Världens snabbaste Britta

I år vann 23-åringen Britta Backlund från Vikarbyn ALLT inom speedski. SM, VM och den totala världscupen, som avslutades i helgen i Andorra. I vinter slog hon också sitt personbästa och åkte 222,91 km/timmen, men då fick hon inte ens starta från toppen av rekordbacken i Vars, Frankrike. Nästa år siktar hon på att spränga världsrekordet 247,083 km/h. 

Speedski flyger, som många andra av de alpina nischade sporterna, ofta under radarn för bredare medial uppmärksamhet i Sverige. I år finns det ingen svensk tävlande skidåkare som sysslar med speedski som flugit fortare fram nedför de stupbranta tävlingsbackarna i de internationella tävlingarna än Britta Backlund från Dalarna som har Rättviksbacken som sin hemmabacke.

I helgens två tävlingarna i skidorten Grandvalira-Grau Roig i Andorra smällde Britta Backlund till med en seger och en andraplats, och det stod då klart att totalsegern var hennes i världscupen. Britta har haft en makalös säsong med två vinster i finska Salla, brons och vinst i svenska Idre, dubbla vinster i Vars och vinst samt en andraplats i helgens tävlingar i Andorra. Speedski-säsongen består alltså av 4 stop där det körs 2 tävlingar på varje stopp.

Totalsegern i världscupen har de senaste vintrarna vunnits av den ”omöjligt” snabba världsrekordinnehavaren Valentina Greggio från Italien. Italienskan har tagit totalen fyra vintrar i rad. Det är första gången som Britta Backlund från Vikarbyn, nära Rättvik i Dalarna vinner totalsegern i världscupen:
– Det känns helt fantastiskt att jag har lyckats vinna den totala världscupen. Nu har jag slagit Valentina Greggio i fem tävlingar av sex möjliga och det trodde jag inte gick. Vilken härlig känsla, jublade en överlycklig Britta efter segern i den näst sista världscuptävlingen för säsongen.

Mycket har hänt för Britta Backlund sedan vi skrev om ”Sveriges snabbaste syskon” för två år sedan. Då hade hon ett personbästa på 172 km / timmen och i år slog hon det med marginal: 222,91 km/timmen åkte Britta när hon kammade hem VM som gick i franska Vars. Nästa år vill Britta åka ännu snabbare, snabbare än vad någon dam tidigare gjort på ett par skidor.

Gällande världsrekordet på 247,083 km/h sattes i mars 2016 av tidigare nämnda gigant inom speedski italienska Valentina Greggio. Det kan tyckas kaxigt att Britta siktar på att slå världsrekordet nästa vinter när hon ligger 25 km/h efter. Men i år var det snöbrist i Vars och därför gick inte starten hela vägen från toppen. Om förhållande är rätt kan Britta Backlund därför ha en väldigt rimligt chans att de facto bli snabbast i världen någonsin på ett par skidor nästa vinter. Men mycket ska så klart stämma.

Britta Backlunds internationella genombrott visar att svenskarna är tillbaka i toppen av speedski och Sanna Tidstrands dominans före italienska Valentina Greggio kan ha fått en efterträdare i Britta Backlund. Sanna Tidstrand från Malung hade världsrekordet före Valentina Greggio då hon 2006 åkte 242,59 kilometer i timmen i franska Les Arcs, det världsrekordet stod sig alltså hela vägen fram till 2016. Men hur länge står sig nuvarande rekord om Brittas form håller i sig och den vindsnabba tjejen från Dalarna fortsätter i samma utvecklingstakt?

På herrsidan är Ivan Origone från Italien den som har världsrekord med 254,958 km/h även det från Vars 2016. Ivan är lillebror till Simone Origone som i år vann världscupen för elfte året i rad.

Och vad har framgångsfaktorn för Britta varit denna vinter?
– Jag har ändrat lite på min utrustning och nu, min tredje säsong i S1-klassen, fungerar det äntligen perfekt, berättar Britta som förklaring på varför hon lyckas just denna säsong.
S1-klassen är seniorernas klass där de karakteristiska Darth Vader-hjälmarna och gummidräkterna är tillåtna. Det är med den utrustningen som det går allra snabbast. I dessa farter vibrerar skidorna så mycket att färgen ofta släpper på ovansidan.

På damsidan är inte Britta ensam om en bra säsong. Lisa Hovland-Udén kom fyra totalt i världscupen, och tog silver på VM i Vars. Hanna Matslofva hade också en bra säsong och kom på sjätteplats totalt i världscupen. Förbundskapten Daniel Andersson var nöjd efter helgen i Andorra:
– Det var otroligt härligt att Britta  faktiskt lyckades hålla undan i slutet på världscupen eftersom säsongen startade så enormt bra med dubbelvinst i Finland. Skönt att kunna visa att vi svenskar fortfarande är med i världstoppen trots den generationsväxling vi genomgår nu, säger förbundskapten Daniel Andersson.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.