Två svenskar snubblade på mållinjen till Freeride World Tour

Den sista 4 stjärniga FWQ finaltävlingen är slutförd och det är nu avgjort vilka som tagit sig in på Freeride World Tour 2023. Det har varit ett tight race och på plats i Obergurgl hade vi 4 svenskar. Det som kunde blivit så bra för våra svenskar slutade tyvärr i tragedi.

David Deliv var årets svenska hopp. Han låg 4a och var därmed innanför cuten inför sista tävlingen. David drämde av ett grymt åk under gårdagens tävling. Han hoppade ut ur startgaten och rörde sig mot den högra delen av facet där han tryckte av en stor backflip.

Han tog sig sedan ned genom en central ränna och rörde sig därefter ned mot no-fall zonen på den vänstra sidan. David pointade skidorna rakt ner och avslutade med ett stort dubbeldrop. Trots det grymma åket höll tävlingen en hög nivå och David slutade på en 7e plats. Med det resultatet missade han cuten med en placering och snubblade således bokstavligen på mållinjen poängmässigt.

Efter tävlingen säger David ”Jag är besviken när det ändå var så nära. Jag ställde ned ett åk som jag nästan var nöjd med trots att mitt förstaval låg på den delen av facet dem stängde av kvällen innan. I mitten av facet kändes det som att jag lyckades träffa varenda haj som fanns. Men allt som allt måste jag ändå säga att jag är nöjd. Med facit i hand är det skönt att säga att det har varit värt det. Det är svårt att lägga av när man är så nära.”

Petra Ohlson var den svenska tjejen med störst chans till att kvala vidare, även om det skulle krävas mycket. Med några missar under tidigare tävlingar låg hon 7a inför sista finaltävlingen.

Petra hade ett riktigt bra åk på gång. Med full kareta far hon ut ur startgaten mot den högra delen av facet. Hon drog av ett snyggt första drop för att sedan ta sig ned mot den centrala rännan. Mot sista dropet, ovanför den utsatta no-fall zonen, blev hon lite desorienterad men hittade tur nog tillbaka. Hon tog sig in mot en stor sista klippa, riktade skidorna och stompade som om hon inte hade gjort något annat. Med åket avklarat hade hon bara en raksträcka kvar innan målfållan. Då händer det som inte får hända. Ena skidan dyker och fastnar i den opålitliga snön och hon faller. Snacka om att ”snubbla på mållinjen”.

Vi pratade med Petra efter tävlingen. ”Även fast mitt mål för säsong inte var att kvala in till FWT känns det surt. Jag har haft någon miss varje tävlingen och blivit neddömd så det hade känts så otroligt skönt att avsluta säsongen med en pallplats på sista tävlingen. Det känns som att jag inte har fått visa vad jag går för. Men men så är det i den här sporten. Nu är det bara att ta nya tag, träna benen, njuta av sommaren och ladda upp inför nästa säsong”

Edvin Olsson var också med i matchen och fightades för en kvalplats. Han låg 8 inför sista tävlingen och tillhörde den klunga som poängmässigt inte skiljde sig så mycket åt. Han körde ett liknande åk som David men tog det sista droppet som en singelklippa. Det gav honom en 9e plats och han slutade därför på en 7e plats i finalerna. Det var nära men känner vi Edvin rätt så kommer han inte att ge sig i första hand. Håll ögonen på honom nästa vinters tävlingssäsong!

Caroline Strömberg var också på plats under tävlingen. Med stabila svängar for hon ner för facet men oturen smög sig fram och det slutade tyvärr med två krascher. En i mitten av facet och en precis innan målfållan likt Petra. Det visar minst sagt på hur svår snön var under tävlingen.

Så hur slutade tävlingen?

Österrikaren Valentin Rainer som hoppade in i finalerna från FWT körde riktigt stabilt. Han fick till både en stor backflip och ett dubbeldropp och knyckte därför första platsen. På andra plats hamnade Ny Zeeländaren Manu Barnard. Han gjorde ett kreativt och flowigt åk med två dubbeldropp och en stor sista klippa. Tredjeplatsen tog fransmannen Oscar Mandin. Han gjorde en backflip och fick även in en stor klippa innan samma dubbeldropp som Rainer körde.

På damsidan var det många krascher under tävlingen och dem som placerade sig högst upp valde smarta linjer och hade starka ben. Första platsen tog Schweizaren Eva Battolla med ett stabilt åk och en stor sista klippa. Andra platsen tog fransyskan Manon Loschi som har visat på hög nivå under säsongen. Hon hade en enorm första klippa och tog sig sedan ned stabilt. Tredje platsen gick till Schweizaren Jenna Keller som hade ett åk med fler smådropp och stabil åkning.

Snowboard sidan bjöd också på hög nivå. Herrsidan hade tre fransmän på pallen. Första platsen tog Gabriel Bletton, andra platsen tog Hugo Serra och och tredje platsen Enzo Nilo. Men det var bara en kvalplats kvar att fylla eftersom mexikanaren Liam Rivera redan hade säkrat den första med två tidigare pallplatser. På damsidan var det blandad nationalitet på pallen. Vinsten tog finskan Mikaela Hollsten, på andra plats hamnade ryskan Anna Orlova och på tredje plats fransyskan Rizzolio Estelle.

Därmed kvalade följande åkare vidare till Freeride World Tour 2023

Skidor Herr:
Vallentin Rainer – Össterrike
Max Hitzig – Österrike
Simon Perraudin – Schweiz
Manu Barnard – Nya Zeeland

Skidor Dam:
Manon Loschi – Frankrike
Megane Betend – Frankrike

Snowboard Herr:
Gabriel Bletton – Frankrike
Liam Rivera – Mexico

Snowboard Dam:
Anna Orlova – Ryssland

Nya tag på Nordalsfjäll i Riksgränsen 2022

NM i Riksgränsen går denna vinter 4-6 maj och tävlingen är en 3-stjärnig FWQ. Men mest av allt är det, som vanligt, en enorm prestigetävling för hela den svenska tävlande friåkningseliten. Stay tuned.

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera