Petra Ohlson plockar hem första 4-stjärniga FWQ tävlingen

Petra Ohlson vinner den första 4-stjärniga tävlingen på Freeride World Qualifier, trots utmanande underlag och vacklande nerver.

Första 4-stjärniga FWQ tävlingen för säsongen gick av stapeln idag i Les Arcs och Sveriges alldeles egna Petra Ohlson plockade hem segern. Det var en kall dag och inte ett optimalt face, men det var inget som stoppad Petra. Med startnummer 5 och nervositet upp till öronen tog hon sig ned för facet och ställde sig högst upp på pallen.

FWQ säsongen har haft en seg start. De 4-stjärniga tävlingarna har blivit uppskjutna och inställda. När snön äntligen föll och första tävlingen blev fick klartecken hoppade Petra in i bilen och tog sig från Österrike till Frankrike. Petra berättar att hon bara hunnit med fem åkdagar och begränsad försäsongsträning inför första tävlingen och att självförtroendet därför inte var på topp. Hon hade tydligen varit upptagen med att ta en ekonomi kandidatexamen. Trots det klämmer hon av ett riktigt kanon åk.

Från start nummer två tar hon sig rakt ned i falllinjen och hoppar på en vindriva. Efter det tar hon sikte på det största droppet i hennes åk och stompar det som om hon inte hade gjort något annat än att stå på gymmet hela sommaren. Därefter riktar hon skidspetsarna och straightlinar en ränna. Hon letade efter ett sista dropp som hon hade tittat ut rekdagen innan men hittade det tyvärr inte. 

När hon kommer ned till mål var hon inte helt nöjd. Hon beklagade sig lite över att ha missat sitt sista dropp. Hon är känd för att vara lite självkritisk och det är få gånger som vi har pratat med Petra efter ett tävlingsåk och hon varit helt nöjd. Domarna höll dock inte med, de var betydligt mer nöjda än henne. Petra vinner den första 4* tävlingen för säsongen och tar det första steget för säsongen i att kvala in till världstouren.
– Jadu, vilken grej, det här förväntade jag mig inte. Jag hade en riktig skitmorgon med dålig sömn och mer nervositet än vanligt. Så det känns grymt skönt att få ställa ned ett bra åk, jag behövde verkligen det mentalt, säger Petra Ohlson efter prisutdelningen.

Vi kan inte göra annat än att gratulera Petra. Riktigt kul att se henne äntligen plocka hem en pallplats. Förra vintern kämpade hon för att ta sig dit men fick aldrig riktigt till åken som hon ville. Nu fick hon visa vad hon går för och man kan inte göra annat än att imponeras. Det ska bli spännande att se vad som händer resten av säsongen. Petra kan bli farlig så det är bäst att hålla ett öga på henne.

Hur gick det för våra andra svenskar då?

På damsidan hade vi ytterligare två personer på plats. Sanne Mona har tagit sig tillbaks för denna tävlingssäsong och lyckades kamma hem en 5e plats. Elly Olsson som körde sin första fyrstjärniga tävling placerade sig 7a. Det var alltså en stark dag för de svenska tjejerna.

På herrsidan hade vi tre personer på plats. David Deliv och Nils Wersen, två inte alls okända namn, och även Douglas Nordquist. Tyvärr räckte det inte riktigt till för våra svenska herrar idag som slutade ganska långt ned på listan. Men säsongen har bara börjat och vi kan nog förvänta oss mycket av våra svenskar.

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.