Världens bästa skidåkare – Final dag 1 NM Riksgränsen

Den första finaldagen på NM visar prov på att Skandinavien har friåkare i absoluta världsklass. 18-åringen Max Palm bjöd på ett episkt åk där han bland annat fick in en dubbel backflip.

Sista man ut för dagen, vädret börjar dra in och vi får vänta in sikten för att den unge Max Palm ska få bränna av sitt åk. Det blåser och vädret gör sig påmint om det fortfarande är vinter trots att vi är några dagar in i maj. Felix och Julius gör sitt bästa för att hålla igång publiken och hålla upp värmen hos dem. Tillika får vi en show av skidplock med dans till ”Who let the dogs out”.

Tillslut hör vi order vi väntat på, ”Rider ready, rider go” och han är iväg. Sikten är lite risig på starten av åket men har tar sikte skiers left ovanför ravinen, svänger genom ravinen och tar sikte på hängdrivan som ligger rakt ovan ravinen. Utför denna slänger han en stabil bakåtvolt med ett flyg som är större än någon annan kört på samma feature, landar den perfekt och bränner av ravinen på ett ögonblick. Missar klumpen men traverserar under denna och tar sikte på hoppet vid läppen där han slänger en dubbel bakåtvolt lika enkelt som en annan tar på sig pjäxorna. Vid det här laget har hela publiken tappade och vi har alla fått beskåda dagens utan tvekan häftigaste åk.

Max Palm, med sin blotta ålder om 18 år, har mer tävlingserfarenhet än många som är dubbla hans ålder. Ett åk där han missar en feature och endast åker på 70% av sin kapacitet sopar han mattan med idag världens bästa skidåkare för att ta första platsen även denna dag. Man skulle alltså utan att skämmas kunna hävda att Max Palm är en av världens bästa skidåkare (om inte den bästa).

Det är fantastiskt roligt att följa utvecklingen i det svenska friåkarcommunityn där vi har fantastisk progression på såväl skid- och snowboardsidan.

På snowboardsidan har vi idag sett en cork 7a från Joel Andersson, dagens kanske snabbaste åk från August Coster där han hoppade alla features som fanns i hans linje, half cab 180 från Caroline Kihlström, och svängar som vi normalt endast ser i filmer från Jeremy Jones av Emelie Boman. Allt detta landades inte men att det ens försöks och att åkarna är nära på att sätta det är riktigt kul att se!

Det är denna energin, att se alla åkare pusha sig själv, utveckla sin egen åkning och samtidigt pusha hela sporten framåt år efter år här i Riksgränsen är det som gör att vi alla vallfärdar hit varje år. Något vi förhoppningsvis fortsätter med det tills den dagen vi inte längre kan stå på snö.

Skidor herr

Det var ju självklart inte enbart Max som ställde ner stabila åk under dagen. Kristoffer Turdell bjöd som vanligt på en otrolig skidkontroll när har slängde en 3a in i branten ovanför ravinen, tog sig ner utan problem i branten för att sedan skicka en lång 360 tvärs över klumpen för att sedan avsluta med en raggare på vindläppen. Detta gav honom dagens tredjeplats vilket även är hans totalställning.

Reine Barkered bjöd på lika imponerande åkning med en 3a in i branten, en raggare på klumpen utan någon som helst take off och ett stabilt hopp på klumpen och belönades med dagens andraplats, vilket också är hans totalställning inför morgonen.

William Larsson ställde ner dagens finaste 360 från hängdrivan ovanför ravinen och avslutade med en 360 rakt ner för klustret. Han ligger fyra i totalen med detta åket.

Nils Wersén, som under gårdagen bjöd på en stor 360 ned för långflyget, slängde en cork 7 från klustret som tyvärr inte landades denna gången. Jämfört med gårdagen såg vi betydligt fler krasher där många föll på under- eller överroterade bakåtvolter på klumpen eller vindläppen. Där tappade vi bland annat David Deliv, Sverre Lillequist, Måns Arvegård.

Någon som bjöd på överraskning var Anton Lind som tillsynes stannade under klumpen. Vad vi inte insåg var att han ställde upp för att göra en switch 180 ut för vindläppen. Att åka switch i dagens före är inte enkelt!

Dagens save går utan tvekan till Hugo Eneqvist som hoppar klustret, tappar en skida i landningen men åker vidare till målet som att inget har hänt. Tyvärr får Hugo noll poäng i dagens åk eftersom han tappade en skida. Men publiken röst får han i som tröst!

Vi har fått se slidåkning på en nivå som för några år sedan inte ens var på kartan, men när dessa atleter får det att se så enkelt ut är det lätt att missa hur sjuka dessa prestationer egentligen är.

Skidor dam

På damsidan var idag ett typexempel på ovan där vi fick se mer eller mindre samma åk från alla åkare. När alla ställer ner stabila landningar på klipporna och snygga svängar i de branta partierna mellan klipporna är det lätt att glömma bort hur vansinnigt duktiga dessa tjejer är.

Ronja Stenhöös som låg på delad förstaplat med Caroline Strömberg åkte riktigt snabbt och stabilt ner till klumpen där hon hittade en alternativ take off som krävde aningen mer fart än vad hon kom in med. Detta gjorde att hon fastnade i landningen men åkte vidare och langade en snygg shifty på vindläppen.

Bättre gick det för Caroline Strömberg som åkte ett liknande åk som Ronja men tog klumpen på den klassiska take offen lookers right. En stabil landing på detta och ett lika stabilt hopp ut för klustret. Caroline ligger efter dagens tävling 2a efter Hedvig Wessel och har goda chanser på förstaplatsen i morgon!

Hedvig Wessel hade en bättre dag än igår och visade upp otroligt stabil åkning genom branten ovanför klumpen, stabil landning på klumpen lite mer i fallriktningen än Caroline och lika stabilt hopp på klustret. I och med detta leder nu Norskan tävlingen!

Även Elly Olsson, Tua bergqvist och Sofie Gidlund ställer ner stabila åk i samma spår. Frida Lindgren hoppar också klumpen men får lite problem i landningen och åker ut mer lookers right. Här finns det dock en ny klippa i orört puder och nedan ett gäng riktigt drömmiga pudersvängar. Frida ligger på fjärdeplats med endast 0.4 poäng upp till pallplacering!

Nova Craford-Currie fastnade i landningen på klumpen och tappade humöret här. Hon stod kvar nedanför klippan och funderade på vad som gick fel ett tag innan hon cruisar ner i pudred lookers right om klumpen. Att stå stilla i åket och ge upp utan att åka nedre delen gav henne lägre poäng inför morgondagens andra final och totalen.

 

Snowboard Herr

Gårdagens vinnare i kvalet, August Coster, levererade även idag ett otroligt snabbt, flowigt åk med en riktigt platt klippa. Olyckligtvis ramlade han precis på målsnöret efter dagens bästa åk. Han ligger dock fortfarande tvåa i totalen. Bättre gick det för Adam Falk som var enda man att åka branten ovanför ravinen, stompade klumpen och slängde en riktigt snygg wildcat på vindläppen. Detta gav honom dagens bästa score och därmed även ledning i totalen inför i morgon!

Hampus levererade en riktigt stor backflip på vindläppen men stog den inte. Titus åkte riktigt fort men hade lite control issues och Joel försökte som tidigare nämnt en cork 7a på vindläppen. Friskt vågat men idag var det inte hans dag.

Snowboard dam

Snowboarddamerna höll sig till den lite flackare delen av dagens face. Här låg det otroligt mycket bättre snö än i ravinen och de bjöd på riktigt snygga puderåk som vi andra bara drömmer om att åka. Emelie Boman fick lätt dagens bästa pudersvängar och dagen andra bästa score och fyra i totalen. Linnéa Fransson får control issues i mitten av åket men står i övrigt ett riktigt fint åk runt lookers right.

Caroline Kihlström åker även hon lookers right, hoppar vindläpparna som finns där och slänger en half cab 1a. Tyvärr lite control issues i landingen på hoppet i botten. Caroline får dagens tredje bästa score och avancerar till tvåa i totalen.

Gårdagens vinnare, Louise Albinsson, tar den mer tekniska linjen i ravinen. Hoppar klumpen men har lite kontrollproblem i landningen. Slänger en 360 på vindläppen men även här lite problem i landingen och avslutar med ett flyg på klustret. I och med hennes missar i kontrollen får hon en låg score för dagen men bibehåller ledningen i totalen.

Bäst för dagen var Sophia Elisabeth Borring som även hon åkte lookers right. Hittar ett flyg i toppen på åket, riktigt fin snö i mellersta delen och ett stort flyg i nedre delen av åket. Med detta avancerar hon till en tredjeplats i totalen.

Sammanfattning och resultatlistor

För att sammanfatta dagens tävling säger jag som ovan förtäljer, jag slås av stolthet, glädje och stor mållöshet över hur sjukt duktiga friåkare vi har i Scandinavien.

Text: Tim Larsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.