Till dig som har sommardrömmar om Stryn

Är du också sugen på sommarskidåkning i norska Stryn? Vi pratade med Nina Lensebakken som är chef på Stryn sommerski om hur snöläget är och vad som gäller för svenskar som vill åka till Norge i sommar. I nuläget kommer man inte ens in i Norge som svensk och beslutet gäller tom 24 maj.

Hej! Hur ser snöläget ut på Stryn just nu?
– Det ser bra ut! Det är inget rekordår, men det är normala mängder snö.

När öppnar ni för sommarskidåkning?
– Vi öppnar 27 maj i år och har öppet klockan 10 – 16 alla dagar i veckan fram tills säsongen är slut.

Hur länge kör ni årets säsong?
– Det är för tidigt att säga hur lång säsongen blir, det beror helt på vädret och nederbörden framöver. Vädret styr allt. Nu är det minusgrader på natten och fortsatt ganska kallt på dagarna vilket ser lovande ut. Vintern har inte släppt tagit ännu och det kommer fortsatt snö, det är vi glada över.

Vad är det som gäller för svenskar som reser in till Norge just nu?
– Vi ser fram emot säsongstarten, och vi skulle gärna ha svenskar hos oss i år, precis som i fjol. Stryn Sommerski är ju trots allt som en liten del av Sverige, fast i Norge. Det går inte att säga just nu vad som kommer gälla vid inresor för svenskar, men vi håller oss uppdaterade och hoppas att det ordnar sig tills vi öppnar.

7 maj 2021
Detta gäller för inresa till Norge just nu:

För att begränsa så kallad importsmitta låter Norge inte utländska medborgare in i landet. Undantag finns för de som bor och är folkbokförda i Norge, enligt norska Regeringen. Beslutet gäller fram till och med 24 maj 2021, enligt ett pressmeddelande från norska Regeringen som kom i onsdags.

Finns det några nyheter kring ankarliften på toppen, den kommer inte att gå denna sommar antar jag?
– Nej det kommer inte vara möjligt att sätta upp den inom den närmsta framtiden. Glaciären har förändrats så mycket vilket gör att det inte går att fästa liftstolparna på ett säkert sätt längre.

Har ni några andra nyheter? Kommer ni köra catski t ex?
– Vi har köpt en ny kabin som vi är väldigt nöjda med och vi kommer köra catski med den så länge snön tillåter, antingen sitter man utan skidor och upplever glaciären inifrån hytten eller så tolkar man bakom i rep. Det ska vara möjligt att komma upp hit utan att förbränna en enda kalori, en exotisk busstur kan man säga, som också är ett alternativ för alla som vill hänga på familj och vänner men som inte åker skidor själv.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
7 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (7)