Snörapporten: Vecka 52

Här kommer veckans snöspaning, och läget är ungefär som tidigare. Fjällen håller sakta men säkert på att ordna upp sig, i Alperna är ledordet ”högt” och Nordamerika.. jaa.. gissa?

Stöten var en av flera svenska orter som öppnade den gångna veckan och rapporterar om en halvmeter snö på övre delen av fjället, drygt 20 öppna nedfarter och snökanoner som jobbar för högtryck för att kunna öppna ännu fler.

I Branäs har det inte bara varit säsongsöppning utan även premiär för den nya stolliften Medvinden.

Kåbdalis: Bilden är tagen på Luciadagen, härlig åkning även vid sidan av pisten trots ”bara” 38 centimeter snö i naturen, hälsar Dima Yakubov.

Fjätervålen öppnade i lördags med 4 av 18 nedfarter och fortsätter lägga snö efter bästa förmåga. I terrängen är det cirka 30 centimeter natursnö.

Det snöar i Kittelfjäll samtidigt som denna artikel skrivs..

Järvsöbacken öppnade för säsongen igår, med två nedfarter från Norra Toppen samt barnbacken. Tre liftar och lika många backar är alltså igång i nuläget.

Igår öppnade även parken i Björnrike med två röda hopp, två gröna hopp och ett par rails och boxar. I grannområdet Vemdalsskalet har det varit smygöppning av den nya liften Väst Express. (Officiell invigning är på annandagen.)

Inom ganska kort avstånd från södra Sverige har Romme, Kungsberget och Säfsen kommit igång, och även här öppnas fler backar så fort som möjligt.

Snöläget i Åre har numera förärats en egen forumtråd. Här hittar du den, välkommen att undra eller bidra med egna observationer!

I vårt västra grannland återfinns en skidglad Tomte i Hafjells backar.

Henrik rapporterar från Chamonix i fredags:
Efter att ha blivit uppskjuten två gånger redan så tycks liftarna äntligen öppna nu den 20 december. Har snöat igår och idag och det ser väl inte riktigt lika hopplöst ut som det gjort det senaste. Bifogar bild på dalstationen i Grands Montets och den nya gondolliften.

Italienska Livigno är en av inte så värst många alporter utan glaciär som börjat få ihop en park.

Penken-parken i Mayrhofen har öppnat för säsongen, även om den i dagsläget mest består av rails.

Halva Freerideredaktionen är tillfälligt omplacerad till Val Thorens och konstaterar att pisterna på 2000 meters höjd och uppåt är helt okej med tanke på den hittills katastrofala vintern, men att det är för varmt dagtid för att det ska gå att producera snö. (Samma väder återfinns enligt uppgift i stora delar av västra Alperna.) Merparten av backarna är öppna, och viss trängsel råder då folk från lägre belägna orter söker sig uppåt. Offpisten består i nuläget av sten med pyttelite snö på, och på vissa ställen skare som inte är helt bekväm att vurpa i (bildbevis på vurpa bifogas ej). Nästa snöfall i regionen väntas förhoppningsvis i mellandagarna.

På andra sidan pölen då? Tja, vi såg den här bilden från Breckenridge..

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att vintern fortfarande är lite långsam i stora delar av Europa, men att Nordamerika, Norge och Japan verkar vara trevliga ställen just nu…

För er som vill se fler bilder på riktigt mycket snö hänvisar vi till forumtråden om Myrkdalen >>

God Jul önskar snörapporten!

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.