Henrik Harlaut tar sin 12:e medalj på X Games

I big air-finalen lyckades mästaren Henrik Harlaut med bragden att ta sitt sjunde X-Games guld. Med totalt tolv medaljer är han därmed också den skidåkare som har tagit flest X-Games medaljer av alla.

Henrik Harlaut låg tvåa inför sista åket, och kunde vinna efter att själv ha lyckats i slutomgången samtidigt som ledande Antoine Adelisse missade och hamnade utanför prispallen. Harlaut vann före den regerande mästaren, norrmannen Birk Ruud, och Andri Ragettli från Schweiz.

Förbundskapten Niklas Eriksson är imponerad.


– Det var en helt sjuk final. Det brukar ju vara så att de två bästa tricken bedöms och läggs ihop, men nu på X-Games kör de istället jam-sessions där domarna tittar på helheten utifrån alla hopp under en period på 25 minuter. Henrik hade en superbra dag. Rotationerna satt i kroppen och han kände sig oslagbar. Han började med en dubbel rodeo 1260 som satt klockrent. I andra satte han en switch dubbel bio 1620, som han aldrig gjort förut. Efter det en trippel 1620, som han heller aldrig gjort eller ens tränat på här! Sen blev det två hopp till som funkade hur bra som helst. Verkligen hur imponerande som helst. Han var lite irreterad efter slopestylekvalet, så revanschlusten kanske taggade till honom lite extra. Nu är han historisk också, säger Niklas.

Blir historisk
I och med segern slår Harlaut också Tanner Halls tidigare rekord på elva X-games medaljer. Han är därmed historisk som den skidåkare som tagit flest X-Games guld igenom tiderna.

Jesper Tjäder kom åtta i kvalet och missade därmed finalen. Varken Henrik Harlaut, Jesper Tjäder eller Oliwer Magnusson tog sig vidare till slopestylefinal.

– Lite tråkigt. Alla killarna har gjort så bra ifrån sig i slopestyle under säsongen, men det är en annorlunda typ av bedömning här så det har varit lite svårt att veta hur man skulle lägga upp åken, förklarar Niklas Eriksson.

Resultat X-Games big air:
1. Henrik Harlaut, Sverige
2. Birk Ruud, Norge
3. Andra Ragettli, Schweiz.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera