X Games expanderar

X Games, urmodern till alla actionsporttävlingar, meddelade under gårdagen att de kommer att utöka sitt program från och med 2013 vilket innebär fler stopp och mer tittare.


Foto: Matt Morning / ESPN Imgaes

Processen att starta upp flera tävlingar runt om i världen har pågått under en lång tid. Likt OS, där olika orter kandiderar om vem som skall få arrangera tävlingen, har organisatörerna bakom X-Games, ESPN, skapat en liknande process för arrangörer av X-Games.


Scott Guglielmino på ESPN
Foto: Mitch Viquez/ESPN Images

Inför gårdagens presentation var det många som trodde att kanadensiska Whistler skulle dra det längsta strået och få stå värd för ett av vinterstoppen. Nu blev det inte så, utan istället kommer tävlingen att återvända till amerikanska Aspen, där den utspelat sig under de senaste elva åren.
– Whistler hade en mycket bra ansökan och deras arenor och ansökan höll högsta klass! Ett X Games i Whistler skulle verkligen bli ett bra event men beslutet att inte förlägga tävlingarna där berodde på att vi såg större möjligheter i andra arenor, snarare än brister hos arrangörerna i Whistler, meddelar ESPN’s senior vice president, Scott Guglielmino.

Utöver Aspen återvänder även tävlingen till franska Tignes för fjärde gången. De två orterna har blivit lovade att få arrangera X Games under de närmaste två åren, sedan skall en ny nomineringsprocess ske, meddelar organisatörerna bakom X Games.

ESPN kommer inte att ta fram ett tredje vinterstopp av X Games utan adderar istället tre nya sommartävlingar. Detta innebär att utöver tävlingarna i Los Angeles kommer även nya tävlingar att ske i Foz do Iguaçu (Brasilien),  München (Tyskland) och Barcelona (Spanien).

Enligt ESPN var det inte möjligt att skapa en tredje vintertävling just nu, utan istället fokuserade arrangörerna på att expandera X Games till andra kontinenter och därmed nå en ny och bredare publik.

X Games 2013:

Aspen, USA: 24-27
 januari
Tignes, Frankrike: 20-22
 mars
Foz do Iguaçu, Brasilien: 18-31 april
Barcelona, Spain: 9-12 maj
München, Tyskland: 27-30 juni 

Los Angeles, USA: 1-4 augusti

Text: Kristoffer Frenkel
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.