Vad vet du om skidåkningen i Österrike egentligen?

Äntligen får vi resa till Österrike igen, vilket är glädjande på många sätt. Vi listar tre pärlor i Österrike som är väl värda ett besök. Högt upp här i artikeln hittar du ett quiz som får dig att joddla (eller skämmas). 

Äntligen får vi resa till Österrike igen, och det ser vi fram emot. Trots att vi svenskar sedan pandemin bröt ut har njutit som aldrig förr i våra svenska fjäll så finns det något med de österrikiska bergen som inte är jämförbart med något annat.

Vyerna över de snötäckta topparna som skjuter upp i skyn och de milsvida nedfarterna som får benen att bränna och mungiporna att klättra är helt enkelt unika för Österrike och Alperna, och det är helt fantastiskt att vi nu får åka hit igen.

Österrike är speciellt på många sätt. Landet är charmigt och genuint, maten är god, ofta lokalproducerad, och oavsett om du är ute efter milslånga pister preparerade till perfektion eller midjedjupt fluffigt puder så kommer inte Österrike göra dig besviken. Och om du likt många andra går i tankarna på att resa till Österrike i vinter så är det en god idé att börja planera vinterns resa redan nu. Det är nämligen inte det enklaste att bestämma sig för en skidort i detta land när utbudet är enormt och kvalitativt.

Nedan listar vi några utvalda skidregioner i Österrike, alla med sin egen charm, så att du kan bilda dig en egen uppfattning inför vinterns eventuella resa eller resor, eller bara för att drömma dig bort en stund. Vill du planera och diskutera tillsammans med likasinnade så rekommenderas också denna facebookgrupp från Semester i Österrike.

Guldkornen Zillertal, Arlberg och Schladming-Dachstein

Under quizet listar vi några utvalda skidregioner i Österrike, alla med sin egen charm, så att du kan bilda dig en egen uppfattning inför vinterns eventuella resa eller resor, eller bara för att drömma dig bort en stund. Om du inte klarar quizet kan du läsa artikeln först och surfa in lite på orternas webbsidor via länkarna nedan, bara ett litet tips från coachen.


Vad vet du om Österrike?

– quizet som får dig att joddla av lycka eller sätta knödeln i halsen

Här kommer ett test på vad du som skidåkare egentligen kan om Österrike. Det är nio frågor om Zillertal, Arlberg och Schladming-Dachstein. Priset till dig som klarar quizet är evig ära och för oss som presterar mindre bra, blir skamvrån och ingen kaiserschmarrn till efterrätt. 


Zillertal

Zillertal är helt klart ett av Österrikes mer hemliga höjdarställen, i synnerhet för dig som prioriterar piståkning då området är en gömd pärla med mycket skidåkning med perfekt preparerade pister i fokus. Här blir skidåkning en naturupplevelse.

Totalt så erbjuder Zillertal 542 kilometer skidåkning, allt som oftast i perfekt preparerade nedfarter och faktum är att området är en av de bästa skidregionerna i Österrike, oavsett om du är ute efter manchester eller puder. De flesta skidområdena i regionerna börjar på cirka 2000 meters höjd över havet och sträcker sig upp till 3250 meter vid Hintertuxglaciären, som är öppen för skidåkning året runt.

Det kryllar av breda familjevänliga nedfarter i Zillertal och du som föredrar långa åk bör inte missa att besöka Zillertal Arena som är ett paradis om du gillar djupa skärande carvingsvängar och innehar en total pistyta på 420 hektar, du behöver med andra ord i trängas här. Dessutom finns maskot, funpark och massvis av andra aktiviteter som gör detta till den perfekta destinationen att besöka med familjen.

Du som vill utmana dig själv åker givetvis raka vägen till Mayrhofen och Österrikes brantaste backe – Harakiri. Denna nedfart lutar 78 procent och får pulsen att stiga även hos den mest erfarne skidåkaren. Förutom en galet brant backe så har också Mayrhofen magisk offpiståkning samt en av Europas bästa parker, Penken Park.

Längre in i dalgången mot den italienska gränsen ligger Hintertuxglaciären. Hit åker du som inte får nog av skidåkning, detta är nämligen Österrikes enda glaciär som håller öppet året runt. Förutom att Hintertux har en park i världsklass där många av världens bästa åkare tränar under hösten så finns här riktigt fina och varierade pister samt en utsikt som är något utöver det vanliga.

Zillertal med sina bredd passar alla typer av skidåkare och med liftkortet Zillertal Superskipass i fickan så blir skidåkningen i princip obegränsad. Du får tillgång till180 liftar, 542 kilometer pist och skidåkning året runt. Inte illa, eller hur?

Kort fakta Zillertal:

Antal skidområden: 4
Pistkilometer: 542
Antal liftar: 180
Skidskolor: 25
Längdåkningsspår: Mer än 125 km
Vintervandringsleder: Mer än 460 km
Alphyttor: 80 hyttor i skidområdet

Mer information om Zillertal hittar ni här.

Arlberg

Arlberg är ett lika klassiskt som historiskt skidområde som också är Österrikes största sammanhängande med 305 kilometer preparerad pist, 200 km puderåkning och 88 liftar.

Arlberg? Namnet kanske förvirrar något. Det finns ingen sammanhängande bergskedja eller topp som heter Arlberg utan namnet beskriver snarare ett pass som gjort sig känt för de berg som sammanstrålar här. Och det är inte konstigt att områden blivit välkänt över hela världen, detta är nämligen ett av de allra snörikaste områdena i hela Alperna. Sedan säsongen 1946/1947 så har det i genomsnitt uppmätts nio meter nysnö varje år här.

1901 bildades den första skidklubben i Arlberg och sedan dess har unga skidpionjärer välfärdat hit vilket gett Arlberg en välförtjänt legendstatus.

Gemene besökare förknippar nog Arlberg med St. Anton som utan tvekan är områdets mest välkända ort. I St. Anton finns pulsen från den myllrande men fortfarande gemytliga byn, men framför allt finns här fantastisk skidåkning i en smickrande vacker högalpin terräng. Ingen lär bli besviken som besöker St. Anton, här finns allt från roliga barnområden för de yngsta till adrenalinstinn friåkning. Den mest spektakulära offpiståkningen hittar du från toppen av Valluga, som bara nås tillsammans med guide. Ett väl valt tips är också att besöka Rendl, liftsystemet på andra sidan dalgången St. Anton. Här får du så väl pist som offpist för dig själv då många besökare glömmer bort denna gömma pärla.

Men Arlberg är så mycket mer än St. Anton. Totalt så består Arlberg av fem områden: gourmetbyn Lech, exklusiva Zürs, familjevänliga Stuben, historiska St. Christoph samt välkända St. Anton. Detta är med andra ord en gigantiskt skidområde som faktiskt kvalificerar sig som världens femte största. Här finns något även för den mest kräsne skidåkaren och alla som inte har varit Arlberg någon gång – ni har missat något! 

Kort fakta Arlberg:

Skidområden: 1 (Ski Arlberg)
Pistkilometer: 305 km
Antal liftar: 88
Skidskolor: 13 i Lech Zürs, 1 i Stuben, 37 i St. Anton
Längdspår: 70 km
Vintervandringsleder: 110 km
Högsta punkt: Valluga 2811 m.ö.h
Schladming-Dachstein

Mer information om Arlberg hittar ni här.

Schladming-Dachstein

Schladming-Dachstein är ett oerhört charmigt och genuint område. Här finns tio olika berg att åka skidor på samt över 230 välpreparerade pistkilometer vilket gör att det finns det något för alla, oavsett nivå. Delar av skidområdet ligger på 2700 meters höjd över havet, vilket bäddar för en tidig säsongsstart med god snötillgång långt in på våren. Schladming-Dachstein är dessutom en del av Ski amadé – Österrikes största skidparadis.

I Schladming kommer du inte ledsna på omgivningen, området består nämligen av fyra olika bergstoppar: Hauser Kaibling (2015 m.ö.h), Planai (1894 m.ö.h), Hochwurzen (1850 m.öh.) och Reiteralm (1860 m.ö.h). Här finns riktigt fin piståkning som blir allt annat än enformig om du betar av topp efter topp.

Den som vill ha mer högalpin terräng beger sig till Dachstein där det bland annat är möjligt att få ett oförglömligt offpiståk från toppen av Dachstein-glaciären och vidare ned hela vägen ned till dalen. Dachstein-glaciären har också ett antal sevärdheter utöver själva skidåkningen. Inuti glaciären finns ett riktigt häftigt ispalats och både den 100 meter långa hängbron Sky Walk och trappan ut i intet, Stairway to nothingness, är väl värda ett besök.

På kvällarna äter du gott i Schladming-Dachstein, likt du gör i Österrike överlag, men är du i detta område bör du inte missa kvällsskidåkningen i Hochwurzen. Detta är en oerhört välpreparerade och rolig backe i varierad lutning som är tre kilometer lång. Vill du göra något mer ovanligt (åtminstone för oss svenskar) så hyr du en kälke och åker ned i den speciellt framtagna kälkbacken med tillhörande depåstopp på en eller flera alphyddor längs vägen ned.

Kort fakta Schladming-Dachstein:

Skidområden: 10
Pistkilometer: 230 (760 km i hela Ski amadé)
Liftar: 81
Skidskolor: 20
Längsta nedfart: Hochwurzen (7,7 km)
Längdspår: 220 km
Alphyttor i backen: 100

Mer information om Schladming-Dachstein hittar ni här.

Information Covid-19:

Vid inresa från Sverige gäller den så kallade 3-G-regeln, vilket innebär att du antingen måste vara testad, fullvaccinerad eller tillfrisknad vilket på österrikiska betyder ”geimpfte, genesene, getestete” därav namnet 3-G. Österrike godkänner EU:s digitala Covid-certifikat (”grönt pass”), men alternativa bevis (testintyg eller vaccinationsintyg på tyska eller engelska etc.) gäller fortfarande. Österrike är en av världens ledande länder när det gäller antalet utförda coronatester och även gäster kan testa sig gratis.

Inför hösten har Österrikes regering presenterat nya åtgärder utifrån en som tar hänsyn till hur hårt belastad sjukvården är. Modellen består av 3 olika risknivåer som baseras på antal patienter på intensivvårdsavdelning, där 3 är värst och 1 bäst. I nuläget är landet på lägsta nivån 1 (gäller vid max 200 intensivvårdsplatser). Nivå 2 och 3 införs 7 dagar efter det att 300 respektive 400 intensivvårdsplatser har överskridits. Vid nivå 3 införs kraftiga restriktioner för icke vaccinerade personer.

Nivå 1 (aktuell just nu) – vid max 200 intensivvårdsplatser gäller följande:

  •  Antigentester är endast giltiga i 24 timmar.
  • FFP2-mask i stället för vanligt mun-nässkydd i matbutiker, kollektivtrafik, linbanor osv (ovaccinerade måste också bära munskydd av typen FFP2 i alla butiker)
  • 3-G-regeln gäller redan för evenemang och sammankomster med minst 25 personer.

Mer utförlig information om rådande restriktion kring Covid-19 finns här.

Ingen efterrätt för den här gubben, missade på sista frågan i quizet.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera