Snörapporten: Vecka 44 – Vik hädan, högtryck!

Höstlovsveckan är igång och skidanläggningarna vill så väldigt gärna hinna öppna tills dess. Tyvärr verkar vädergudarna vara missnöjda med antalet korrekt utförda snödanser, för just nu ser det ganska brunt ut. Men inte överallt, som tur är.

I Ramundberget togs den första svängen i fredags, på försäsongsvingliga ben.

Dundret smygöppnade också i helgen, och planen var att hålla öppet under hela veckan fram till den riktiga öppningen kommande helg. Tyvärr har varma vindar otrevligt nog dragit in över Gällivare, så för att rädda den snö som finns kommer backen vara stängd måndag till fredag, om inte vädret tvärt slår om.

Liftarna i Kåbdalis har börjat snurra enligt tidsplan, och även om temperaturerna just nu ligger över nollan ser vi åtminstone en snötäckt nedfart, vilket är mer än på nästan alla andra ställen. Och kylan verkar vara på ingång till ungefär samtidigt som den samlade fartdräktseliten dyker upp nästa helg.

Hemavan-Tärnaby brukar också vara tidiga på att öppna. Men just nu ser snöläget i Hemavan ungefär oförändrat ut jämfört med förra veckan och väderleksrapporten har samma färg som innehållet i en dammsugarpåse.

Nej, det här är deppigt. Vi vänder blickarna annorstädes och lämnar Sverige med ett meddelande till det förbaskade högtrycket: VIK HÄDAN ONDA ANDE.

I Alperna är läget vitt och fluffigt, och det verkar som att snön som kräkdumpade i slutet av förra veckan fått ligga kvar på många ställen. Efter två dagars snöfall som genererade 80 centimeter nysnö öppnade Stubaier Gletscher i fredags, och vi fick en härlig bildleverans från Peter Jönsson som var på plats.

Även om det främst är glaciärbaserad skidåkning eller möjligen topptur som gäller nere i Europa just nu ryktas det även om att Kitzbühel siktar på att öppna sina första nedfarter på fredag, och att döma av denna bild ser det inte hel omöjligt ut.

(Tyvärr verkar det som att det kära högtrycket här uppe kommer masa sig neråt, så frågan är om oktoberdumpet överlever i längden.)

Avslutningsvis har vi denna video från forummedlemmen ”Arjeplogarn” som begick sin skidpremiär på ett stenigt kalhygge i blötsnö. Den och andra medlemmars snöpremiärer hittar du i forumtråden ”Första snön och premiärer 14/15”.

Snöar det där du är? Vill du dela med dig? Skicka bilder, och några ord om du känner för det, till redaktionen [krumelur] freeride.se så plockar vi med dem i nästa snörapport.
Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.