Vinterns största prylnyhet är här: Marker Duke PT

Ända sedan Salomon släppte sin hybridbindning Shift för två år sedan har ryktena florerat ”När kommer Markers svar på detta?”. Nu är svaret här. Markers nya bindning som är tech uppför och alpin nedför heter Duke PT. En robust hybridbindning på 1280 gram med utlösningvärde DIN 6-16 och säkerhetsklassad med ISO-certifiering, där tådelen kan plockas av uppför. Duke PT börjar säljas hösten 2020. 

För ett par veckor sedan läckte Marker lagom marknadsmässigt taktiskt en film-teaser om sin nya bindning, vilket vi skrev om.  Idag 1 november 2019 släpptes den officiella informationen om att en ny hybridbindning för friåkning är framtagen och namnet blir inte Reset som vi trodde för ett par veckor sedan utan Duke PT, där PT är en förkortning av Pin Technology.

Bindningen kommer i en version med DIN 6-16 som väger 1280 gram och en version med DIN 4-12 som väger 1090 gram. Bindningen är i mångt och mycket en utveckling av Markers bindning Jester.

”Marker Duke PT 16 är säkerhetsklassad och ISO-certifierad från DIN 6 ända upp till 16, vilket är det riktiga trumfkortet som Marker har i denna release. Detta gör nya Duke PT unik.”

Utlösningsmekanismerna i både tå- och häldel är godkända enligt rådande ISO-norm, en säker bindning med andra ord. Bindningen kommer ut till försäljning i butiker i september-oktober 2020, pris är inte klart ännu.

Superkort historik: rambindningen Duke från 2009

Hannes Marker, tysken som grundat företaget, patenterade världens första skidbindning med säker utlösningsfunktion redan år 1952. För tio år sedan revolutionerade Marker skidvärlden med sin bindning Duke. En så kallad rambindning som på den tiden var först i världen med att kombinera åkprestanda med möjligheten att gå uppför.

Ett decennium senare är rambindningarna mer eller mindre obsoleta tingestar, som passar bättre som nostalgiska klenoder snarare än prylar som faktiskt gör vår skidåkning roligare.

För två år sedan kom Salomons shift, aka rambindningarnas dödsstöt, vilket var den första bindningen som verkligen kombinerar tech uppför med alpin prestanda vad gäller elasticitet och säkerhet nedför. Det är i denna nisch som Markers nya skinande skapelse Duke PT ska in och tävla.

Tådelen på Duke PT är delvis avtagbar

Det mest anmärkningsvärda när man ser stora tyska bindningstillverkaren Markers nya skapelse Duke PT är utan tvekan tådelen. Den är utrustad med pin tech som du aktiverar när du går uppför, vilket känns självklart med dagens teknik, ingen vill släpa med sig häldelen i varje steg uppför.

Men det som alltså Marker konstruerat annorlunda är att tådelen kan tas av i uppförsläge. Ja, du läste rätt: man kan TA AV en del av tådelen.

Eller tja, inte hela tådelen, utan den överbyggande konstruktionen. Alles minus själva pin tech-delen alltså. Om du väljer att lägga den avtagbara delen av tån på Duke PT 12 i ryggsäcken när du turar uppför så sparar du 240 gram i vikt på skidan. Duke PT 12 väger alltså 1090 gram i åkläget, och 850 gram uppför om man plockar av tådelsbiten som inte behövs i turläget.

Marker uttrycker detta i sitt pressmeddelande som att 12-versionen därmed är den lättaste bindningen i sin klass: ”The Duke PT 12 weighs just 850 grams in uphill mode and 1,090 grams in downhill mode, making it currently the lightest binding in its class.” Det påstående är väl i den tolkningen inte helt osant, eftersom Salomon Shift väger 885 gram… å andra sidan har man då inte två extra bindningsdelar i ryggsäcken på vardera kvartskilot.

Duke PT 16 väger 1280 gram totalt, och går du uppför utan den avtagbara tådelen väger den 1000 gram, du flyttar alltså 280 gram per fot till ryggsäcken istället alltså.

Vad gäller tådelen så är också värt att notera att man har en AFD-platta (Anti Friction Device) som gör att bindningen ska lösa ut på vanligt sätt oavsett eventuell snö, is eller smuts. Det framgår inte av pressmeddelandet om AFD-plattan går att justera i höjdled eller ej, utifrån bilderna att döma finns inte den möjligheten.

Tådelen är också märkt med ”Sole.ID” vilket på ren svenska betyder att bindningen är kompatibel med alla viktiga pjäxorsulor på marknaden som alpin (ISO 5355) touring (ISO 9523), där tex Gripwalk och Salomons gamla WTR ingår i den senare kategorin.

Själva pin-teknologin i tådelen är konstruerad och fungerar i princip på samma sätt som Markers bindningar KingPin och Alpinist. I övrigt bygger tådelen i sin åkposition på Marker Jester och har samma elasticitet som en sådan, vilket är goda 30 millimeter som i kombination med DIN-klassningen gör att Duke PT utlösningsmässigt smiskar de lättare friåkningsbindningar som kommer från techhållet som Fritschi Tecton, ATK FR 14 mfl. Elasticitet är ju den bit som bindningen kan flexa utan att lösa ut, vilket är viktigt för att förhindra tjuvutlösningar och A och O för skidåkare som åker på hårt nedför och inte vill riskera knäskador och annat.

Häldelen på Duke PT bygger också på Jester

Häldelen på Duke PT bygger lite mer rakt av på samma typ av konstruktion som Jester och tidigare Duke-modeller haft. Men den så kallade ”Inter Pivot Heel” har designats om för att vara lättare att kliva i, den är byggd i ett skal av magnesium och har utlösningsvärde som är ISO-certifierat från DIN 6 upp till 16, vilket kanske är det riktiga trumfkortet som Marker har i denna release.

I gåläget har häldelen en 10 graders hälhöjare, man kan också gå platt. Ståhöjden på bindningen är 27 millimeter över skidan för både Duke PT 12 och 16. Elasticiteten i häldeln är 16 millimeter. Stoppers kommer i bredderna 100 mm och 125 mm. Justeringsmånen på Duke PT är också samma som Jester, vilket är 45 mm.

Omdöme (före test)

Om vi ska drista oss till ett första omdöme kring Markers nya skapelse Duke PT 12 och Duke PT 16 utifrån det som framkommit  i och med pressmeddelande, bilder och film får det var försiktigt positivt.

Äntligen har det kommit en utmanare som nosar på tronen till världens bästa friåkningsbinding.

En hybridbindning som är helt tech uppför med alla dess fördelar och som samtidigt är säkerhetsklassad och helt alpin nedför, det bästa av två världar. En bindning som du kan åka med i vanliga alpina pjäxor i skidort, eller döna i dina friåkningspjäxor med gummisula och tech-inserts i, klistra på stighudarna, och dra på tur med.

Att Marker har byggt stora delar av nya Duke PT på beprövad egen teknik är också positivt eftersom ett otal Jester, KingPin och Alpinist har rullat ut från tillverkningsfabrikerna och sedan åkts runt om på snöklädda berg i världen. De tillfälliga materialproblem som man hade med godset i KingPin är också åtgärdade.

I och med att Marker är partner med flera stora skidtillverkare som K2, Line, Blizzard, Völkl mfl, så kommer Duke PT garanterat finnas på flera av deras friåkningsmodeller nästa höst.

Marker Duke PT 16 trumfar Salomon Shift vad gäller maximalt utlösningsvärde – DIN 16 kontra DIN 13 – men vikten är också 395 gram mer per fot. Elasticiteten i häldelen är också bättre på Duke PT där man har 16 mm, jämfört med Salomons 9 mm, men på tådelen är Salomon Shift bättre med sina 47 mm kontra Duke PT:s 30 mm. För skidåkare som tycker att Salomon Shift är för klen med DIN 13 är givetvis Marker Duke PT 16 ett högintressant alternativ.

Vad gäller övriga specifikationer: hälhöjare, kompabilitet med pjäxor, säkerhetsklassning på utlösning och ståhöjd och är dessa tämligen lika bidningarna emellan. Salomon Shifts trumkort är alltjämt vikten som är lägre, hur man än vrider på den avtagbara delen på tån på Duke PT 12-versionen så känns det fair att säga att Salomon Shift är lättast i klassen. Salomon Shift kommer också när Duke PT börjar säljas till konsument hösten 2020 ha två vintrar i massproduktion och försäljning till konsument, vilket också kan ses som en styrka.

Att omfördela vikt på berget genom att ta loss en bit av tådelen som man kan göra på nya Duke PT är kanske en supersmart sak i praktiken, men på pappret är nog flera av oss skeptiska: Vad är den faktiska vinsten (förutom att marknadsavdelningen med en liten filosofisk glidning kan tolka det som att man har den lättaste bindningen i klassen)?

Vi återkommer givetvis med ett riktigt, fysiskt test på nya Duke PT i vinter här på Freeride! Skriv gärna vad du tror om Markes nya skapelse i tråden. Är den det du förväntade dig? Vad tror du om tådelen?

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
63 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (63)