Storulvån, Kebnekaise och STF:s sex andra fjällstationer är öppna

Förra veckan beslutade Svenska Turistföreningen Föreningen (STF) att stänga alla sina fjällstugor. Men de åtta fjällstationerna, exempelvis Storulvån, Kebnekaise och Abisko, är öppna som vanligt för toppturande skidåkare. 

Svenska Turistföreningens åtta fjällstationer i Grövelsjön, Saltoluokta, Abisko, Kebnekaise, Storulvån, Helags, Blåhammaren och Sylarna omfattas inte av beslutet som togs förra veckan att stänga de mindre fjällstugorna.

Fjällstationerna är öppna som vanligt, men med tydliga rutiner för att minska risken för smittspridning:
– På STFs fjällstationer har vi bra förutsättningar för att fortsätta hålla öppet och välkomna gäster. Fjällstationerna har väl fungerande rutiner för god hygien och att undvika trängsel, här finns det personal som kan agera vid eventuell misstanke om smitta, bra förutsättningar för en god handhygien för många och vi har även möjlighet till isolering om en gäst skulle insjukna. Dessutom kan vi sprida gästerna över betydligt större ytor än i fjällstugorna, berättar Magnus Ling som är generalsekreterare på STF.

Coronaviruset sprider sig som bekant i Sverige och nu nalkas vårvintern, den tid på året när allt fler personer ger sig ut på längre fjällturer i väglöst land. Detta gjorde att STF i onsdags valde att stänga de 44 fjällstugorna from idag. Framförallt för att inte bidra till en ökad påfrestning på vård- och räddningspersonal och för att undvika problem för gäster som skulle kunna drabbas av covid 19. Fjällstugorna saknar tillräckligt goda förutsättningar för långvarig isolering av gäster och vägsjuktransport.

Det var Folkhälsomyndighetens nya råd, bland annat med förbud mot tillställningar och offentliga sammankomster på fler än 50 personer, kring corona som kom tisdag 24 mars som fick STF att fatta beslutet:
– Innan detta kom har vi känt att vi har kunnat uppfylla de råd och rekommendationer som kommit från myndigheter genom bl.a. förbättrade instruktioner och checklistor kring hur vi ska hantera och minska riskerna för smittspridning i våra fjällstugor. Och vad vi vet har det inte heller funnits smitta i fjällstugornas närområden. Förra veckan på tisdagen kom det som bekant nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten, riktade till restauranger och serveringar om att undvika trängsel. Även om STFs fjällstugor inte bedriver den typen av verksamhet skickade föreskrifterna ändå en signal och utifrån dem menar vi att det är lämpligt att nu stänga STFs fjällstugor för vintersäsongen. Hittills har det inte varit många gäster i våra fjällstugor, men ju närmare påsken vi kommer och det blir mer behagligt väder på fjället ökar antalet gäster, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.

Samtliga säkerhetsrum kommer att hållas öppna som vanligt för att ge skydd vid akuta situationer. Men STF avråder bestämt från turer till STFs fjällstugor under resten av vintern:
– Vi tycker såklart att det är sorgligt att avsluta säsongen redan nu. Vi alla hade önskat annat, men vi vill också att en fjälltur mellan och på fjällstugor ska vara trygg. Det här beslutet bidrar tyvärr till att försvåra den ekonomiska situationen som STF och en stor del av svensk besöksnäring befinner sig i just nu. Fjällen och våra stugor finns kvar, men som läget är nu är STFs bedömning att vistelser på våra fjällstugor behöver skjutas upp till ett bättre tillfälle, avlutar Magnus Ling.

Fakta om STFs fjällstugor

STF har totalt 44 fjällstugor i väglöst land utmed den svenska fjällkedjan. STFs fjällstugor är en enklare boendeform utmed lederna i väglöst land. Det finns varken el eller rinnande vatten. Här bor gästerna gemensamt och alla hjälper till att hugga ved, bära in vatten, städa och elda. I en fjällstuga kan du inte förboka en specifik bädd men den ideella stugvärden ser till att alla får plats.

Du som vill stödja STF med en gåva i denna kris kan läsa mer här.

STF har tappat nästan 40 miljoner kronor i intäkter nu i vår jämfört med förra året, och man meddelar att ”Vi gör just nu dramatiska nedskärningar för att inte föreningen ska förblöda ekonomiskt.”

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.