Henrik Harlaut tar sitt åttonde X-Games guld

I den avslutande grenen Ski Knuckle Huck på X games tog Henrik Harlaut sitt åttonde X-Gamesguld. I big air kom Henrik Harlaut sexa, vilket fick honom att se rött och hoppa över slopestylen. Sven Thorgren tog silver i big air.

–Det känns bara otroligt bra. Jag bestämde mig för att gå ut och bara göra min grej, fokusera på min stil och köra så varierat jag bara kunde. Jag improviserade hela tiden och allt bara satt och jag tror det var det som domarna gillade. Hela tiden nya grejer och felfritt utfört säger Harlaut, direkt efter tävlingen.

– Jag har faktiskt inte tränat så mycket på knuckle huck utan mest fokuserat på big air. Jag tappade lite energi efter den tävlingen och valde att stå över Slopestylen. När man tävlar i X-games måste man vara redo att ge allt för man vet att det kommer alla dom andra göra. Därför kände jag på morgonen innan slopestyle att det inte var läge. Så jag bestämde mig för att fokusera om till knuckle hucken istället.

Besviken efter big air-tävlingen

Efter en händelserik inledande big air-tävling i Aspen på X Games, där Henrik Harlaut slutade på sjätteplats, meddelade alltså Harlaut att han inte skulle köra slopestyle-tävlingen:
– Jag känner mig inte jättemotiverad att tävla efter gårdagens bedömning i big air-tävlingen, och vill därför inte försöka göra något fett som inte får några poäng, säger Harlaut sade han på lördagens morgon.

I big air-tävlingen ställde Harlaut ner ett trick som han aldrig gjort i tidigare, en switch dubble bio 18 safety. Ett trick som juryn gav honom 38 poäng för:
– Jämfört med det första tricket där Henrik gjorde en framåt dubble bio 16 safety och som gav 42 poäng. Alltså snurrade han då ett halvt varv mindre och gick inte av tricket baklänges, ändå fick han fler poäng där. Så jag kan hålla med om att det inte riktigt lirar, säger Niklas Eriksson, förbundskapten freeski.

Harlaut bestämde sig dock för att köra den avslutande tävlingen knuckle huck som gick igår kväll.

Det var nära på att det inte blev någon tävling där heller för Harlaut som var med om en vådlig vurpa precis innan start:
–Jag åkte ut och skulle värma upp lite för mig själv och testa lite olika jibbar. Jag kom i hög fart och så bailade jag så hårt. Skidan flög av och jag tappade staven. Jag gled aslångt och träffade nästan ett träd. Det var riktigt nära ögat. Jag låg där helt omruskad och snö överallt och så kom en av de österrikiska åkarna och hjälpte mig upp,  skrattar Henrik åt fadäsen som hade kunnat sluta riktigt illa.

Grenen knuckle huck handlar om att göra trick ut för landningen på big air hoppet och är en showgren där vinnaren tar hem hela tävlingen. Ingen andra eller tredjeplats delas ut.

–Jag vill bara säga att Jeppe (Jesper Tjäder) körde sjukt fett idag. Han gick så stort och gjorde dom sjukaste tricken. Jag trodde nästan han skulle ta det idag och jag är sjukt imponerad av honom, avslutar Henrik

Henrik Harlaut var 2020 nominerad i årets prestation på idrottsgalan och till Jerringpriset när han blev historisk som enda freeskiåkaren med tolv X gamesmedaljer. Men dagens guld har han nu utökat till tretton medaljer. Åtta guld och fem silver. Wow.


Winter X Games 2021 höjdpunkter på två minuter


Silver till Thorgren i big air

Sven Thorgren körde slopestyle och big air på snowboard. I slopestyle kom svensken 7:a, vann gjorde 17-åringen Dusty Henricsen som fyller arton år imorgon. Dusty tog också hem knuckle-tävlingen på snowboard.

Med två trick som han aldrig tidigare gjort på tävling så tog Sven Thorgren silver i big air:
– Det här var den bästa åkningen i mitt liv. Jag har nog aldrig varit så peppad som när jag satte mitt andra hopp. Det var ett trick som jag aldrig ens provat förut och nu satte jag det perfekt. Jag hade världens sämsta känsla efter slopestylen idag, hade ont överallt och sen lyckades jag vända det till bästa kvällen någonsin. Efter jag satte min fösta 1800 så slängde jag ursprungsplanen och så bestämde jag mig för att försöka mig på ett annat trick som jag inte heller gjort förut. Det tog två försök men sen satt den också och det var bara en sån skön känsla, sade Thorgren direkt efter tävlingen.

Med det största hoppet för säsongen, kvällstävling och åtta av världens bästa åkare så kom big airfinalen att i sann X -games anda innehålla extra allt.

Två bästa åken räknades och första åkaren ut Marcus Kleveland satte ribban skyhögt genom att sätta en backside quad 1800 och bli belönad med 48 av 50 möjliga poäng. Övriga åkare var dock inte sena med att kontra med trick som sällan eller aldrig gjorts på tävling och domarna hade det svettigt när topp fem av åkarna till slut hade 90 poäng eller över:
– Jag stod på starten och tänkte holy shit, vad fett att få vara med om det här när alla bara dödar det. Jag måste också vara med och sätta mina grejer nu, sade Sven som var riktigt imponerad av nivån som tävlingen höll.

Medaljåken big air snowboard

Hoppet var också imponerande stort:
–Hoppet är svinstort och det är första gången på många år som man har kunnat gå så här lång och ha tid i luften för dom här stora tricken.

Guldet gick slutligen till norrmannen Kleveland som också han hade sitt livs kväll och levererade förutom ovan nämnda backside quad 1800 också en fs tripple 1800. Förbundskapten Jocke Hammar tyckte att vinsten var välförtjänt:
– Kleveland var smått odödlig ikväll. Nivån var ju skyhög och Sven var inte långt ifrån idag han verkligen vara stolt över konstaterar förbundskaptenen Jocke Hammar. 

Resultat X Games Aspen 2021

– podium & svenskar

 

FREDAG 29 januari

Women’s Snowboard Slopestyle

 1. Gold: Jamie Anderson
 2. Silver: Zoi Sadowski-Synnott
 3. Bronze: Laurie Blouin

Women’s Ski Big Air

 1. Gold: Mathilde Gremaud
 2. Silver: Megan Oldham
 3. Bronze: Eileen Gu

Snowboard Knuckle Huck

 1. Winner: Dusty Henricksen

Women’s Ski SuperPipe

 1. Gold: Eileen Gu
 2. Silver: Cassie Sharpe
 3. Bronze: Rachael Karker

Men’s Ski SuperPipe

 1. Gold: Nico Porteous
 2. Silver: Aaron Blunck
 3. Bronze: Birk Irving

Lördag 30 januari 

Women’s Ski Slopestyle

 1. Gold: Eileen Gu
 2. Silver: Isabel Atkin
 3. Bronze: Megan Oldham

Men’s Ski Big Air

 1. Gold: Andri Ragettli
 2. Silver: Antoine Adelisse
 3. Bronze: Alex Hall

Henrik Harlaut (6:a) 🇸🇪

Women’s Snowboard SuperPipe

 1. Gold: Chloe Kim
 2. Silver: Maddie Mastro
 3. Bronze: Haruna Matsumoto

Söndag 31 januari

Men’s Snowboard Slopestyle

 1. Gold: Dusty Henricksen
 2. Silver: Mons Roisland
 3. Bronze: Rene Rinnekangas

Sven Thorgren (7:a) 🇸🇪

Men’s Ski Slopestyle

 1. Gold: Nick Goepper
 2. Silver: Ferdinand Dahl
 3. Bronze: Evan McEachran

Henrik Harlaut (ställde ej upp) 🇸🇪

Women’s Snowboard Big Air

 1. Gold: Jamie Anderson
 2. Silver: Miyabi Onitsuka
 3. Bronze: Zoi Sadowski-Synnott

Men’s Snowboard SuperPipe

 1. Gold: Yuto Totsuka
 2. Silver: Scotty James
 3. Bronze: Ruka Hirano

Men’s Snowboard Big Air

 1. Gold: Marcus Kleveland
 2. Silver: Sven Thorgren 🇸🇪
 3. Bronze: Mons Roisland

Ski Knuckle Huck

 1. Winner: Henrik Harlaut 🇸🇪

Jesper Tjäder var med också, inga andra platser förutom guld utses

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.