...

Folkhälsomyndigheten: ”–Sveriges skidorter behöver inte stänga på grund av corona”

Efter diskussioner igår och idag mellan Folkhälsomyndigheten, sjukvården och representanter för de svenska skidorterna är det nu beslutat: de svenska skidorterna kan fortsätta att hålla öppet.  

– Vi bedömer med de åtgärder som vi vidtar innebär att skidåkning och liftåkning i sig inte medför några påtagligt större smittrisker än när man rör sig i samhället i övrigt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till SVT/TT.

Nu har besked kommit i frågan om Sveriges skidorter ska gå samma väg som Alperna och Norges, dvs total stängning, eller om de ska få fortsätta rulla vintern ut. Svaret är att i Sverige kan verksamheten fortsätt, om än med vissa justeringar för att undvika onödig närkontakt och risk för smittspridning.

> 23/9 2021 Uppdatering:  för dig som undrar kring skidresor corona och om det går att åka till Alperna och Norge denna vinter så har vi gjort en artikel kring det.

Svenska Folkhälsomyndigheten meddelar nu att man är nöjd med de åtgärder som har vidtagits på de svenska skidorterna för att få ner smittorisken. Bland annat har flera av de liftar där det är svårt att hålla avstånd, som kabinbanan i Åre och även gondoliftar, stängt och i andra liftar undviker man liftköer genom att slussa folk i fållor och liknande. Afterski är ett minne blott sedan helgens covid-19 fall i Åre. I skidorterna har man också sett över hur man säljer liftkort, flera restauranger som ligger i backarna har också justerat sin verksamhet (och dessa kommer att behöva göra mer med anledning av nya föreskrifter om bordsplacering och avhämtning).

Sammantaget ser nu Folkhälsomyndigheten att man är nöjd med de åtgärder som branschorganisationen SLAO i samråd med sina medlemmar skidorterna till största del redan har genomfört runt om i skidanläggningarna i svenska fjällen:
– Det har vidtagits många åtgärder för att minska smittrisken på skidanläggningarna, och dessa är vi nu nöjda med sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten vid den dagliga presskonferens om corona-läget. 

Folkhälsomyndigheten poängterade också vid dagens presskonferens att man ska överväga om ens resande är nödvändigt eller ej, särskilt om man tillhör riksgrupperna med underliggande lungsjukdomar och/eller hög ålder. Man meddelade samtidigt att om man reser och skulle insjukna bör man på förhand fundera på om det finns tillräckliga resurser lokalt från sjukvården om man behöver hjälp och inte klarar sig själv. Vilket är det främsta skälet till att resor ska övervägas i nuläget.

Att förhindra ytterligare smittspridning till olika delar av landet är nu av mindre risk eftersom denna redan är igång:
– I och med att smittan nu finns i större delen av landet har det mindre vikt för smittspridningen, den är redan på gång. Men det finns som sagt ändå skäl att överväga om man ska resa eller ej, kommenterade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Socialminister Lena Hallengren betonade vid en annan pressträff idag individens ansvar och manad till viss försiktighet inför den vanligtvis stora resehelgen påsk:
– Man bör verkligen fundera över hur påsken ska se ut det här väldigt speciella året, i den här väldigt allvarliga situationen som Sverige befinner sig i. Hur ska jag se till att inte bidra till ökad smittspridning? Hur ska jag se till att inte bidra till ett ökat tryck på vården och att jag inte hamnar i en situation som jag inte kan hantera på egen hand, sade socialministern till Kristiandstadsbladet/TT.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.