Sportgastein – puderparadiset ovanför Bad Gastein

Häng med på en riktigt fluffig resa till österrikiska Sportgastein vintern 2020 (före corona), puderparadiset som inte ligger mer än en tio minuter från den mer välkända skidorten Bad Gastein. Ett äventyr som bjöd på absolut bästa tänkbara förutsättningar och overkligt bra åkning!

Vi rullar ut längs Tysklands enformiga vägar och har drygt två timmar i bil framför oss innan vi beräknas nå slutdestinationen, Bad Gastein. Vår GPS i bilen hinner inte vräka ur sig många vägledande meningar innan vi börjar planera, diskutera och framför allt spekulera om vart vi ska hitta den bästa åkningen. Bad Gastein är en del av Gastein som består av flera olika skidorter, vilket innebär att vi inte kommer hinna åka överallt under de fyra dagar som vi har tillgodo. Målet med resan är dock solklart sedan länge tillbaka… åka så mycket puder som möjligt!

Efter en stund står det klart att två tredjedelar av bilens passagerare varit i Bad Gastein tidigare, för närmare tjugo år sedan, vilket förstås inte är till någon större hjälp den här gången. För bara någon dag sedan visste vi inte ens vart vi skulle åka men en av oss är chockerande nog redan bra påläst på området till allas stora förvåning (och glädje), och börjar nämna flera åk på några av skidorterna omkring byn Gastein.

Efter att vi babblat i mun på varandra ett tag längs autobahn så hittar vi en gemensam nämnare som dykt upp från flera håll redan innan vi åkte… Sportgastein.

Alla som någon gång varit i Bad Gastein för att åka skidor pratar om Sportgastein visar det sig. Det är tydligen där det händer. Där ska snön vara lite bättre, bergen lite högre och skidorna lite bredare.
Det ska finnas ett bra åk på nordsidan, direkt efter övre avstigningen på gondolen. Säger professorn som sitter i passagerarsätet och fortfarande förvånar oss andra med sin överlägsna kunskap om Österrike.

Nåväl. Det dröjer inte mer än ett dygn innan vi är på väg upp mot toppen av denna, för oss, hypade anläggning. Och vid det här laget är blir det enkelt att förstå varför Sportgastein är på allas läppar. Det är precis så här så här en skidort för offpist-åkare ska se ut. 

Sportgastein är det högst belägna liftsystemet i hela Gastein som i sin helhet består av Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein och Sportgastein. Terrängen är till största del högalpin med vackra snöklädda alptoppar vars nedre delar mynnar ut i gles skog. Sportgastein är en enkel och genuin skidort och här finns bara en gondollift och en ankarlift. Längs hela vägen upp mot toppen (Kreuzkogel 2 686 m.ö.h) så kan vi med enkelhet peka ut åk efter åk utan att knappt behöva lyfta blicken.

Att det har kommit 30 centimeter nysnö under natten i kombination med en sol som lyser starkare än vad vi som svenskar har fått uppleva det senaste halvåret gör inte saken sämre. De första orörda svängarna läggs i utkanten av första bästa backe och därefter letar vi oss bort från liften något.

Jag har läst om ett bra åk på den här sidan… om vi håller vänster direkt borde vi komma dit. Säger samma person som förvånat oss tidigare, vars tes givetvis stämmer till punkt och pricka.

”Trots att ingen av oss läst bibeln så förstår vi att detta måste vara så nära himmelriket vi kan komma. Vi tackar gud, skråar femtio meter åt vänster sett uppifrån, och sedan kör vi”

Förvånade men tacksamma över att en av oss i sällskapet uppenbarligen hittar på berget likt en orienterare i skogen så leder vår inofficiella bergsguide oss genom en kort men smal passage innan ett stort fält öppnar upp sig. Trots att ingen av oss läst bibeln så förstår vi att detta måste vara så nära himmelriket vi kan komma. Vi tackar gud, skråar femtio meter åt vänster sett uppifrån, och sedan kör vi.

– Jiiiiiihoooo! Gläderopen ekar genom hela västra Österrike och superlativen låter sig inte hållas.
– Det här var det sjukaste! Utbrister en av oss med en i det närmsta chockartad ton i rösten samtidigt som näste man kommer ned skrattandes med armarna i luften.

”- Alltså, det här är nog mitt bästa åk någonsin!”

– Alltså, det här är nog mitt bästa åk någonsin! Konstaterar siste åkaren ned innan vi fortsätter över flacken som leder oss vidare till nedre delen av berget. Här smyger sig skogen på men det är fortfarande så pass glest att en storslalomåkare skulle ta sig ned med torr fartdräkt.

Vid några tillfällen blir vi osäkra om vi kommit för långt bort från liften för att ta oss tillbaka utan att behöva hoppa ur skidorna. Men då vägleder de markerade nedfarterna för offpiståkning oss tillbaka och bjuder dessutom stundtals på riktigt fin åkning. Fördomarna vi har om markerade friåkningsområden raseras, likt de flesta fördomar, när vi får uppleva dem själv. Bilden av en uppkörd puckelpist som anläggningen inte orkar preparera kunde inte vara mer fel. Totalt finns tre stycken ”Ski routes” i Sportgastein, varav den längsta ”Golden Powder” är hela fem kilometer lång med en brännande fallhöjd på 664 meter.

Vi hamnar allt som oftast nere på längdspåret som leder bort till gondolliften i Sportgastein. Och vi inser i takt med att det börjar bli spårat på glidavstånd till liften att om vi bara håller lite skiers left så kan vi fortsätta åka orörd snö. Vägen tillbaka kräver nu ett par staktag, men blir inte speciellt jobbig trots att vi alla i princip bara sett ett längdspår på TV tidigare.

”snön är helt perfekt, fluffig men tillräckligt bärande för att vi inte ska gå på grund. Känslan är i det närmsta obeskrivlig när vi surfar fram i det vita guldet”

Med undantag för en kortare lunchpaus fortsätter vi pumpa bottenlöst puder hela dagen, och det är ingen överdrift den här gången. Snön är helt perfekt, fluffig men tillräckligt bärande för att vi inte ska gå på grund. Känslan är i det närmsta obeskrivlig när vi surfar fram i det vita guldet i strålande solsken. Det känns som att vara med i en skidfilm, det är på något vis en barndomsdröm som går i uppfyllelse.

Vi håller oss borta från branta slutningarna i solläge då vi bedömer en allt för påtaglig lavinfara där. Det gör oss inte det minsta då åkningen vi får är så pass fantastisk oavsett, och nu har vi ju några åk sparade i minnesbanken till något tillfälle i framtiden då snön sitter lite bättre.

Tids nog börjar solen klistra ihop snön och vi bestämmer oss att för att avsluta med den klassiska nordsidan och tillika baksidan av Sportgastein. Under dagen har vi sprungit på en österrikare som snabbt tar över rollen som kartläsare från tidigare nämnda person. Lorenz, som han heter, visar oss nedför baksidan som märkligt nog är den mest uppkörda sluttning vi stött på under dagen. Om det i huvudsak beror på att klockan är närmare fyra på eftermiddagen eller att det är en populär repa låter vi vara osagt.

Snön är fortfarande kall på denna sida av berget och vi kan inte undvika att nyfiket spana åt höger samtidigt som vi glider ned längs en rygg på baksidans övre del. Vi stannar och beundrar utsikten och den högra vägen nedför höjden som vi står på, men vi vågar knappt ens tänka tanken på att åka där. Under dagen har vi nämligen stött på åtskilliga skyltar som på allra tydligaste sätt förklarar att den som beträder sluttningen begår ett lagbrott som är förenat med livsfara på grund av den extrema lavinfaran som råder där. Glädjande nog har ingen tillsynes trotsat förbudet.  

Vi glider vidare på motsatt sida, det vill säga den lagliga sidan, och får några sköna svängar ned mot skogen. Vid trädgränsen håller vi höger och hamnar vid en länga med lavinstaket. Kring det här området är terrängen relativt öppen och åkningen är rolig och det går att hitta många roliga formationer att studsa nedför i skogen på baksidan av Sportgastein. Åket avslutas med en slingrande väg som värmer låren ordentligt och tar oss ned till bilvägen. Där tar skidbussen vid, och tar oss tillbaka, oavsett om vi vill till Sportgastein eller Bad Gastein.

Sammanfattningsvis så levde Sportgastein upp till alla högt ställda förväntningar. Vi lyckades pricka både snöfall och sol vilket givetvis gynnar helhetsintrycket. Systemet är litet och pittoreskt och det är enkelt att hitta både innan- och utanför markerade nedfarter, åtminstone när vädret är klart. Även om det förekom mer skidåkare med breda skidor och ryggsäck här i jämförelse med exempelvis Bad Gastein, så fick snön ligga orörd relativt länge under vår vistelse i Sportgastein.

Kort fakta Sportgastein

  • Sportgastein består av en gondollift med två avstigningar samt en ankarlift i övre delen av systemet. Totalt finns 6st preparerade nedfarter från blå till svart lutning samt tre markerade nedfarter för offpiståkning.
  • Med liftkortet Ski Amadé får ni tillgång till 25 orter i västra Österrike och toppen Kreuzkogel i Sportgastein är den högsta inom detta område (2 686 meter över havet).
  • Från Bad Gastein är det cirka tio minuter med bil eller buss till Sportgastein. Skidbussen går regelbundet och kostar inget om ni har liftkort.
Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera