Snörapporten: Vecka 48

Snötäcket kryper allt längre ner i landet, och snart snurrar liftarna även i Sälenfjällen. För parkåkarna är det fortfarande Hemavan som har bäst förutsättningar, och räknar man fallhöjd ligger Vemdalen fortsatt bra till.

Jim Johansson Wolf, gammalt skidproffs tillika tränare på skidgymnasiet i Malung skickar denna rapport från ett snöig väg mellan Malung och Sälen.

I Tandådalen kör både pistmaskiner och snökanoner för fullt, och på fredag öppnar Stora Backen samt Panorama Express-liften.

Vemdalen har haft ännu en bra helg med stolliftar öppna i både Klövsjö och i Passet på Vemdalsskalet. Björnrike har varit öppet för träningsgrupper men inväntar ännu bättre förhållanden innan där öppnar för allmänheten. Än finns inga hopp byggda men i Vemdalsskalet finns det räcke och dancefloor uppsatt i nedfarten Turisten.

I Hemavan har nu Centrumbacken öppnat hela vägen upp och Hotellbacken öppnar från toppen kommande fredag.Natten till måndag snöade det fem centimeter och parken håller på att fixas till lite extra inför November Sessions nästa helg. Här är en film från när franska och svenska skicrosslagen tränade i Hemavan förra veckan:

http://youtu.be/Ryb-mQuqd3A

Funäsfjällen har fått påfyllning av Kung Bore. Funäsdalsberget är än så länge bara öppet för träningsgrupper, men i Tänndalen får portsvängarna samsas med allmänheten.

I skrivande stund har Åre inte sagt någonting om öppningsdatum, men att det närmar sig är ingen vågad gissning. Blir Hamrebacken först tro?

Hemsedal och Trysil har fått samma snöväder som delar av svenska fjällen och Hemsedal öppnar hela åtta backar på säsongspremiären till helgen.

I Österrike var Obergurgl som vanligt snabba på att öppna skidbackar som inte är belägna på glaciär, vilket skedde häromveckan.

Svenskfavoriten Bad Gastein har satt öppningsdatum till Lucia, men det har ramlat ner lite snö redan nu.

Franska partyhålan Val Thorens öppnade för säsongen i helgen som gick och verkar ha haft en helt okej öppningshelg. Valle T plockade förövrigt nyligen hem World Ski Awards pris för bästa skidort för andra året i rad. Grattis.

Avoriaz fick ett dump som heter duga i förra veckan. Öppningsdatum är satt till strax innan Lucia men ivriga toppturare har enligt rapporter redan lagt förstaspåren.

Helgen som gick var det även säsongspremiär i en klassisk skidort på andra sidan pölen, nämligen i Whistler.

Snöar det där du är?
Vill du dela med dig? Skicka bilder, och några ord om du känner för det, till redaktionen [krumelur] freeride.se så plockar vi med dem i nästa snörapport.

Psst! Du har väl inte missat att Snödjupsmätaren vaknat till liv ur sin sommardvala?
Snödjupen i Sverige hittar du på denna länk >>

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.