Skidtest pist: Salomon S/Race GS

Vi teståker pistskidan Salomon S/Race GS i årsmodell 2022/2023. Här ser du vad våra teståkare tyckte om denna storslalomskida som kommer i en begränsad upplaga. Skidorna är en lite enklare version av de monster till skidor som åks av proffsen på världscupen. 

Vi har teståkt skidorna från Salomon i Vemdalen i början på februari 2022 där vi hade fina vintriga förhållanden. Helgen före testet hade det kommit lite nysnö och föret i backarna var mer åt det greppiga än det isiga hållet.

Salomon passade på att retrodesigna om sin logga lite och släppa en del av nästa års modeller lagom till OS i Peking i februari 2022. Skidan S/Race GS var en sådan pryl. Skidorna släpptes i en begränsad upplaga, varför de inte är – eller kommer att bli – de vanligaste laggen att se i skidbutikerna hösten 2022.

Om Salomon S/Race GS

Salomon S/RACE GS 12 är framtagen för avancerade åkare som vill åka storslalomsvängar (GS = Giant Slalom) i pisten. Salomon ha petat ner vad de kallar ”Blade-teknik” i skidorna, vilket består av ett titanal-lager som är utskuret delvis och ersatt med flexibla polymerinlägg som enligt uppgift ska göra det lättare att böja skidan och att svänga utan att tappa fart. Skidan är en lite av en lightversion av det som tävlingsåkarna kör på i världscupen, alltså en avancerade skida för oss vanliga dödliga skidåkare.

Denna GS-skida är 68 mm bred under pjäxan, och har en träkärna i ask, två lager tital och en sandwichkonstruktion som ger ”utmärkta förutsättningar för att krossa allt motstånd” enligt de franska skidtillverkarna på Salomon. Belagen ska också vara redo för fart, då det är tävlingsbelag.

Omdöme och betyg från teståkarna

– Det här var ett par roliga skidor. Jag fick runt dem lätt och de passade mig och min åkstil, vikt etc väldigt bra! Radien kändes kortare än de angivna 18 meterna, de pallar hög fart bra. Betyget blir 5, säger Emma Lerider Harrysson.

–De här skidorna gick bra! Jag tycker att de levererade, de höll ihop bra. Goa i lite större svängar, man kunde trycka på och ligga fint i skär och så småningom fick jag feeling i lite kortare svängar också. De var roliga! Betyget blir 4, säger Cisela Groth.

– Det här är en jättetrevlig skida som Salomon har byggt. Det är en storslalomskida med klassisk träkärna och dubbla lager metal, men man har tagit bort lite metal fram och bak. Lätt att böja igenom, lättåkt och rolig skida. Vill man inte ha en skida som svänger för mycket är detta ett bra val, en lekfull pistskida. Betyget blir en stark 4:a, säger Jesper Hayland.

– Det här var en trevlig pistsmiskare. Den är lätt in i sväng, lätt att runda upp. Den är ganska lätt viktmässigt också känns det som. Fartstabil tyckte jag att den var. Om man jämför med Fischer RC4 CT så är denna skidan från Salomon lite mer lättåkt. Betyget blir 4:a, säger Olle Stenbäck. 

Salomon S/Race GS

Mått (Nos/Midja/Bak): 115-68-97  mm
Svängradie: 18 m i 175 cm
Längder: 170, 175 och 180 cm
Pris: 10 200 kr ink bindningen X12

Betyg från teståkarna: 4,25 av 5

Fler testade pistskidor

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.