Tryggare till Fjälls med ny App

I veckan lanserades Fjällsäkerhetsappen till mobilen som är tänkt att göra din fjälltur säkrare genom att registrera och skicka digitala färdmeddelanden på ett enkelt sätt. Förutom att göra information om din planerade rutt tillgänglig för fjällräddningen erbjuder appen även tillgång till fjällkartan med nuvarande position, säkerhetstips samt GPS-koordinater och larmnummer för nödsituationer.

Färdmeddelanden med information om planerad färdväg och tidsramar har tidigare lämnats på papper till närstående och fjällstationer eller genom kontakt med anhöriga eller vänner. Nu kan användaren istället registrera sina uppgifter inför en fjälltur direkt i appen. Dessa uppgifter kan sedan skickas elektroniskt till familj och vänner och sparas även i en databas som fjällräddningen har tillgång till. Under vistelsen i fjällen kan uppgifterna uppdateras om planen ändras, aktuell position kan meddelas genom incheckningar, och vid nödläge ger appen en aktuell GPS-position som Fjällräddningen behöver för att underlätta en räddningsinsats.

Vid en räddningsinsats är det avgörande att fjällräddningen snabbt får information om var personen i nöd befinner sig. Fjällsäkerhetsappen hjälper larmcentralerna att få denna information snabbare och med bättre precision. I ett nödläge kan det vara helt avgörande, säger Stephen Jerand, samordnare för Polisens Fjällräddning.

Appen är helt gratis och finns tillgänglig för både Androidtelefoner liksom Iphone. Till kommande version kommer man även att kunna ladda ner och spara kartor till telefonen.

Fjällsäkerhetsappen har tagits fram i samarbete med flera aktörer som arbetar med fjällräddning och fjällsäkerhet och är en utveckling av de traditionella färdmeddelandena.

Kom ihåg att möjligheten att tillkalla hjälp fortfarande är beroende av att ha mottagning och batteri på mobilen.

Läs mer på www.fjallsakerhetsappen.se

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.