Skidskvaller #27

Tanner Hall hänger med Justin Bieber, miniskidan har återuppstått och goggelbränna är den hetaste av trender på de brittiska öarna. Tecken på en annalkande apokalyps eller en invasion av tvättbjörnar? Njäeh, bara en lagom dos skidskvaller.

  • Ryktet om att Reine Barkered signat med Giro stämmer. Tillsammans med kanadensaren Riley Leboe var han nyligen i Österrike och fotade katalogbilder. Reine lämnar därmed Smith som han åkt för i två år.
    – Riktigt roligt att köra för Giro, det är ett gäng sköna människor som jag ser fram emot att få arbeta med, säger den föredetta världsmästaren i en kommentar.
  • Mellan 6 februari och 13 april flyger SAS direkt mellan Köpenhamn och Kiruna, så nu finns det möjlighet till kortare restid för sörlänningar som vill upp till Gränsen med omnejd. Dock undrar redaktionen varför de inte flyger direkt även vid NM.
  • Kye Petersen har kört på Rossignol i princip hela sin karriär, men nu är den långhårige Whistlersonen klar för 4FRNT istället. Ett av skälen till sponsorbytet är att han får möjligheten att göra sin egen skida hos 4FRNT, och planen är att den ska finnas i serieproduktion till vintern 15/16.

  • US Freeskiings OS-kläder har presenterats med pompa och ståt i New York av alla ställen, och strax fylldes internet av en blandning av rådiss och försiktiga hyllningar. Meh, tycker redaktionen, men blev samtidigt väldigt nyfikna på hur det svenska lagets kläder kommer se ut. Det är dock fortsatt hemligstämplat..
  • Även Norge har offentliggjort delar av sina OS-outfits, närmare bestämt finkläderna. Friåkarna kommer tävla i kläder från sina egna sponsorer, säger Gjermund Bråten till Friflyt, men i övrigt är det OS-uniform som gäller.
  • Förresten bara måste vi bifoga en bild på kläderna de tyska OS-atleterna kommer bära.
    Oklart vilket som är roligast – färgkombinationen eller att den tyska olympiska kommittén bestämt hävdar att det inte är ett medvetet politiskt ställningstagande.
  • Audi har sponsrat alpina världscupen sedan stenåldern (nästan), men nu går de även in som sponsor i Freeride World Tour. En anonym oddsmatematiker meddelar att detta samarbete ökar sannolikheten för att FWT-klipp ska visas i SVT:s Vinterstudio med 76 procent. FWT har förresten knåpat ihop en peppig trailer inför den kommande säsongen. Hur tror ni det kommer gå för våra fyra svenskar?
  • Att orter som arrangerar alpina VM får ett uppsving åren som följer ett mästerskap är ganska vedertaget. Själva arrangemanget kräver ofta en tillfixning av ort och backar, vilket automagiskt gör allt mer attraktivt. Ingen chock alltså, men ändå kul att svenska resebolag rapporterar om en tredubbel ökning av antalet bokningar till Schladming, som hade VM i våras.
  • Sarah Burke kommer avbildas på ett frimärke lagom till vinter-OS i Sochi. Kanadensiska postverket hedrar ett gäng olika framstående idrottare i samband med OS, och Sarah är alltså en av dem.
  • Sig Tveit kör numera för Line, meddelar FriFlyt. Norrmannen kommer för övrigt fortsätta filma med Level 1 och The Bunch under vintern som kommer.
  • Skidtunneln i Torsby är numera officiell träningsanläggning för Skicrosslandslaget. Det kanske låter lite konstigt, men de har byggt två startramper med grindar inne i tunnen för att åkarna ska kunna nöta startteknik under sommarmånaderna.

  • Grattis ni som ska till Japan i vinter – det dumpar allaredan. Se ovan för en färsk rapport från Niseko.
  • Vi vet inte om det är osannolikt eller bara lite småkonstigt att Mr. Capslock himself, Tanner Hall, hängde med Justin Bieber när de bägge var i Panama samtidigt. Inspired-gänget spelade in saker tillsammans med Nitro Circus, och Biebs passade på att avlägga en visit.

  • Åre får ännu en konceptbutik. Denna gång är det Houdini som öppnar en egen affär vid Åre Torg.

  • JP och Julien
    Foto: Dom Daher/Skiers Cup
    Är du ensam om att ha fattat grejen med skidåkning i ditt gäng? För att öka chansen att få sällskap på nästa skidresa kan du nominera en icke-skidfrälst polare i Skistars tävling ”Årets Ski Rookie 2014” där man tävlar om skidprylar och resor värda 17 000 kronor. Tävlingen pågår till 24 november.
  • Datumen för nästa års Skiers Cup är nu satta. 4-10 januari i Zermatt är det som gäller, och vilka åkare som kommer delta offentliggörs de kommande veckorna. Nya lagkaptener för Team Europe respektive Team Americas är Julien Regnier och JP Auclair, som tar över uppdraget från Kaj Zackrisson och Cody Townsend. Förresten, JP vs Julien.. låter inte det lite bekant? 😉
  • Eric Pollard joinar Dakines outerwear-team. Han har sedan tidigare reppat deras handskar och ryggsäckar men utökar nu samarbetet lite till.
  • Miniskidan har återuppstått! Plastkonstruktionen som såg dagens ljus redan på 70-talet blev förra året uppdaterad av några kreativa norrmän som uppdaterade den med snowboardbindning. Det ska gå att åka med både en och två fötter. Kolla in filmen nedan!

 

  • Två forskare vid universitetssjukhuset i Leuven, Belgien, har upptäckt ett nytt ligament i våra knän. Det har fått namnet Anterolateral Ligament och tros vara orsaken till varför vissa som korsbandsopererats fortfarande drabbas av att knät viker sig. Ungefär 97 procent av jordens befolkning tros ha det här ligamentet. Detaljerad fakta hittar du på Science Daily.

  • Den brittiska tidningen Daily Mail har utropat goggelbrännan till ”en bisarr, ny skönhetstrend”. Tydligen går vissa så långt för att få brännan att de kör spray-tan med goggels på. Håhå jaja.. mycket ska man höra innan öronen faller av.
  • Sportlunch klyver sig i två. Den vanliga med choklad och kex fortsätter heta Sportlunch, och den med nötter och kola byter namn till Powerbreak 1. Detta medför även att Sportlunch Big Air under öppningshelgen i Tandådalen från och med i år heter Powerbreak Air.
  • Jon Olsson får numera handskar av Hestra. Han har under många år kört för Kombi, men nu är det alltså det småländska företaget som värmer hans tassar. Fortsätter han byta till alpina landslagssponsorer i den här takten borde Goldwin vara näst på tur?
  • På tal om Jon så kan det eventuellt vara så att JOSS gör en comeback i vår. Videotävlingen har legat på is sedan 2010 men på sin blogg hintar Jon om att den kan återupplivas. Isåfall är planen att låta olika filmbolag tävla mot varanda och att de själva väljer ut åkarna till sina edits. Det hade kunnat bli kul att se vad exempelvis Stept och Sherpas skulle kunna hitta på i de jämtländska fjällen. Hoppas det blir av!
  • Extremåkarlegenden Scot Schmidt har blivit invald i US Ski and Snowboard Hall of Fame. Grattis!
  • Skidvärlden sörjer. Innan säsongen ens har börjat har två profiler lämnat oss alldeles för tidigt. Den svenske extremskidåkaren och äventyraren Magnus Kastengren omkom efter ett fall på Mt Cook i Nya Zeeland i början av november. Samtidigt rapporterade amerikanska medier om att den innovative parkåkaren Tom Warnick hade hittats död i sin lägenhet i Boulder, Colorado. Tom, som blev 22 år, var känd för sin sköna stil och var en del av Stept Productions, som ligger bakom filmer som The Eighty-Six och Weight. Dödsorsaken är forfarande okänd.
Text: Kristoffer Frenkel, Fredrik Tacacho och Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.