RYKTE: MARKER SLÄPPER ”RESET” en UTMANARE TILL SHIFT

Den stora bindningstillverkaren Marker såg knappast med blida ögon när Salomon kom med sin dundernyhet Shift i början av december 2017. Nu verkar de tyska bindningsingenjörerna ha utvecklat en modell med namnet ”Reset”, utifrån en teaser-film som släpptes igår.

Alla som följer prylutvecklingen på skidor har nog haft misstankar om att Marker måste komma med ett svar på Salomons bindning Shift. Den första bindningen som kombinerar ett tech-läge uppför med ett helt alpint läge nedför. En facebook-film som släpptes igår kväll verkar ge för handen att Marker faktiskt kommer med en binding väldigt snart.

Utifrån filmen som Marker släppte igår på sociala medier verkar bindning få namnet ”Reset” och bygga på arvet från den revolutionerande bindningen Duke som kom 2010. Siffran 16 skymtas på tådelen och häldelen verkar likna Duke, med en robust fjäder.

Inga uttryckliga specifikationer på bindningen ges i filmen. De stora frågorna vi har är nu vad den nya bindningen kan leverera i vikt, DIN-skala, elasticitet, gåläge och så vidare.

Utifrån filmens stil (big mountain-ös och turande) och de små tjuvtittarna man får på bindningen är det ju en rejäl doning, troligen DIN 16, med pin i tån och därmed kan något annat än ett gåläge utan att man släpar med sig häldelen vara uteslutet. De två huvudfrågorna torde, utifrån ovan film och spekulationer vara, var väger bindningen och är den helt alpin i utförsåkningen?

Vi minns när Duke kom och gav skidåkande skidåkare chansen att börja tura så smått. Duke var en rambindning som man kunde lossa hälen på, men då fick man lyfta hela bindningen i varje steg uppför. Det var en säker och rejäl bindning med DIN 16, men tung som ett as (strax över 2,5 kg per par) och man stod väldigt högt, drygt 3 cm över skidan, på grund av konstruktionen.

Efter Duke kom Dynafit med sin Beast kring 2013, sedan kom Marker med Kingpin 2015, och herre på täppa nu sedan ett par vintrar är Salomons Shift, årets bindning som vi skrev förra vintern.

Det unika med Shift var och är att det nedför ÄR en helt alpin binding, uppför är det en tech-binding med pins som fäster fint och lätt i pjäxans framdel. Det bästa av två världar helt enkelt. Frågan är nu om Markers nya bindning kan ge denna en match i kampen om den ultimata bindningen för friåkare?

På Markers webb finns en nedräkning som just nu visar att det är 17 dagar, 20 timmar och 6 minuter kvar… så den 1 november 2019 borde vi få veta mer.

TEASERN FRÅN MARKER

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
63 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (63)