Petra Ohlson gjorde alperna till sitt klassrum

När man pratar om universitets- och högskolestudier tänker många på salsföreläsningar, tentor och tonvis med plugg. Distansstudier har öppnat många dörrar och inte minst att man kan kombinera studier med skidåkning. Vi har tagit en träff med Petra Ohlson som har gjort precis det.

Petra Ohlson har vi träffat i tidigare sammanhang och hon behöver knappast en introduktion. Hon är idag Sveriges bästa kvinnliga friåkare på kvalificeringstouren till Freeride World tour och har under de tre senaste säsongerna kombinerat professionell skidåkning med universitetsstudier. Hon var snubblande nära att kvala in till vinterns FWT, men föll liksom David Deliv på målsnöret i Gurgl, Österrike.

Hur kombinera universitet och skidåkning?

Det finns många olika sätt att kombinera högskolestudier och skidåkning, men Petra har valt en ganska intressant väg. Vi ska reda ut hur just hon har gjort det och se vad hon har för tips till andra som vill göra samma sak.

Snabbt sidospår innan vi pratar med Petra: för dig som inte siktar på en universitetsexamen utan vill plugga skidåkning är skidlärarutbildning, bergsguide och franska kurs i Chamonix vägar att gå.

Hej Petra, hur är läget?

”Det är bara bra med mig! Det är alltid lika kul att höra från er.”

Härligt, det värmer! Men du, berätta lite om dina studier och vad som fick dig in på det spåret?

”Jag hade alltid en tanke av att börja studera och sätta i gång med vuxenlivet, men jag fastnade i friåkningssvängen.”

Petra berättar att hon efter sin andra säsong i alperna egentligen tänkte lägga säsongandet på hyllan för att börja studera i Uppsala. Efter en ”sista” säsong i Kanada och en 6e placering under NM kunde hon däremot inte med gott samvete lägga det skidåkningen bakom sig.

Vilket universitet pluggar du på och vad läser du?

”Jag kommer ta min examen från Lunds universitet, men den senaste kursen jag läste var från Luleå Universitet.”

Hon fortsätter med att berätta att hon utgår från Lunds ekonomiprogram (180hp), men att hon letar upp kurser som går på distans och som motsvarar kurserna i programmet. Dessa går sedan att tillgodoräkna och på sätt får hon fortfarande en examen från Lunds universitet.

”Jag läser en kandidat i företagsekonomi. Det är en bra utbildning att plocka ihop på det sätt som jag gör då många universitet erbjuder liknande kurser.”

Det låter meckigt, hur fungerar det rent praktiskt?

”Jaa det är inte helt utan strul, men med lite pussel och framförhållning går det att få ihop. Det viktigaste är att ha kontakt med universitet man vill ta examen ifrån. Boka handledartid hos studievägledaren och kom ihåg att du inte är jobbig bara för att du skickar flera mejl och ställer massa frågor.”

Petra säger att om man ska läsa en kurs från ett annat universitet är det viktigt att kolla med studievägledaren ifall kursen går att tillgodoräkna. Om universitet som man vill ta examen ifrån inte godkänner kursen är det inte möjligt att tillgodoräkna kursen till sin examen.

”Det är också viktiga att tänka på att vissa kurser måste tas i en viss ordning, detta gäller de flesta utbildningarna. När man plockar kurser kan man lägga upp ordningen och studieperioden valfritt men man kan t.ex. inte läsa företagsekonomi B före företagsekonomi A. Ja, det säger väl kanske sig självt men det finns andra kurser som har liknande upplägg.”

Vad har du haft upplägg?

”Jag har haft lite olika upplägg under vintrarna. En vinter pluggade jag 100%, men det blev alldeles för mycket. Dagarna blev för stressiga och jag kände att jag inte presterade som jag ville varken på skidor eller i skolan. Det passade mig mycket bättre att plugga på halvfart (50%). Det gav mig lite tid att ta det lugnt, inte var allt för stressad under tävlingarna och ta en afterski någon gång ibland.”

Att Petra studerar med en lägre hastighet under vinter betyder däremot att hon måste läsa högre takt under hösten eller ta igen kurser under sommaren.

Hur har det fungerat med tentor, föreläsningar och liknande, dem går ofta på dagtid och då åker ju du skidor?

”Jag försöker se till att kurserna under vintern har ett upplägg med förinspelade föreläsningar vilket underlättar något otroligt. Då kan man verkligen lägga upp dagarna som man vill. Annars får man offra vissa förmiddagar för att vara med. Däremot är dem sällan obligatoriska och mycket av det dem säger finns ofta i kurslitteraturen eller så finns det PowerPoint-presentationer tillgängligt i efterhand.”

Hon fortsätter berätta att tentor för distanskurser oftast genomförs i form av digitala hemtentor. Dem är naturligtvis obligatoriska och det blir inte mycket skidåkning under dem dagarna. Däremot har man vanligtvis en, max två tentor per kurs, så det är inte många dagar man går miste om.

Sitter du någonsin i skolbänken eller är allt på distans?

”Under höstterminerna valde jag faktiskt kurser som skulle gå på plats i Lund. I efterhand har jag däremot knappt varit där på grund av Covid-19… Totalt har jag nog bara hunnit med 3 föreläsningar och 3 tentor på plats haha. Sen skrev jag faktiskt en tenta på plats i en skola i Schweiz, 30 minuter bort från Verbier.”

Då pluggar du mycket själv antar jag? Hur är det?

”Ja det stämmer, det är mycket självständigt arbete utan klasskompisar att diskutera med. Man har alltid möjlighet att kontakta läraren och ibland skapar eleverna gruppchattar eller liknande men det kan absolut bli lite ensamt. Den största fördelen är däremot att det är enklare att effektivisera sin studietid och vad gör man inte för att få åka skidor.”

Mycket av högskole- och universitetsstudier handlar om studentlivet med fester och allt som hör till, missar du det?

”Hade det inte varit för Covid-19 hade jag fått ta del av studentlivet under höstterminerna då jag faktiskt är på plats i Sverige. Jag valde att flytta till Skåne av två anledningar; för att kunna ta del av studentlivet och ta sista examenskursen på plats då det är obligatoriskt. Däremot har jag märkt att studentlivet är väldigt likt säsongarlivet fast skillnaden är att man byter ut skidorna mot pluggböcker och backarna mot skolbänkar.”

Har du några andra tips till personer som vill göra samma sak som dig?

”Ta en dag, sätt dig ned med papper och penna och var beredd att googla satan. Det är viktigt att göra en plan redan från dag ett. Kolla vilka kurser som går på distans när du vill att dem ska göra det och kolla vilka som går på plats om du vill gå på plats. Det går inte att planera en termin i tagit. Helst ska man planera så att man har två eller tre olika upplägg för sin studietid om något strular.”

”Tänk på att man måste söka kurserna varje termin. Det kan ställa till med problem om man inte kommer in på det man räknade med. Det kan göra att man måste ändra sin plan eller ha ett ofrivilligt uppehåll. Därför är det bra om man söker många kurser så att man har många alternativ.”

Petra berättar att om man inte vill rodda lika mycket som hon gör finns det universitet och högskolor som erbjuder rena distansprogram. Utbudet är inte enormt men det finns några olika att välja på beroende på vad man är intresserad av.

”Om man inte gillar självständigt arbete, har lätt för att skjuta på saker och behöver rutiner så kanske distansstudier inte är något att satsa på. Som vi redan vet sedan gymnasietiden handlar plugg om att nöta och då måste man se till att man får in tillräckligt många timmar. Det finns väldigt mycket roligt att göra när man säsongar, även när backen har stängt. Vilket betyder att man måste vara beredd på att säga nej till afterskin för att gå hem och plugga.”

Tack för samtalet Petra, ro hem det här i mål nu och lycka till med dina sista kurs.

”Tack så mycket!”

Man kan inte göra annat än att ge Petra cred för det hon gör. Det krävs minst sagt driv och disciplin för att lyckas. Det är nog inte vem som helst som klarar av det.

En annan som kombinerat studier och skidåkning är Albin Pettersson Bråthe som läste till arkitekt och samtidigt fick ihop orimligt många skiddagar.

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.