FWQ challengers är igång med en svensk på pallen

Under mars månad går finalerna för Freeride World Qualifiers där det kommer att avgöras vilka som tar sig in på Freeride World Tour 2024. Det är tre tävlingar, hög nivå och få platser för att kvala. 

Vilka svenskar har vi?

I år har vi totalt 5 svenskar; Petra Ohlson, Elly Olsson, Sanne Mona, Edvin Olsson och Nils Wersen. Många Olsons med andra ord. Dessa svenskar har under januari och februari kämpat för att samla tillräckligt mycket poäng för att säkra en plats under finalerna. 

Både Petra och Edvin plockade hem en varsin pallplats under de första 4-stjärniga tävlingarna. Nisse plockade hem två 3-stjärniga pallplatser där han fick sällskap av Elly under en av dem. Dessa placeringar gjorde att våra svenskar kunde knipa en varsin plats under finalerna. 

Men, hur funkar det egentligen?

Under början av säsongen tävlar åkarna för att samla poäng och ta sig till finalerna, eller FWQ challangers som det heter. Tanken är att det ska köras fyra 4-stjärniga tävlingar som även ska fungera som kvaltävlingar. Denna säsong slutade det med att endast två 4-stjärniga tävlingar genomfördes, varpå de lägre rankade tävlingarna blev avgörande. 

Efter att ha kvalat till finalerna börjar åkarna om på noll, det körs tre tävlingar och de bästa två resultaten är de som räknas. Under finalerna möts FWQ åkarna av de FWT åkare som inte tog sig vidare till finalerna och därmed inte kvalade vidare till nästa säsong. På detta sätt samlas de bästa åkarna i FWQ tillsammans med de åkare som inte klarade cutten i FWT. Det är minst sagt hög nivå, det är en blanding av hungriga åkare som vill upp på touren tillsammans med revansch sugna åkare som vill visa att dem platsar. 

Första tävlingen gick av stapeln i Nendaz i helgen, ni vet, orten som ligger på andra sidan av Verbier. Nendaz Freeride har arrangerat FWQ tävlingar sedan lång tid tillbaka, däremot verkar planeringarna inte alltid gå hela vägen. Efter att ha pratat med en del åkare fanns det ett visst missnöje över sent åkarmöte och en planerad fest dagen innan tävling. 

Edvin Olsson på prispallen

Trots en tuff dag på kontoret för majoriteten av svenskarna kliver Edvin upp på pallen. Edvin ställde ned ett pangåk och bjöd på både en raggare och en 360. Efter första tävlingen har han placerat sig innanför cutten för att ta sig till FWT. För resterande av svenskarna slutade det tyvärr i krasch. 

Det är en hög nivå på tävlingarna i år och det bjöds på en riktig show i Nendaz. Det skickades både stora dropp och massvis med tricks. Dagens trick blev en cork 720. Detta kombinerat med lite lurig snö gjorde att tävlingen bestod av en hel del krascher. Nendaz har tyvärr inte haft tur med snö denna säsong och den som låg på tävlingsfacet kan beskrivsas som sockersnö ovanpå skare. Däremot var fint väder och stor publik och det märks att FWQ har börjat investera pengar för att göra större event av dessa tävlingar. Inte nog med tävlingen så hade Nendaz Freeride byggt upp en freeride village nere i byn där det bjöds på häng, mat, dryck och musik. 

Flera tävlingar

Det går fort i hockey och nästa tävlingen körs redan kommande helg 9-13 mars i Jasna, Slovakien, och helgen efter det 17-22 mars går sista tävlingen i Obergurgl, Österrike. Tävlingarna livestreamas så se till att tune in och följ våra svenskar när det är dags.

Se tävlingarna:

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.