Tärnaby får nya ägare

Killarna bakom skid- och friluftsbutiken Fjällsport i Tärnaby tar över driften av Tärnabys skidanläggning.
– Vi blir nog den första webbshopen med eget skidområde, säger Hans Bromée, vd.


Skidåkningen i Tärnaby sker på Laxfjället.
Foto: Hemavan Tärnaby

Tärnabys skidanläggning har
fått nya ägare. Strömma Fjäll minskar sitt ägande till 70 procent och Hans Bromeè och Örjan Gustavsson, som även driver Fjällsport i Tärnaby, en skid- och friluftsbutik som finns både i Tärnaby och på nätet, tar över resterande del och kommer att  driva den alpina skidanläggningen, liftar, skidshopar och skiduthyrning.
–Möjligheten dök upp, säger Hans Bromée, vd, angående att de valt att ta över den klassiska skidanläggningen.

– Sedan är det väl så att den aktör som har drivit det tidigare har haft problem att få lönsamhet och vi inbillar oss att vi kan sköta det på ett effektivare sätt. Vi kommer att driva det som vi driver Fjällsport, mer småskaligt och entrepenörsdrivet. Jag är en fanatisk skidåkare själv vilket jag tror är en fördel när man har en sån här liten skidort, fortsätter Hans.

Hans Bromée jobbade under tio år som professionell tränare i utförsåkning men idag åker han bara pist för att ta sig till offpiståken, säger han.
Foto: Hemavan Tärnaby
Med både Ingemar Stenmark, Stig Strand, Anja Pärson och Jens Byggmark uppväxta i Tärnaby är det inte så konstigt att många idag förknippar orten med portåkning. Det ska man dra nytta av och fortsätta satsa på men samtidigt vill Hans utveckla friåkningen på berget.
– Det kanske inte är världens bästa friåkningsområde, men det finns potential att göra det till ett mycket bättre område. Stora delar är nedanför trädgränsen och är inte lika väderkänsligt som Kobåset (i Hemavan) till exempel.

Redan inför årets vinter kommer de att bereda väg för bättre offpist på Laxfjället.
– De omedelbara åtgärderna är att vi ska börja röja ris och glesa skog. Men vi kommer inte hinna eller ha råd att göra så mycket inför den här vintern men vi ska fortsätta med det längre fram.

Utöver den liftnära offpisten vill han utveckla turandet, skoter- och helikopterskidåkningen på närliggande berg.
–Ryfjället vill vi utnyttja mer för sånt, det är ett av få ställen i fjällen där man får 1000 fallhöjdsmeter på ett åk. Det passar både “större killar” och “vanliga” skidåkare som vill åka helikopter.

Hemavan och Tärnaby kommer även fortsättningsvis att ha ett visst samarbete med gemensamt liftkort, personal och annonsering. Hemavan har profilerat sig som ett barnfamiljsområde de senaste åren. Även Tärnaby ska vända sig till familjerna, men kanske då för barn i de yngre tonåren och lite ungdomligare åkare, berättar Hans.

Kommer ni att vilja profilera Tärnaby ytterligare?
– Det vill vi ju göra, exakt hur det ska gå till det är oskrivet än, det enda som är självklart är försäsongen med racingen. Vi har en del trogna gäster på försäsongen men vi har tappat många de senaste åren och vill öka det igen.

Hur mår Tärnaby som skidort idag?
– Skidsystemet mår förhållandevis bra. Sedan är det ju så att Tärnaby har hamnat i otakt, vi kan ha 2000 skidåkare per dag, men vi har bara 500 gästbäddar i byn totalt, det blir en obalans. Berget har enorma möjligheter för utveckling, men vi måste först och främst se till att lösa boendet och ha öppet så länge som möjligt på säsongen, det har blivit färre och färre dagar öppet varje år och det vill vi ändra på.

Örjan Gustafsson kommer liksom kollegan Hans från trakten.
Foto: Hemavan Tärnaby
Att skidområdet har haft det lite kämpigt de senaste åren ger dem ett bra ingångsläger, menar Hans.
–Det har blivit sämre på många sätt från år till år så vi får ett väldigt bra ingångsläge, det kan inte bli så mycket sämre. Vi vill återupprätta det starka varumärke som Tärnaby är.

Vad är Tärnabys styrka?
– Det är väldigt lite folk, det är en svaghet för oss men en fördel för gästerna med lättillgängliga offpistrepor. Och de pistade backarna är bra pistade, och så får vi snö tidigt. Sedan har parken blivit bättre och bättre för varje år i och med att vi har Tärnabys skidhem här som utvecklar den från år till år. Vi har ritat om den nu och ska göra den ännu bättre till nästa år.

Kommer Fjällsport i Tärnaby att påverkas av att ni tar över skidanläggningen?
– Tanken är att webb- och butiksshopen kommer fortsätta som vanligt. Men en tanke är att man ges möjlighet att paketera det på ett annat sätt, kanske köpa ett par Project Opinion och få ett veckokort på köpet till exempel.

Text: Fredrik Tacacho

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.