Svensk ingenjör prisas för lavindrönare

En drönare som är utrustad med mottagande antenner, anpassad för att underlätta och effektivisera räddningsinsatsen vid en lavinolycka, har utvecklats av ingenjören Richard Hedlund från Bollnäs. Nu prisas han av Sveriges Ingenjörer för denna flygande livräddare.

Ingenjören Richard Hedlund från Bollnäs, tidigare student vid Uppsala universitet får ta emot Lilla Polhemspriset och 50 000kr för sin innovativa lavindrönare. Lilla Polhemspriset utdelas varje år av fackförbundet och intresseorganisationen Sveriges Ingenjörer för landets bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen.

Den prisade lavindrönaren är inte utrustad med någon kamera, men den har två stycken antenner monterade som gör det möjligt för drönaren att fånga upp signaler från lavinsändare på personer som eventuellt ligger begravda i snön. Därefter konverteras analog data till digital data som streamas till en enkortsdator där en vidare intelligent bedömning genomförs.
– Det är tänkt att det här ska vara en helhetslösning som fjällräddningen packar upp när en lavin går, drönare drar iväg innan sökteamet är på plats. Berättar Richard Hedlund i en intervju med Sveriges Radio.

Närmare 200 människor omkommer i lavinrelaterade olyckor varje år i Europa. Förhoppningen är att denna innovation ska komma att bli ett viktigt verktyg under framtida räddningsinsatser, och därmed också rädda liv.
– En drönare är både snabbare och billigare än en helikopter. Jag hoppas att detta kommer bli en bra helhetslösning framöver, säger Richard Hedlund till Freeride via telefon.

Nu återstår att genomföra praktiska tester i lavinmiljö som förhoppningsvis faller ut positivt. Lavindrönaren är idag inte testad i fält men examensarbetet har resulterat i en första fungerande prototyp som kan ligga till grund för ett framtida drönarbaserat söksystem.
– Richards examensarbete är grundligt utfört och redovisat, ett väl avvägt examensarbete mellan teori och praktik. Det är ett fint prov på hur ingenjörskunnande och tekniskt kreativitet kan bidra till att rädda människoliv, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Richard Hedlund är 33 år och uppvuxen i Hälsingland. Just nu arbetar han som Embedded Software Engineer i Bollnäs. Examensarbetet utfördes i samarbete med dåvarande ÅF Digital Solutions i Uppsala.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera