Stormen kring PIEPS lavinsändare DSP Sport och Pro: Vad gäller för svenska skidåkare?

Efter kritik från kända nordamerikanska skidåkare har transceiver-tillverkaren Pieps hamnat i hetluften. Lavinsändarna som har fått klagomål är Pieps DSP Pro och Pieps DSP Sport. Fokus på klagomålen ligger på reglaget som ändrar mellan off-, send- och search. Här är vad som gäller för de svenska skidåkare som äger någon av nämnda transceivers. 

För er som inte hänger på sociala medier i tid och otid behövs en superkvick summering, den hittar du under bilden på transceivern längre ned.

Kritiken mot Pieps modellerna DSP Sport och DSP Pro

Kritiken riktar sig mot två specifika modeller från Pieps; dels DSP Pro som fanns att köpa år 2013-2018 och som alltså är en utgången modell, dels DSP Sport som säljs fortsatt.

Båda Pieps DSP-modellerna har samma mekanik som ändrar mellan avstängd, sök- och sänd-läge, och det är detta reglage som alltså är problemet menar kritikerna. För att byta läge med reglaget ska man hålla in lås-knappen, gör man inte det skadar man transceivern enligt tillverkaren.

Kritiken riktar sig alltså inte mot nyare produkter från Black Diamond och Pieps som Pieps Powder BT, Pieps Pro BT, Pieps Micro, Black Diamond Recon BT och Black Diamond Guide BT. Dessa är nyare produkter med en annan konstruktion. Black Diamond äger Pieps sedan 2013.

Vad gäller för svenskar som har någon av modellerna?

Men vad gäller för dig som svensk skidåkare som har någon av modellerna från Pieps? Vi frågade Petter From som är distributör i Sverige för Pieps och Black Diamond:
– Som med all säkerhetsutrustning, speciellt produkter som tranceivers, så kräver det även en del kunskap av kunden både i terrängen och för att inspektera säkerhetsutrustningen före användning. Jag har kollat igenom våra reklamationer av sålda tranceivers av dessa modeller och vi har fått in ca 0,6%  per år reklamationer med detta fel. Alla dessa har vi direkt bytt ut.

Om jag förstår det så menar Pieps och Black Diamond att de sändare som inte har fungerat har varit mekaniskt slitna av användarna helt enkelt?  Alltså att lavinsändarna har fått sig nån smäll här och där och därför inte fungerat?
– Ja det stämmer. Pieps och Black Diamond har testat nya, begagnade och även gått igenom sändare inskickade efter att detta hänt i våras. Deras slutsats är att det är mekaniskt slitage som har gjort att sändarna inte har fungerat och hamnat i sök- eller offläge.

Om man är svensk, har en Pieps DSP Sport eller Pro och vet att man inte har kört över den med sin bil, trampat på den, slängt den i backen, kraschat hårt på den och/eller tryckt reglaget med våld mellan av-, sänd-, och sökläge: Behöver man oroa sig? 
– Om du har en Pieps DSP Sport eller Pieps DSP Pro och den fungerar som den skall så fortsätt använd den. Är du tveksam så är det fritt fram för kunden att skicka in den till oss för inspektion.

 

Bakgrunden

Professionella skidåkaren Nick McNutt drogs med i en lavin under en filminspelning med Teton Gravity Research i Duffey Lake-området, öster om staden Pemberton, Kanada i våras. McNutt begravdes av snö och det visade sig att hans transceiver Pieps DSP Pro hade hamnat i off-läge, vilket alltså innebar att de som skulle leta efter honom inte fick någon signal. McNutt slog i träd när han åkte med lavinen, och bröt armen.

Nick McNutt kunde turligt nog räddas ändå, genom att crewet som var med bildade en sonderingskedja. Han låg en meter under snön, och blev uppgrävd efter 5 minuter.

Christina Lusti, från Association of Canadian Mountain Guides (ACMG), som var med vid lavinolyckan i våras har gått ut på sociala medier och berättat om incidenten i flera poster nu i början av oktober. Även McNutt själv har berättat om händelsen, samt Ian McIntosh.

Det finns också en lavin med dödlig utgång i Hanging Lakes nära Whistler 2017, där Brianne Howard – efterlevande fru till Corey Lynam som dog – menar att en DSP-sändare från Pieps fallerat på liknande sätt, det vill säga att sänd-läget oavsiktligt hamnat i sök-läge. Polisen och oberoende expertis undersökt denna sändare efter händelsen, båda parter hittade inga fel på transceivern.

Black Diamond som äger Pieps sendan 2013 har svarat på kritiken och menar att de testat sina produkter rigoröst och att dessa stått pall. Pieps har också släppt en film där de går igenom hur reglaget på DSP-modellerna som växlar mellan off, send och search ska användas. Det är kring detta reglagets funktion som hela debatten egentligen handlar om; vilka krav kan användarna ställa på reglaget och vilka krav kan tillverkaren ställa på användarna?

McNutt och de andra har inte varit nöjda med förklaringen från Pieps och Black Diamond, utan krävt att dessa transceivers ska återkallas från marknaden. Talesperson för Pieps och Black Diamond, John Dicuollo har i intervju med Whistlerbaserade kanadensiska nyhetsmagasitent Pique sagt att ett återkallande av DSP-enheterna inte är uteslutet, men att ett sådant beslut tar tid för ett globalt företag där tusentals enheter är i cirkulation på marknaden.

Han framhåller också att att förutom eget testande från Pieps och Black Diamond så hanteras själva certifieringen för transceivers av den europeiska organisationen ETSI:
– Vi arbetar på en lösning, men just nu talar inte våra data för att ett återkallande är aktuellt sett till de standards som gäller i branschen. Men vi lyssnar på skidåkarna och vi vet att allt inte handlar om data, utan det handlar också om förtroende. Vi jobbar för säkerhet för alla skidåkare som åker offpist och vi tar givetvis detta enormt seriöst, säger John Dicuollo till Pique.

Det kan komma nya besked och information i denna historia, vi följer utvecklingen.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
kommentarer
Kommentera