Snöläget i Sverige inför sportloven

Nästa veckan kickar sportloven igång i Sverige. Först ut är Västsverige, veckan därefter är det Malmö & Co, vecka 9 är det stockholmarnas tur och slutligen är det lov för stora delar av Norrland. Nedan får du tips på hur du kollar av snöläget.

Men hur är snöläget i Sverige på de svenska skidorterna? Hos oss på Freeride finns det alltid dagsfärska rapporter med snödjup och information om antalet liftar och pister som är öppna. Informationen uppdateras av skidorterna själva och det är därför alltid senaste rapporten som finns hos oss.

Om du vill kika på en skidort som du är nyfiken på så klickar du överst i menyn på ”Skidorter” om du sitter vid datorn, i vänstermenyn på mobilen och skriver därefter in skidorten i sökfältet. Vi tar Åre som exempel. I första sidan som du får upp finns grundläggande information som hur många liftar och nedfarter som är öppna samt snödjup. När detta skrivs på morgonen fredag 8 februari så är alltså 37 av 41 liftar öppna, 65 av 89 nedfarter och snödjupet är 72 centimeter.

Vill du sedan ha mer detaljerade uppgifter om Åre så finns fler intressanta fält: på väder finns 9-dygnsprognos inklusive snöprognos och denna kan du också välja på vilken höjd du vill se: botten 384 meter, mitten 829 meter och toppen 1274 meter. Kikar man från mittstationen ser man att det inte är något puderlarm att tala om i Jämtlands skidmetropol, men knappt 9 cm förväntas ändå komma på lördagen i övrigt ser det rätt nederbördsfattigt ut de kommande nio dygnen, vilket arrangörerna för alpina VM säkerligen är glada för.

Du kan också kolla fallhöjd under flikan ”Fakta”, under ”Snödjup” ser du en jämförelse om aktuell nivå jämfört med snitt från tidigare säsonger (-6% idag) för att nämna några av flikarna och funktionerna.

RECENSIONER OM SKIDORTERNA

Recensionerna är också en egen flik och det är precis vad det utger sig för att vara: medlemmar på Freeride.se och gäster som har varit i Åre och tyckt till om hur mediokert, fantastiskt, eller helkass det är i just Åre.

På Åre finns just nu hela 201 recensioner och snittbetyget är 4.1 vilket är riktigt bra! Det finns också plats för kritik och rena starka känslor, positiva som negativa. Vi på redaktionen är givetvis aldrig inne och petar i recensionerna, även om de berörda skidorterna ibland hör av sig och vill att vi ska göra det.

SNÖFALLSTOPPEN I SVERIGE OCH VÄRLDEN

Vi släpper de enskilda skidorterna för en sekund, men dröjer oss kvar under menyvalet ”Skidorter” uppe i toppen av sajten på desktop eller i vänstermenyn i din mobil. Är du sugen på en topplistan med vilka skidorter i Sverige som har mest snö så klickar du på ”Snödjup”, då får du en lista på topp 10 skidorter i Sverige som har mest snö och topp 10 vilka som fått mest snö sista dygnet. Idag 8 februari ser listan ut så här:

Scrollar du ner så får du också en lista på snödjup för skidorter i Norge, Schweiz och Frankrike. Men vi byter flik under ”Skidorter” igen. ”Snöfallstoppen” är extra intressant för er som jagar lössnö. Där finns stora delar av världens skidorter med och vilka som förväntas få mest snö kommande dygnet och kommande tre dygnen. Du kan sortera på lite olika länder och regioner som ”Sverige”, ”Norge”, ”Europa” osv.

Kikar man på hela världen just nu så verkar det uppenbart att USA is the shit! Några av skidorterna kring Lake Tahoe i Kalifornien och Nevada verkar få över metern med puder de kommande dygnen.

PUDERLARM

Vill du inte gå in och kika på kommande snöfall kan ett puderlarm vara något för dig, då får du ett automatgenererat mail från oss när det vankas puder i prognosen för den skidort som du är intresserad av. Du kan givetvis ha puderlarm för flera olika skidorter. Skriv bara in vilken skidort du är intresserad av här nedan så kommer puderlarmet så att du aldrig missar ett dump!


 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.