”– Vänjer man sig vid lätta grejer går det att dra på i branta större åk”

Precis som när det begav sig för några år sedan är nu debattklimatet mellan liftbaserade friåkare och egenmaskinerade offpisträvarna återigen hetare & smetigera än överkokt mannagrynsgröt. Rikard Westling slår här ett slag för att den lätta turutrustningen gör dig till en god skidåkare eftersom utrymmet för misstag är litet. 

Jag respekterar allt du skriver Anders Wingqvist i artikeln ”När den extatiska och (minst) skidpeppen äntligen kom tillbaka” och håller givetvis med dig också. Det bästa är ju om man har så många skiddagar att man kombinera liftåkning med turande.

Meeennn, jag vill ju trycka på en sak som du inte fick fram i din krönika….

”Vänjer man sig vid lätta grejer går det att dra på i branta större åk.”

Du skriver att mängden fallhöjdsmeter (alltså nedför) är utvecklande för din åkning. Och det är självklart – det går inte att argumentera emot det. Men något som definitivt är enormt utvecklade för: ”skidåkningen, balansen, känslan, att stå på hela foten, att känna det där lilla fina trycket på innerskidans lilltå i svängen, att aktivt utjämna ojämnheter när man åker likt en aktiv puckelåkare, att stå ut hela carvingsvängen och verkligen kanta med fot, knä och höft på ett balanserat sätt” (från Anders Wingqvist text) är att åka på lätta topptursgrejer.

Åker man på lätta topptursgrejer måste man stå rätt på skidan (hela tiden), lite obalans kan resultera i en jobbig situation. Du måste följa terrängen och inte forcera den. Det handlar egentligen om precis det beskrivs i krönikan, men att själva träningen består i att göra övningen med lite mindre stabila grejer. Och det är minst lika utvecklande. Sen är givetvis mängdträning bra också. Så varför inte ta ut topptursutrustningen på lite liftåkning ibland?

Och till sist, ligger man i och vänjer sig vid lätta grejer går det att dra på i branta större åk…

Och för att bli lite konkret, jag åker på: Salomon X-Alp 164 cm, 79 mm under foten, 980 gram, bindningen ATK SLR Release, 135 gram, slutligen pjäxan Salomon S/Lab X-Alp boot, 1 095 gram (stl 25,5). En set up som ger grym balansträning!

Text: Rikard Westling
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.