Soldat död i lavin på Kebnekaise – snubblade och utlöste lavinen

En lavin gick i tisdags på Kebnekaise under en militärövning och en soldat drogs med och dog av skadorna.

Under tisdagen gick en lavin gick på Kebnekaises sydsluttning i samband med en militärövning och en person drogs med i lavinen. Enligt uppgifter till Smålandsposten så rör det sig om en ung man från Kronoberg.

Larmet kom in runt 11:30. Fjällräddare kallades ut för att genomsöka området med hundar och helikoptrar skickades också till platsen, bland annat Sjö- och flygräddningscentralen. Soldaten påträffades och fördes svårt skadad till Tromsö i Norge för vård.

Mannen, som var anställd soldat på K 4 i Arvidsjaur, bekräftades dessvärre avliden senare under tisdagskvällen av Försvarsmakten. Det var under en planerad militärövning som olyckan inträffade.

Inväntar utredning

Therese Fagerstedt, presschef på Försvarsmakten, har bekräftat för SVT Norrbotten att en person har omkommit.

– Norrlands dragonregemente är vana att öva i den här miljön men i dag så hände det värsta tänkbara – det som inte fick hända, säger Therese Fagerstedt.

– Nu pågår en utredning och den kan vi inte förekomma. Vårt fokus ligger i det här skedet på stöd till anhöriga, kollegor och förbandet i sin helhet, säger hon.

Inga fler personer fanns i lavinen.

Så gick det till

Försvarsmakten beskriver i en rapport till Arbetsmiljöverket hur den tragiska och tillika dödliga lavinolyckan vid Kebnekaise gick till. Det framgår att mannen ska ha snubblat när han gick på kammen till Nordtoppen vilket orsakade ett fall längre ned som i sin tur löste ut en större lavin. I rapporten står det:

”Snubblar då till och ett större flak lossnar och han rutchar neråt för att sedan falla och då går en större lavin med i fallet.”

Händelsen är delvis att betrakta som en arbetsplatsolycka. Vid K4 ligger fokus nu på att stötta anhöriga och medarbetare och hänvisar kommentarer till den utlysta presskonferensen i Arvidsjaur på torsdag eftermiddag.

Flera utredningar

Flera parter kommer att utreda olyckan, Arbetsmiljöverket är bara en av dessa och både Polisen och Försvarsmakten kommer att göra egna utredningar. Statens haverikommission skickade under onsdagen upp personer för att prata med berörda. Det rapporterar P4 Norrbotten.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.