Sveriges högst belägna hus

Nu är Sveriges högst belägna säkerhetsstuga invigd. På 2 040 meters höjd mellan Kebnekaises nord- och sydtopp kan du numera söka skydd mot väder och vind.

Stugan är belägen på platån strax nedanför sydtoppen, lite högre upp än dess föregångare. Bygget är ett samarbete mellan Svenska Turistföreningen (STF), Naturkompaniet och Naturvårdsverket. Den specialritade pentagonformen där tak och väggar lutar snett utåt ska hindra snön från att dreva igen. Den ska också göra att rummet snabbt värms upp av kroppsvärme och spritkök.
– Det här är jättebra, vi är beroende av en fungerande säkerhetsstuga. Det är en trygghetsfaktor. För dem som bestiger toppen är det skönt att veta att det finns någonstans att söka skydd vid hårt väder, säger Magnus Ling, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen.

Sydtoppen är en glaciärtopp till skillnad från nordtoppen som är en bergstopp. Inom ett par år räknar man med att nordtoppen kommer vara Sveriges högsta punkt och den topp de flesta besökarna på Kebnekaise vill bestiga.  Därför har man byggt säkerhetsstugan så nära kammen mellan de två topparna som möjligt.

Det har funnits säkerhetsstugor på Kebnekaise sedan 1960-talet. Avsikten har varit att fjällvandrare ska kunna söka skydd mot hårda vindar, regn och snö. Stugorna har dock förfallit och dessutom har delar av inredningen använts för att elda med. Stugan från 1983 kommer att tas bort medan stugan från 60-talet kommer att vara kvar. I fjol besteg omkring 7 000 personer Kebnekaise. De flesta kommer sommartid.

Text: Freeride/Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.