Frenkel

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.