Björkliden – den arktiska familjeidyllen

25 mil norr om Polcirkeln, vackert inbäddad bland oändliga fjäll och unik vildmark ligger Björkliden, en anläggning som har det där lilla extra.

Björkliden. Här dansar norrsken på himmelen ovan fjälltopparna och hela detta arktiska område är som en frizon för både kropp och själ. Här möts fjäll och vildmark och allt fler familjer upptäcker denna idylliska pärla som hamnat lite i skuggan av sin granne, och den tillika mer välkända skidorten Riksgränsen, som inte behöver någon närmare presentation när det kommer till skidåkning.

Riksgränsen och Björkliden kompletterar varandra och sistnämnda är också en otrolig skidort med många kvaliteter – inte minst om du reser med familjen. I Björkliden finns allt ni kan tänkas behöva för en minnesvärd fjällsemester utöver det vanliga.

Boende

När det kommer till boende i Björkliden så är fjället alltid nära, oavsett om ni bor i stuga med självhushåll eller på hotell, och hela anläggningen ligger vackert beläget en bit upp på fjället. I stugbyn Kåppas finns fräscha och fina stugor med plats för 4 till 5 personer med närhet till restauranger. Vill ni unna er lite lyx så erbjuder Hotell Fjället den optimala bekvämligheten med fyrstjärnig standard, frukostbuffé och flera barer och restauranger. På hotellet finns också Lämmelrummet, som är utrustat med leksaker, lego och spel. Både stugorna och hotellet har ski-in, ski-out.

Utöver hotellet och Kåppas stugby så går det också att bo på Solhyllan som sägs ha Björklidens bästa utsikt samt utomhusjacuzzi. Som en skidanläggning bör, så har också Björkliden en egen Ski Lodge, om än på sitt egna sätt. Gammelgården Ski Lodge har nämligen funnits sedan 1926 och är Björklidens allra första fjällanläggning. Sist men inte minst; visst finns det en camping också. Björklidens camping ligger centralt belägen i byn och består av 100 husvagnsplatser.

Skidåkning

Fjällvärlden kring Riksgränsen och Björkliden förknippas ofta med tuff offpiståkning, vilket faller sig naturligt då Riksgänsen sedan 30 år tillbaka står som värd för Sveriges största friåkningstävling Scandinavian Big Mountain Championships, i folkmun kallad NM. När det kommer till skidåkning i Björkliden så finns här också enorma möjligheter till högkvalitativ offpiståkning och toppturer, men det finns också mycket mer – inte minst för familjer som väljer att besöka Lapplandsfjällen.

Björkliden är en charmig skidanläggning som har Sveriges tredje högsta fallhöjd. Här finns totalt 5 liftar och 15 nedfarter i varierad svårighetsgrad och med eget barnområde. Dessutom finns 8 offpistområden och 30 kilometer längdspår. Större delen av skidåkningen sker på kalfjället och det är en naturupplevelse i sig bara att vistas inom skidområdet. Samma liftkort gäller för både Björkliden och Riksgränsen och då ingår det dessutom gratis transferbuss mellan anläggningarna.

I Björkliden finns flera arrangerade aktiviteter för skidåkare i alla åldrar, exempelvis topptur för nybörjare, offpistguidning samt Kids offpist som är speciellt utformat för pudertörstande barn. Utöver det så finns också en fantastisk skidskola i Björkliden som garanterat ger så väl teknisk utveckling som nya likasinnade kamrater. Gruppskidskolan pågår i tre dagar och är bokningsbar för barn mellan 4 och 11 år.

Är barnen mer intresserad av att bara leka och ha kul utan sina föräldrar så finns också Lämmelklubben som inte fokuserar på skidåkning i första hand.

Aktiviteter

Det finns mycket att göra i området utöver själva skidåkningen. Sveriges högst belägna fjällstation; Låktatjåkko (1228 m ö.h.) ligger i anslutning till Björkliden, dit det går dagsturer med bandvagn. Vill ni ha en exotisk och minnesvärd upplevelse så går det också att övernatta på Låktatjåkko Fjällstation.

Det går förstås att åka snöskoter i området också, vilket är en otrolig upplevelse. Anläggningen erbjuder både längre och kortare turer i Björkliden och Abisko Nationalpark och när våren kommer och fjällstationen Låktatjåkko öppnar så går det att ta sig dit med snöskoter och avnjuta deras fantastiska våffla uppe på fjället. Och just ja… givetvis så går det att njuta av omgivningen med hundspann också. Blir det mer gemytligt än så?

Inget ont om grannen – Riksgränsen är väl värt ett besök för er som bor i Björkliden. Förutom förstklassig skidåkning så kan Riksgränsen också stoltsera med ett spa som håller allra högsta klass. Här finns bland annat bastu och flera pooler både inomhus och utomhus med en enastående utsikt över fjällvärlden.

Resa hit

Björkliden och Riksgränsen ligger långt bort, det går inte att komma ifrån, men faktum är att det är otroligt smidigt att resa hit. Med nattåget kan ni boka en egen kupé för hela familjen och kan förhoppningsvis både äta och sova gott längs rälsen. Tåget stannar direkt intill både Björkliden och Riksgränsen, som båda har egen tågstation. Enkelt, smidigt och prisvärt.

Säsong:

Björkliden öppnar liftarna 10 februari och stänger i början av maj. Skidsystemet består av 5 liftar, 15 nedfarter och 8 offpistområden. Skidområdet har Sveriges tredje högsta fallhöjd på 540 meter.

Boende:

  • Hotell Fjället: Slå dig ner i receptionen. Blicka ut över fjälltopparna genom panoramafönstret och känn värmen från den sprakande elden.
  • Stugbyn Kåppas: Bo med självhushåll på helt egna villkor i fräscha stugor med närhet till storslagen natur.
  • Solhyllan: Björklidens bästa utsikt. Tjocka, timrade väggar och utomhusjacuzzi. Vad mer behöver sägas?
  • Gammelgården Ski Lodge: 1926 blev Wärdshuset Gammelgården Björklidens allra första fjällanläggning. Här har skidresenärer trivts i snart 100 år.
  • Låktatjåkko Fjällstation: Sveriges högst belägna fjällstation ligger på 1228 meter över havet, 9 km från Björkliden. Upplev den riktiga vildmarken i bekväm förpackning.
  • Camping: Björklidens camping, som består av ca 100 husvagnsplatser, ligger centralt beläget i Björkliden. I anslutning till campingen ligger ett service­hus med toaletter, duschar och tvättstuga. Varje elanslutnen plats har 10A säkringar och tillgång till kabel-TV. Under sommaren erbjuds även tältplatser.

Resa hit:

Res bekvämt hela vägen från södra Sverige till Björkliden med nattåg. Från Kiruna är det cirka 10 mil med bil längs E10.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.