Valais – en perfekt blandning av manchester och puder i Schweiz

Europas längsta backar, markerad offpiståkning och fina möjligheter till toppturer. I den schweiziska kantonen Valais finns något för alla smaker och vi riktar fokus på skidorterna Zermatt, Crans-Montana och Nendaz.

Valais är en kanton i sydvästra Schweiz som erbjuder fantastiska naturupplevelser under hela året. Under sommaren är det framförallt cykling i alla dess former som lockar besökare men nu när vi närmar oss den kyligare delen av året så är det förstås skidåkning som står i centrum. 

Vi ska ställa in siktet på skidorterna Zermatt, Crans-Montana och Nendaz men i kantonen finns också andra etablerade destinationer som exempelvis Saas-Fee, Arolla och Verbier, som alla erbjuder fin preparerad skidåkning i riktigt långa backar samt goda chanser till bra offpiståkning, ofta markerad och säkrad för tryggare friåkning.

Offpist i alla ära, men i Valais är piståkningen verkligen nämnvärd med välpreparerade, långa nedfarter som vävs samman med storslagna vyer. I Zermatt hittar ni Europas längsta backe (och Europas högst belägna kabinbana) som slutar respektive startar på 3883 meters höjd över havet. Vill ni vara säker på att få lägga de första räfflade spåren i backen finns konceptet ”First Tracks” som erbjuds på flera destinationer, bland annat i Zermatt, Saas-Fee och Crans-Montana. Detta är helt enkelt en early bird för piståkning där ni får njuta av krispig manchester i soluppgången innan frukost, med hela berget för er själva.

”stora fält och håriga linjer, men i Valais finns också flera markerade friåkningsområden”

Bland dessa mäktiga berg så går det givetvis att hitta bra offpist också. I bergskedjan finns oändliga möjligheter, stora fält och håriga linjer, men i Valais finns också flera markerade friåkningsområden. Dessa områden går som en röd tråd genom flera orter i kantonen och i Crans-Montana finns till och med flera markerade topptursleder. Innanför dessa markeringar så har områdena säkrats för att skidåkare ska kunna njuta av friåkning i en tryggare miljö. Detta till trots så rekommenderas som alltid en fullvärdig lavinutrustning, erfarenhet, kunskap och en uppdaterad väderprognos. Allt som oftast ger åkning med guide störst utdelning, oavsett om ni vill åka innanför eller utanför markerade friåkningsområden.

Flera skidorter i området arrangerar också guidning och kurser för toppturer. I regel krävs inga förkunskaper utöver god fysik och basala skidkunskaper i pist. Under dessa tillfällen får ni erfarenhet och hjälp med teknik och utrustning av professionella guider, utefter behov och kunskap. Erbjuds bland annat i Nendaz et Veysonnaz, Champéry och Crans-Montana.

”oavsett om du spenderat dagen i eller utanför markerade nedfarter, uppför eller nedför, så avslutas dagen bäst på samma vis: på en av alla soldränkta uteserveringar som finns i Valais”

Nåväl, oavsett om du spenderat dagen i eller utanför markerade nedfarter, uppför eller nedför, så avslutas dagen bäst på samma vis: på en av alla soldränkta uteserveringar som finns i Valais. Musik och lokala specialiteter inom mat och dryck utlovas, dag som kväll, och faktum är att Valais har ett riktigt bra uteliv. Ett favoritställe för många är Cry d’Er i Crans Montana som definitivt är värt ett besök efter en dags skidåkning.

Fem grymma piståk i Valais

Didier Défago, olympisk guldmedaljör i störtlopp 2010 har valt ut några åk i Valais för er som vill känna puls. God teknik och fysik rekommenderas för dessa långa, svarta och branta åk, här är fem favoriter:

1. Pas de Chavanette Portes du Soleil
Kallas också ”The Swiss Wall” och är en av världens mest imponerande åk. En kilometer av riktigt brant puckelpist där det lutar över 50 procent på många partier, 400 fallhöjdsmeter.

2. Piste du Mont Fort Nendaz/Verbier
Start vid toppen av Mont Fort 3330 m.ö.h. Här rekommenderas en paus i mitten för att inte glömma bort att njuta av utsikten. 1750 meter långt åk med 350 meter fallhöjd, puckelpist inkluderat.

3. Piste du Chamois Zinal
Ett riktigt långt åk som startar på den högsta punkten av Zinal ski area och som därefter går hela vägen ned till byn Grimentz, imponerande 1300 meter fallhöjd med en lutning upp till 65 procent.

4. Ski run from Matterhorn Glacier Paradise to Zermatt
Europas längsta åk! 25 kilometer långt med start på Matterhorn Glacier Paradise cable car station på 3883 m.ö.h. Avslutas nere i Zermatt by.

5. Tunnel Westseite Piste in Belalp
”Tunnel west-side”startar på Hohstock 3112 m.ö.h, vilket är högsta punkten inom Blatten-Belalp skidområdet. Detta spektakulära åk på 4,5 kilometer tar skidåkare tillbaka till the Sparrhorn valley som du kommer åt från Hohbiel 2680 m.öh, via Hohstock släpliften.

Mer information om detta hittar ni här.

I Valais finns massvis av skidsystem och för er som vill uppleva så mycket som möjligt finns Ski Safari, som är ett slags paket där ett exklusivt liftkort samt ett centralt boende med närhet till flera skidorter är inkluderat.

Zermatt, Crans-Montana och Nendaz är några av de mer välkända orterna i Valais, och vi ska skrapa lite på ytan för att få en tydligare bild av dessa destinationer:

Zermatt

Redan den 30 november öppnar de sista pisterna i Zermatt för vintersäsongen i skidparadiset Matterhorn, vilket – tack vare sitt sommarskidområde – möjliggör skidåkning 365 dagar om året. Från och med detta datum kan du åka skidor från tidig morgon till sent på kvällen. Njut av en lunch på en av de hisnande bergsrestaurangerna runt Zermatt och avsluta dagen med att njuta av den legendariska après-skin på något skönt ställe. Matterhorns skidparadis erbjuder totalt 360 km pister. Om du letar efter det perfekta paketet för att starta säsongen i Zermatt, här är det.

I Zermatt finns fantastisk offpiståkning som ständigt övervakas av allas vårat favoritberg, Matterhorn. Som på många orter inom Valais så finns även här markerad, men opreparerad och säkrad, terräng för friåkning. I Zermatt erbjuds inte mindre än 36 kilometer markerade offpistnedfarter.

Tips, använd er av Zermatts egna guide ”Your perfect ski day”. Här hittar ni goda råd och ideér för att få ut så mycket som möjligt av dagen, från det att ni tar första gondolen upp fram tills det att ni avslutar dagen på afterskin, och allt där emellan.

Crans-Montana

I toppturs-paradiset Crans-Montana finns Rando Parc som består av 15 markerade toppturer. Rando Parc erbjuder totalt 8000 höjdmeter i varierade svårighetsgrader. La X’trême är den mest krävande och svåraste turen som inkluderar fyra stigningar på totalt 3000 höjdmeter.

Är du inte intresserad av att gå uppför men ändå vill komma åt det vita och orörda guldet i Crans-Montana så rekommenderas åkning med guide för att maximera skidåkningen och framför allt säkerheten. Läs mer om åkning med guide i Crans-Montana här.

Med eller utan lift, oavsett så smakar en kall öl som bäst efter en dag med skidåkning. På 2220 meters höjd över havet hittar ni Cry d’Er, toppstation, restaurang och afterski-hak med grym utsikt och grym musik. Ta skidor eller kabinbana ned för berget efteråt, beroende på hur roligt ni har haft.

Nendaz

Nendaz är en del av 4 Vallees som utöver det förstnämnda består av skidområderna Verbier, Bruson, Thyon, Veysonnaz och La Tzoumas. Dalgångarna bildar ett gigantiskt skidområde där den högst belägna liften tar skidåkare upp till 3330 meters höjd över havet. I Nendaz och Veysonnaz vevar säsongen igång på riktigt den 21 december med ”The Big Winter Opening” där skidåkning varvas med diverse festligheter.

Lättillgänglig friåkning är synonymt med Nendaz och även här finns flera säkrade offpistområden som ni enkelt når med lift. Föredrar ni att ta er upp utan lift så arrangeras flera toppturer varje vecka i någon av dalgångarna, dag som kväll. Och för den som vill varva skidsemestern i Nendaz med andra vinteraktiviteter så finns bland annat längdspår, skridskobanor och vinter-vandringsleder att roa sig med.

Tre event att hålla koll på i Valais 2020

  • Alpina världscupen i Crans-Montana, 22-23 februari
  • Nendaz Freeride, 13-25 mars
  • Xtreme Verbier, 18 mars-5 april
Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.