Svenska friåkare inleder FWQ-säsongen Down Under

För att rivstarta FWQ-säsongen tar sig några av Sveriges vassaste FWQ-åkare söder ut och inleder tävlingssäsongen redan i augusti månad på Nya Zeeland.

NM trean från i år, David Deliv, är för närvarande hemma i Åre. Där jobbar han som målare och försäsongstränar för att lägga grunden inför kommande vinter. Freeride hörde av sig för att bekräfta ryktet som säger att David är på väg till Nya Zeeland för att inleda FWQ-säsongen 2018/2019 tillsammans med NM-trean Sofie Gidlund, NM-femman Hugo Scharl och Moa Wärvik.

Varför tar man sig över halva jordklotet för att åka skidor, går det inte att vänta tills snön faller på norra halvklotet?
Nej, det vore ju ohälsosamt att vänta så länge!
Ne, hade det inte varit en 4* FWQ tävling så hade jag nog aldrig åkt så långt. Då hade jag väl kanske väntat några veckor till och sedan åkt till någon glaciär i alperna för att dämpa suget av skidåkning.

Vilka förväntningar har du på nivån på FWQ där?
Förra året i klassen ski men var det två stycken som skulle köra världstouren den säsongen, en åkare som precis åkt ut ur touren och två som kvalade in på världstouren senaste säsongen. Så nivån var hög och jag väntar mig att den kommer vara lika hög i år, om inte ännu högre!

Den stora fördelen med att ta sig till Nya Zeeland för att tävla är den hjälp på traven som höga rankingpoäng ger när platserna till de åtråvärda 4*-tävlingarna ska fördelas senare i vinter. En 4*-tävling ger höga rankingpoäng för de som placerar sig högt, men det krävs också höga poäng för att kvala in till dem. Att inleda med en tidig 4* kan ge en flygande start på kommande FWQ säsong.

Vad har du för förväntningar inför kommande säsong på FWQ?
Att det skickas saker hejvilt från herrarna är ingen nyhet men att se tjejerna ta mer och mer plats på både FWT och FWQ är det som är mest intressant.
För egen del så hoppas jag att lära mig ännu mer hur man tävlar i detta format. Jag har märkt att just tävlingsformen är svårare att lära sig än vad jag trott. Det är liksom inte bara att peka skidorna rakt ner mot största bästa klippa. Det krävs mer än så för att bli en stabil toppåkare, oavsett hur duktig skidåkare du är.

Du nosade börderna Regnér i nacken i våras på NM, är du den nästa svenska skidåkaren som tar klivet in på FWT?
Att Olle Regner inte lyckats ta sig in ännu är för mig ett under. Det finns få åkare som kan åka så snabbt med ett sånt tryck som honom. Den närmsta att kunna göra det är Röde Faran, Carl Regnér.
Dock så är vi många duktiga svenska friåkare som har det som krävs åkningsmässigt. Det som saknas är lite mer rutin att tävla och att jag kanske är den nästa som listar ut hur man löser tävlingsmomentet är inte helt omöjligt. Men som sagt, det är fler än bara jag som har stora möjligheter att vara näste man att tävla mot dom stora grabbarna.

I Europa är namnet på de största och bästa anläggningarna välkända, men vilka anläggningar är det som gäller på Nya Zeeland?
Där nere så beror det väldigt mycket på vad för sorts åkning du är ute efter. Slopstyleeliten brukar hänga i Cardrona och friåkarna är mest i Treble Cone då terrängen där påminner väldigt mycket om La Balme där Candide Thovex röjer runt.
Sen så finns det även mycket topptursmöjligheter där nere också men dessa har jag inte så värst bra koll på.

Förra året sökte du en filmare som kunde dokumentera ditt åkande och utlovade goda löneförmåner, går det söka jobb hos dig i vinter också?
Förra säsongen försökte vi köra på regeln: ska du inte skicka något coolt så får du f*n ta och filma men det gick ju sådär när man är ett gäng testosteron laddade grabbar som egentligen bara vill hoppa klippor. Så en filmare vore ju rena drömmen, avslutar David.

Se också:

DAVID DELIV EN KLASSISK SÄSONGS EDIT 16/17

Sofie Gidlund, som gjorde sin debutsäsong på FWQ den gångna vintern, har länge haft ett sug efter att ta sig till Nya Zeeland för att åka lagg.
– Redan förra året kände jag att det skulle vara sjukt kul att åka över till Nya Zeeland och starta säsongen där. Dels för att det ser ut att vara storslagen natur och dels såklart för att testa på skidåkningen. Det är såklart plus i kanten att det är FWQ-tävling också. Är en liten drömdestination jag länge haft så två flugor i en smäll som man brukar säga, berättar Sofie mitt under den varmaste sommaren i mannaminne.

Sofie har ryktesvägen fått veta att Nya Zeeland brukar bjuda på klassisk skandinaviska förhållanden. Avsaknad av pudersnö är en fördel för den kirunafödda Sofie.
– Jag har hört av David Deliv och Marte Tveten som varit där och tävlat innan att förhållandena liknar de vi har här i Skandinavien. Alltså inte så mycket puder, vilket känns bra för mig. Jag gillar att veta vad jag landar i haha. 

Du nosade Hedvig Wessel i nacken i våras på NM, är du nästa skandinav som tar klivet in på FWT?

– Ja, det är väldigt kul att både tävla och åka skidor med Hedvig. Det blir spännande att följa henne på touren! Känner mig fortfarande lite som en rookie efter bara en säsong på FWQ men förhoppningvis kan jag utvecklas mer, bli erfaren och ta steget upp till den större scenen, det är ett långsiktigt mål. Men om det blir nästa säsong eller om flera får framtiden visa. Jag tror att bara man har roligt och trivs med det man gör och människorna som finns omkring en kan det gå hur bra som helst, rundar Sofie av.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer