Tanner Hall kör Freeride World Tour nästa vinter

Ingen mindre än självaste Tanner Hall har fått ett wildcard till Freeride World Tour 2019. Den nu 34-åriga legenden från Montana i USA får därmed tävla mot våra svenska åkare Kristofer Turdell och Reine Barkered.

En av de mest inflytelserika amerikanska skidåkare någonsin får nu chansen att mäta sin tävlingskapacitet mot världens bästa tävlande friåkare. Tanner Hall (34) är bekant för de flesta här på Freeride och en av världens mest meriterade åkare i freeski, bland annat med elva X-Games guld och silver från framförallt superpipe och slopestyle, men det allra första guldet var i Big Air 2001. Tanner Hall får nu ett wildcard, som gäller hela säsongen, och tar plats på världstouren 2019 och alla dess fem internationella stopp nästa vinter.

Tanner Hall kommer ursprungligen från Kalispell i delstaten Montana, USA. Han har en karriär som sträcker sig över nästan två årtionden, då han redan som 15-åring flyttade till Park City, Utah för att satsa på freeski. Och Tanner Hall har mer än X Games på meritlistan: 2002 startade han tillsammans med bland andra JP Auclair skidmärket Armada. Tanner Hall har många minnesvärda filmsegment genom åren med Poor Boyz Productions och andra stora filmbolag. Han har varit med i klassiska skidfilmer som Teddybear Crisis och Believe, samt driver på senare år det egna produktionsbolaget Inspired Media Concepts.

Några stora tävlingsmeriter från friåkning saknar dock Tanner Hall – det är i parken och pipen som han har regerat – och det blir oerhört spännande att se vad han kan prestera på världstouren. Från de otaliga skidfilmerna vet vi allesammans att Tanner Hall är en skidtalang som behärskar det mesta, men att prestera på stora berg i tävlingssammanhang tillsammans med den yttersta världseliten inom friåkning blir en ny utmaning för den Rastafari-inspirerade skidlegenden.

Tanner Hall är en inte helt okontroversiell karaktär i skidvärlden. Med olika sponsorer har han bland annat gjort det väldigt klart att den mer liberala synen på drogen marijuana är hans melodi. Med sponsorn DaKine har han haft en pro model linje som hette ”THC” vilket stod för ”Tanner Hall Collection” men givetvis också en medveten blinkning till det aktiva ämnet i cannabis Tetrahydrocannabinol som förkortas just THC.

Tanner Hall har också mirakulöst hämtat sig från skador under karriären. En av de allra mest kända olyckorna var när han i mars 2005 landade kort på Chad´s Gap i Utah, utanför skidorten Alta i USA. Han misslyckade med sin switch cork 900 och slog i landningsknölen och bröt båda anklarna. Skadorna rehabiliterade han framgångsrikt och oerhört fokuserat och var 2006 tillbaka och vann guld på X Games i Aspen i Superpipe. Förra vintern var han dessutom tillbaka och körde Chad´s Gap igen, 12 år efter skadan.


Dokumentären ”Triumph” släpptes hösten 2017, 9 min och 12 sekunder in kommer ett segment om Chad´s Gaps


Tanner Hall är också en man med starkt driv och åsikter som inte räds att uttrycka de senare. 2012 gick Tanner Hall och Red Bull skilda vägar, och Tanner uttryckte då sin besvikelse. Vi ser nu fram med stor spänning mot att få följa Tanner Hall på FWT-cirkusen nästa säsong.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.