Sportstech – Produktutveckling på schemat

I Östersund finns universitetsutbildningen Sportstech som är nära skidåkningen i dubbel bemärkelse. Tidigare studenter jobbar nu med ledande outdoor-företag för att ta fram framtidens produkter.

– Jag kan hjälpa dig med det där.

Visst behöver jag all hjälp jag kan få när jag håller mig fastnaglad där på klippan. Men Oscar Wahlund, blivande bergsguide och klasskamrat med extremskidåkaren Andreas Fransson, menar mitt knä som knappt går att lyfta. En hård skidkrasch i slutet av säsongen med bland annat avslitet korsband gör inte klättringen optimal.

–Jag har fördjupat mig i ortoser på Mittuniversitet i Östersund. På ISPO i München har jag sett vilken du ska ha, säger Oscar helt överraskande. Trots min tacksamhet känner jag en viss avundsjuka. Här har Oscar fått åka på världens största sport- och outdoormässa, ISPO i München, när jag på min höjd har fått åka till ålderdomshemmet Lingonet i Krokom, på skoltid bör tillägas.


Fredrik Andersson gick från sportteknologiprogrammet till att arbeta som utvecklare på Dynafit.
Foto: Garett Grove/Dynafit

Att skaffa sig en utbildning ger en rad fördelar, som inte bara har betydelse för det kommande yrkesvalet. Förutom bättre ekonomi och att man anses smartare visar statistiken hårdfakta. Livslängden blir längre, mindre risk att utveckla demens och hälsan är bättre. Trots den svenska sjukvårdens gyllene regel: lika vård för alla, har det visats sig att högutbildade får dyrare och bättre vård. Utbildning är oftast en väl värd investering i sig själv och samhället. Men många skidåkare känner oro när utbildning ska väljas. Förutom ambivalensen att välja rätt utbildning, är många rädda att skidåkningen kommer att bli lidande. En oro som inte är befogad när Sveriges största skidsponsor med största sannolikhet är CSN.

Det universitet i Sverige som ligger närmast fjällen är Mittuniversitet i Östersund. Här väljer cirka 10 % av studenterna Östersund på grund av dess närhet till skidåkningen. Men varför bara nöja sig med att bo nära skidåkningen, när man kan välja en utbildning som kan ge jobb inom skidbranschen. SportsTech är bevisligen en utbildning där man kan påverka skidindustrin. Det är just det Fredrik Andersson gjort.


Fredrik Anderssons examensarbete låg till grund för Dynafit Beast
Foto: Garett Grove/Dynafit
 

Fredrik, som är en dedikerad skidåkare med bland annat topplacering på NM, ville kombinera en maskiningenjörsutbildning med närheten till skidåkningen. Under examensarbetet fann Fredrik förbättringsmöjligheter på en av Dynafits bindningar och efter presentationen för företaget fick han anställning direkt. Idag är Fredrik projektledare och konstruktör för Dynafit. Till nästa år kommer bindningen Beast, som testats här på Freeride. Bindningen har Fredrik utvecklat tillsammans med den kanadensiske friåkaren Eric Hjorleifsson. Fredrik med sin utbildning och kompetens är så pass betydelsefull för Dynafit att bolaget öppnat ett kontor bredvid vintersportcentrum i Åre. Där kommer han att sitta och klura en vecka i månaden när han inte är i München. För Freeride berättar Fredrik:

– På SportsTech finns avancerade datorprogram för konstruktion och simuleringar, maskiner för prototyptillverkning och friformmaskin för prototypframtagning i plast. Projekten som gjordes på skolan fokuserade på att utveckla produkter inom outdoorbranchen, vilket passade mig som skidåkare perfekt.

Fredrik är inte ensam om att ha ett stort skidintresse och en ambition att utveckla outdoorbranschen. Bland studenterna finns bland annat snowboardtjejen Cecilia Larsen som tog tre SM guld i år, slopestyleåkaren Maria Bagge (studieuppehåll pga hjärnskakning) och Petter Hidén Rudander som blev den yngsta klättraren i Sverige att bestiga Mount Everest. Efter bestigningen av Everest, sa Petter ”Nu ska jag satsa på studier, jag har fler mål i livet”, till SVT. Tydligen är SportsTech i Östersund ett av målen.


Vattentest av tyg.
Foto: Petter Berggren
Sport och friluftsliv
är en miljardindustri och innefattar inte bara hårdvaror. På universitet finns ett textillab, som studenterna får tillgång till. Där har den tidigare studenten Lisa Nilsson sedan en tid sitt fasta jobb. Efter en sejour hos Hilleberg the Tentmaker AB är det nu hon som kontrollerar textilernas kvalité åt många av de svenska outdoormärkena. Här finns det en rad maskiner för att nagelfara textilernas egenskaper. Dyra skidställ klipps sönder för att testas i vattenpelare, ånggenomsläpp, vattenavvisning, drag- och rivstyrka (även ner till -70 ºC), noppning, nötning, luftgenomsläpp, UV-belastning och tvätt.

Testen kan pågå under flera timmar, där svaret avläses okulärt eller i diagram. Svaret kan ha stor betydelse för klädtillverkaren eller utvecklaren i den mördande konkurransen. Trots de många avancerade maskinerna är det rummet bredvid som väcker förundran. Ett slutet rum, där man måste iklädda sig vitrock och munskydd. Det klistriga golvet och ventilationen minimera antalet partiklar i laboratoriet. Ja, det mesta tycks finnas på Sportstech. Utrustningen, den geografiska närheten till branschen och Skandinaviens bästa skidåkning. Inget ska hindra studenten i jakten på nya innovationer och bättre skidåkning.


Lisa Nilsson testar rivstyrka i ett klädesplagg i labbet.
Foto: Petter Berggren
 

Följ SportsTech-studenternas blogg http://www.sportstech.se/utbildning/

Fakta om Sportteknologiprogrammet 180p
Är en högskoleingenjörsexamen med inriktning mot maskinteknik, med den engelska översättningen Degree of Bachelor of Science in Engineering: Mechanical Engineering.

Behörighet

Grundläggande behörighet + Fysik B, Kemi A och Matematik D. Eller: Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c

Kurser som ingår i programmet

Maskinteknik GR (A):
Introduktion till upplevelseteknologi, 7,5 hp
Projektledning/projekthantering, 7,5 hp
Modell- och prototypframtagning, 7,5 hp
Biomekanik, 7,5 hp
Design och virtuella prototyper I, 7,5 hp
Belastningsanalys inom idrottsmekanik, 7,5 hp
Moderna material, 7,5 hp
Humanbiologi för ingenjörer, 7,5 hp

Maskinteknik GR (B):
Tillämpad mätteknik, 7,5 hp
Design och virtuella prototyper II, 7,5 hp
Innovativ produktutveckling, 7,5 hp

Maskinteknik GR (C):
Tillämpad biomekanik, 7,5 hp
Datorstödd dimensionering, 7,5 hp
Konstruktionsoptimering, 7,5 hp
Examensarbete, C-uppsats, 15 hp

Kvalitetsteknik GR (A-B), 15 hp
Matematik GR (A), 22,5 hp
Kommunikation i tal och skrift, 7,5 hp
Industriell ekonomi, 7,5 hp
Arbete och miljö, 7,5 hp

Text: Petter Berggren
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. JLundberg87
  0
  JLundberg87 | 2013-11-04 11:52          

  Utbildning i världsklass, rekommenderas varmt!

 2. OlofM
  0
  OlofM | 2013-10-31 17:11          

  Oj, såg att det blivit lite fel i mitt inlägg... Ska självklart stå att jag hade 70+ skiddagar utan att MISSA fler än fler föreläsningar än vad jag har på en halv hand :) men självklart blir det ju mest skidåkning på helgerna.

 3. OlofM
  0
  OlofM | 2013-10-31 12:08          

  Kan bara hålla med, jag lyckades kombinera studier med 70+ skiddagar i vintras här uppe utan att mina fler föreläsningar än jag kan räkna på en halv hand! (då ska det tilläggas att jag var bortrest ungefär 3 veckor i februari då jag inte åkte skidor)...:) så gillar man att åka skidor mem samtidigt vill plugga rekommender jag Sportstech, MIUN och Östersund.