Tjäder laddad för VM i Aspen: – Jag ska kanske pröva ett nytt trick

Efter två träningsdagar är freeskiåkarna nu redo för slopestylekval på VM. Banan passar de svenska skidåkarna och chanserna för kvalificering är goda. På start finns Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson, Jesper Tjäder och Oscar Wester.

Det är ett soligt Aspen som välkomnat åkarna med vårslask och två dagars träning. Den klassiska slopestylecoursen passar de svenska åkarna och de kommande dagarna bjuder på fina chanser till toppresultat. För de svenska freeskiåkarna inleds mästerskapet på allvar med dagens slopestylekval. På start finns Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson, Jesper Tjäder och Oscar Wester.

Efter en säsong där många tävlingar har blivit inställda är Oliwer Magnusson extra peppad på att få tävla igen:
– Det har gått två månader sedan jag tävlade förra gången. Jag har varit hemma i Åre och tränat i ungefär en månad och sen har vi varit i Kläppen och kört på den nya air bagen, så jag är riktigt peppad på att få tävla igen, säger Oliwer Magnusson.

Med en pallplats från världscupen i big air tidigare denna säsong har Oliwer Magnusson höga och realistiska målsättningar inför mästerskapet:
– Målet är medalj såklart, säger han.

Den långa liften upp till start i Aspen gör att åkarna inte hinner med lika många träningsåk som de är vana vid. Trots det har de svenska åkarna hittat en bra känsla:
– Vi körde kanske fem eller sex åk genom parken, sen kände vi att hoppen kändes bra. De flesta av oss la mer fokus på railsen som var lite kluriga och tajt ihopsatta. Jag tror att det är bra att sticka ut där och det har jag tränat på, säger Oscar Wester.

Henrik Harlaut har en silvermedalj i big air från förra VM i Utah. Nu vill han ta en medalj även i slopestyle:
– Jag har helt klart som mål att ta en pallplacering, det hade varit superkul. Det hade varit extra roligt att få göra det i slopestyle eftersom jag redan har en silvermedalj i big air. Slopestylen känns så himla bra just nu och banan passar min åkning, säger Henrik Harlaut.

Jesper Tjäder tycker att banan passar hela laget perfekt och tror att alla kan göra ett bra åk på tävlingen. Själv tänker han sats på ett nytt trick:
– Jag ska inte komplicera saker för mycket på hoppen, men jag lärde mig ett nytt trick för några veckor sedan som jag tror jag kommer köra på första hoppet, säger Jesper Tjäder.

Torsdagens kval startar 20.45 svensk tid. Åkarna är uppdelade i två heat och det bästa åket av två räknas. De fem med högst poäng från varje heat går vidare till lördagens final.

TV10 och Viaplay sänder VM från Aspen

Kvalet sänds inte live, däremot finalen.VM i Aspen sänds i TV10 och på deras streamingtjänst Viaplay. Finalen i slopestyle sänds på lördag 13 mars klockan 17.20. Kommenterar gör ingen mindre än Jesper ”Jeppenator” Norén.

När slopestyle är klart går VM vidare med Big Air. Kvalet i Big Air på skidor sänds måndag kväll 15 mars i två sjok: heat 1 kl 19.05 och heat 2 kl 21.20. Finalen av Big air går tisdag 16 nars klockan 16.50.

Alla fyra svenskar som kör slopestyle kör också Big Air, dvs Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson, Jesper Tjäder och Oscar Wester.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.