Konsten att Säsonga del 4: Studenten

Hur gör man för att kunna åka så mycket skidor det bara någonsin går, trots att man pluggar heltid och redan har fullt upp med att klara av tentor och inlämningsuppgifter och dessutom lever på en redan ansträngd budget?

Albin Pettersson Bråthe studerar till arkitekt på heltid sedan i höstas men har ändå fått ihop orimligt många skiddagar sedan dess. Han verkar ha knäckt koden och sitter inne på och delar här med sig av en del praktiska tips.

Vad gör du på vintern och var brukar du vara någonstans?
– Har tidigare spenderat hela vintrarna nere i Alperna och flängt runt i Schweiz, Italien, Österrike och Frankrike. Det har de flesta år även blivit en sväng till Kanada/USA för att guida i några veckor. Har nu senaste året blivit student och bosatt mig i Umeå så det blev i vintras vändor till Åre, Hemavan och Kittelfjäll men även ett två turer till Alperna.

Vad gör du i sommar?
– Jag har jobbat min sjätte sommar på Stryn Sommerski. Det är för mig den perfekta platsen att spendera sommaren på då det är en unik kombination mellan gött sommarhäng nere i dalen och grymt kul skidåkning i perfekt sommarslask bara 20 min därifrån uppe på glaciären. Sedan att ha en mängd fantastiska turer att gå i bergen runtomkring och att det bara är dryga två timmar ut till Stadtlandet med riktigt bra surf gör ju inte saken sämre. Stryn är en fantastisk lekplats med sjukt många möjligheter som borde stå på allas bucketlist, varje sommar. Spenderar nu någon vecka jobbandes på Hotel Aak i Romsdalen innan jag tar lite semester hemma på Västkusten.

Hur är ditt år uppdelat?
– Brukar köra Alperna från december fram till månadsskiftet mars/april ungefär. Därefter har jag jobbat i Riksgränsen maj ut innan det burit av till Stryn där säsongen brukar hålla till mitten av juli. Sedan efter en 7 månaders skidsäsong så brukar det bli en månads semester innan jag jobbat höstarna på Udéns Sport hemma i Göteborg.

Hur gör du för att få ihop året?
– I grund och botten så är väl nyckeln att när jag väl jobbar, så ser jag till att jobba mycket. Och när jag åker till alperna, så ser jag till att vara helt ledig. Jag tycker jag får ut mer av att göra så i alla fall. Att jobba 6 dagar i veckan under tre månader, september-november, är inte så tungt om man hela tiden ser fram emot att dra till Alperna några månader i december och då bara få vara helt ledig. Sedan har det såklart hjälpt att jag lyckats få jobb där man kan ha mycket tid och möjligheter till att fortsätta göra roliga saker under vår- och sommarmånaderna.

Vilka är dina bästa tips för att få ihop en säsongsbaserad livsstil?
– Lär dig spara pengar såklart, att leva snålt ekonomiskt i perioder ger mer möjligheter till roligheter senare. Eller jag kanske snarare ska säga lär dig spendera pengar rätt. Pengar är ju till för att användas, men tänkt efter och se till att använda de till det som du verkligen vill!
Ett tips till är väl att alltid vara glad, trevlig och social. Ett nätverk av kontakter och vänner kommer förutom att vara kul att hänga med göra allting så mycket lättare oavsett om det handlar om att skaffa jobb, hitta boende och så vidare.

Vad tycker du om att göra på sommaren?
– Vågsurfing hamnar på nummer 1 av sommaraktiviteterna, men jag är sådan som egentligen gillar allt. Vandring, löpning, klättring, fotboll, volleyboll, bada, osv osv osv.

Vad gör du i vinter?
– Plugget på arkitektskolan är ju ett heltidsjobb i sig så får se om jag hinner klämma in något jobb vid sidan av det. Annars blir det helgturer till Åre och Hemavan/Tärnaby och mest troligt en nyårsvecka i Kittelfjäll. Alperna hur och när är inte bestämt än, men minst en vända får det bli!

Vilket är ditt drömjobb?
– Vet inte, men tycker på något sätt jag flera gånger haft känslan att jag haft drömjobbet, till exempel då jag varit i Gränsen och Stryn och haft massa tid till kul åkning på lunchrasten och lediga dagar. Och sedan så hade jag ett annat drömjobb för en dag i fjol då jag flög heli i Alaska med gästerna. Men nu när jag ska bli arkitekt så är väl drömjobbet att ha studio/kontor bland bergen och kunna åka skidor hela dagarna och jobba med olika projekt på kvällarna, helst nära en kust med fina vågor. Vi får se, det är väl några år kvar tills dess men det är väl bara att se till och lösa det tänker jag?

Albin Pettersson Bråthe

Ålder: 25
Kommer från: Mölnlycke utanför Göteborg
Bor: Umeå
Sysselsättning: Arkitektstudent
Började säsonga: Tack vare viljan att åka mycket skidor
Favoritplats: I line-upen på Lombok eller i Skrattvallen i Riksgränsen

Instagram: @albinpb
Snapchat: @albin.pb

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.