Salomon Shift – Årets bindning 2019

Tidigt i vintras lanserade Salomon en helt ny bindning kallad Shift MNC 13, och sedan en dryg vecka tillbaka finns den tillgänglig i butik. De amerikanska kollegorna på Powder Magazine och Backcountry Magazine har utsett den till Årets Bindning, och det är inte utan anledning. Shift är faktiskt en enastående bindning.

Freeride har tidigare både packat upp den sprillans nya skapelsen och även teståkt den grundligt, i den senare artikeln förklarar undertecknad varför bindningen är en sådan game changer.  De senaste åren har det släppts en hel hög techbindningar och techhybrider som har hävdat att de ska vara lika bra eller säkra att åka med som en vanlig alpin bindning.

Dynafit Beast med sin minst sagt bestiala roterande tådel och rymdskepp till häldel, Kingpin med alpin häldel, och Tecton med både elastisk tådel och alpin häldel, och så vidare. Grejen är att alla dessa bindningar har på ett eller annat sätt försökt efterlikna egenskaperna hos en alpin bindning, medan Shift i åkläge faktiskt
ÄR en alpin bindning. Där i ligger också storheten och det som är revolutionerande med Shift.

I dagligt användande i ett liftsystem fungerar Salomon Shift MNC 13 som precis vilken annan bindning som helst. Du klickar i och kör. I åkkänsla finns ingen skillnad mot till exempel en Marker Griffon/Jester, en Warden eller en STH2. Pålitligt och med viss dämpning. Ståhöjden är samma som hos en STH2, vilket även det är trevligt. Nu slipper vi att stoppa foten ovanpå en fuskbyggd radhuslänga, vilket det kändes som med rambindningar. Högt över marken och ofta med glapp och gnissel.

Jag tippar på att det kommer vimla av Shift i liftköer över hela världen redan innan nyår i år. The hype is real.

Det ska sägas att techbindningar ofta är ännu ”bättre” på det här. Åkkänslan i en Dynafit Superlite till exempel, är extremt direkt och oförlåtande, eftersom inget annat än skidan rör sig när du åker. Noll glapp. För många av oss handlar det om att hitta den gyllene medelvägen mellan högt och glappigt och lågt och direkt. Lågt och smått dämpande/elastiskt brukar vara de flestas favorit, vilket är en av anledningarna till varför Look P14/18 är så populär. Extremt låg med mycket elasticitet. Ytterligare en sak som är värd att poängtera är att väldigt många skidåkare känner inte särskilt stor skillnad i åkkänsla, och för de är detta helt klart en icke-fråga.

Men faktum kvarstår, Shift är en vanlig bindning i åkläge. Alla känner igen sig och inget känns krångligt. Med en DIN-skala som går till 13 kan även tyngre åkare köra på den, och vissa kommer nog att åka riktigt hårt på den. Med sina 865 gram är den också lättare än alla alpina bindningar med DIN-skala till 13, och framförallt, lättare än i princip alla rambindningar som finns. Shift ersätter rambindningen, i de allra flesta situationer. Den är lättare, lägre och så otroligt mycket effektivare att tura med.

Shift ersätter rambindningen, i de allra flesta situationer. Den är lättare, lägre och så otroligt mycket effektivare att tura med.

Visst finns det säkert någon som absolut måste ha racepjäxor men ändå kunna tura, och visst finns det säkert någon som absolut måste ha DIN-skala till 16 och ändå kunna tura. För alla andra finns Shift.

De senaste årens utveckling på pjäxfronten är en stor anledning till varför man kan kalla Shift för en revolutionerande pryl. Hade utbudet på pjäxor varit detsamma idag som för 7-8 år sedan, hade Shift varit nästan värdelös. Den hade inte fungerat med en Dynafit TLT5 eller en Scarpa F1 till exempel. Alla de hyfsat lätta, styva och gåvänliga pjäxor som finns nu har gjort att nästan alla skidåkare kan hitta en sko med bra passform, tech-inserts och rätt flex.

MNC står för ”Multi Norm Certified”, och enligt Salomon själva betyder det att bindningen fungerar med alla sorters pjäxor. Det är dock en sanning med viss modifikation, då MNC-märkta bindningar bara fungerar med vissa certifierade pjäxor. Mer om det och mer exakt vilka pjäxor som fungerar till vilken bindning finns i artikeln om pjäxor och bindningar.

Tänk nu inte att alla måste köpa ett par Shift direkt. I mitt test tar jag upp några av de nackdelar som den har. Till exempel den ganska krångliga växlingen, alltså själva Shift-delen, eller hur den är lite klurig att ställa in. Den kostar också en hel del, och det är svårt att säga hur bra den kommer hålla över tid. Jämfört med egentligen vilken techbindning som helst är den redigt tung, och det kommer verkligen att kännas på turer längre än någon timme eller två. Den har inget platt gåläge, och bara en hälhöjare.

Sammanfattningsvis är Shift en revolutionerade pryl, och Salomon har verkligen lyckats här. För mig som egentligen är Dynafit-fanboy, är det nästan jobbigt att erkänna hur bra de har gjort detta. Jag tippar på att det kommer vimla av Shift i liftköer över hela världen redan innan nyår i år. The hype is real.

FAKTA Salomon S/LAB Shift MNC 13
Säljs även som Atomic Backland Shift MNC 13. Exakt samma bindning, men med Atomic logga
och svart-vit färg.

    • DIN: 6-13
    • Vikt: 865g
    • Skistoppers: 90, 100, 110, 120 mm (utbytbara)
    • Gålägen: 2 st, ca 2° och ca 10°
    • Pris: 5200 kr

 

Håller du med skribenten?

Vad tycker du om Salomon Shift?
Text: Gustav Corin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.