Skidtest pist: Elan Ace SCX Fusion X

Vi teståker pistskidan Elan Ace SCX Fusion X i årsmodell 2022/2023. En skida som är tänkt att klara både korta och långa svängar. En mysig carvingskida enligt våra teståkare, vars omdöme och betyg du ser nedan.

Elan Ace SCX Fusion X är en pistskida som kombinerar kort och lång sväng. Tanken är att kunna variera mellan tighta slalomsvängar och längre storslalomskär. Skidan är byggd för medel och avancerade åkare. Skidan är förstärkt med dubbla lager metal, titanal, har en träkärna och väger 2360 gram i 173 cm och svängradien för samma längd är 15,9 meter.

Tillägget Fusion X handlar om Elans bindningssystem, där själva bindningen är monterad på en kolfiber och komposit platta mot skidan.

Elan Ace Scx i årsmodell 2022/2023 är exakt samma i konstruktion och grafik som föregående år, en så kallad carry over-modell alltså. Vill man ha en ren slalomvariant av denna skida finns Elan Ace SLX och storslalom heter Elan Ace GSX.

Vi har teståkt skidorna i Vemdalen i början på februari 2022 där vi hade fina vintriga förhållanden. Helgen före testet hade det kommit lite ny snö och föret i backarna var mer åt det greppiga än det isiga hållet.

Omdömen från teståkarna

– Jag känner att skidan är lite mello, Elan har siktat på att göra en konsumentracer som ligger mittemellan slalom och storslalom. Det är inget som sticker ut, den har träkarna och dubbla lager titanal. De har gjort en kolfiberförstärkning under foten så den känns ganska stabil. En härlig carvinskida. Jag får dock ingen popp ut ur svängen som jag vill ha, jag kan inte riktigt kötta på som jag vill utan den ligger i mellansväng och myser. Den ligger mellan tre och fyra i betyg, men jag vill avrunda neråt i det här fallet. Betyget blir 3/5, säger Jesper Hayland.

– Den här skidan lämnar mig lite oberörd tyvärr. Det är svårt att sätta fingret på det, men den är lite seg. Den kickar inte tillbaka så mycket. Fick inte riktigt fast skidorna på de isfläckarna som fanns. Betyget blir 2/5, säger Olle Stenbäck. 

–Det är en snäll skida, ingen toppskida. Den var lätt att få med sig men står inte riktigt pall när man lägger mycket fart och tryck i svängarna, då blir den instabil. Men jag tror att den passar skidåkare som vill mysa och ha det gött i backen. Betyget blir 3/5, säger Cisela Groth. 

Elan Ace SCX Fusion X

Mått (Nos/Midja/Bak): 113/67/100 mm
Svängradie: 15.90 m i 173 cm
Vikt: 2360 gram (173 cm)
Längder: 155, 161, 67, 173 och 179 cm
Pris: ca 8 999 kr

Betyg från teståkarna: 2,7 av 5

Har du åkt Elan Ace SCX Fusion X: Vad tycker du?

Vad tycker du om Elan ACE SCX Fusion X?

Fler recensioner av skidor

Fler skidtest 2023 fylls på efter vart, vi har teståkt pist och all mountain-skidor i Vemdalen. Test på nästa års freeride-skidor kommer också senare i vinter.

Olika typer av skidor

Kanske vill du läsa vår artikel om att välja rätt och köpa skidor.  Är det krångligt med skillnaden på pist-, all mountain och offpist-skidort kan du kika på vår video där vi går igenom vad som är bra och dåligt med fem olika typer av skidor. Nedan ser du vad just en pistskida är bra och mindre bra på.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.