Travis Rice slaktade den stora triangeln i Hakuba, Japan

Det blev en världstourtävling där de namnstarka åkarna dominerade stort, särskilt på snowboard. Travis Rice och Gigi Rüf dunkade ner fantastiska åk. Markus Eder plockade skidklassen herr, tätt följd av Tanner Hall och de svenska åkarna körde stabilt men inte tillräckligt bra för att notera toppresultat. 

Efter snöfall dagarna före årets första tävling på Freeride World Tour blev det en friåkningstävling i Japow, knappast meterdjupt, men tillräckligt för att på några delar av facet The Big Triangle se riktigt inbjudande ut.

Snowboard herr inledde och mannen, myten, legenden Travis Rice (USA) försvarade sin seger från den 4-stjärniga kvaltävling som kördes i Hakuba för två år sedan. Han valde en linje som var fetare än både smör och olja, och med en enorm 720 kombinerat med några andra små luftärder, bra flyt, hög fart, och full kontroll var saken klar. Travis Rice rakade hem segern.

Gigi Rüf från Österrike fick också till ett riktigt wow-åk, ordet är slitet men hans legend-status fortsätter att skina. Davey Baird från USA knep tredje platsen, medan både Victor de le Rue och Sammy Luebke inte riktigt lyckades stå benen under sina åk och placerade sig längre ned i resultatlistan.

Travis Rice var nöjd med sitt åk:
–  Jag är supernöjd! Denna typ av åkning och denna typ av tävling, det är ett mind game verkligen när det gäller det. Jag fick till det åket som jag ville köra.  Det är en härlig plats att åka på, dessa berg är verkligen majestätiska och unika. Att vara här med denna backdrop och så många begåvade och otroliga människor från hela världen, känns riktigt bra att vara en del av. 

Skidkvinnor

Arianna Tricomi från Italien stod återigen högst upp på på podiet med ett progressivt åk som började med en 360 och följdes av tekniskt fin kontrollerad åkning. Rookien Maude Besse från Schweiz kom tvåa och åkte en zon som ingen annan hade kört, stompade en teknisk linje i den branta delen av arenan och var därmed klar för silver. Elisabeth Gerritzen tog också bra med luft och säkrade bronspengen.

Hedvig Wessel slutade 4:a och drog en riktigt stor raggare

Arianna Tricomi kommenterar sin vinst:
– Jag gick in i denna tävling med en riktigt bra känsla, jag såg fram emot att åka skidor på The Big Triagle, eftersom facet är galet lekfullt och det var väldigt trevligt och stompigt! Jag njöt verkligen av att åka skidor och det känns grymt att tävlingen gick bra för mig och arrangörerna, ser redan fram emot Japan nästa vinter!

Snowboardkvinnor

Anna Orlova från Ryssland tog förstaplatsen med välnavigerad och teknisk åkning, samt lite lufttud. Fjolårets totalsegrare på världstouren Manuela Mandl, Österrike blev tvåa och världsmästaren från 2017 Marion Haerty från Frankrike tog bronsen.

Skidor herr

Markus Eder… tja vad säger man? Oklanderliga åkning, snygg flatspin 360 och segern var hans. Och hur skulle Ski Boss leverera? Jodå Tanner visade vad han kan, backflip och flera fina luftfärder gav honom andraplatsen. Tom Peiffer från Kanada pleasade publiken med en massiv 360 och solid åkning, vilket gav honom tredjeplatsen.

Markus Eder om vinsten:
– Tack Japan, tack Freeride World Tour! Efter förra årets kamp när det inte blev någon tävling i Hakuba, fick vi äntligen en bra start i Japan med perfekt snö och galna åkare, känns sjukt bra!

Carl Regnér gjorde en urstark öppning med en massiv backflip men tappade sedan tempo och slutade som nummer 15 av de 20 startande. Bäst belönad blev Reine Barkered för sitt åk och slutade 6:a, medan Kristofer Turdell också körde riktigt bra och slutade 7:a. Men i den benhårda konkurrensen räcker inte riktigt bra för ett podium.

Nu laddar Freeride World Tour för nästa tävling i Kicking Horse, Kanada i början av februari.

Här ser du reprisen av hela sändningen:

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.