X Games I Aspen 2022 – med Sven Thorgren som enda svenska åkare

På fredag kväll kör årets version av X GAMES igång för 21:e året i rad sedan starten.

Streama stundande X Games på säkert avstånd i Svedala eller ta med ett fullvärdigt vaccinationskort samt legitimation om du tänkt besöka tävlingarna i Buttermilk Mountain i Aspen Colorado på plats, i alla inomhusområden måste även munskydd användas.

Karta över området för er lyckliga få som kommer vara där ser ni nedan. Resten av oss kan åtminstone få ut en mer fysisk uppfattning om platsen.

Dörrarna öppnas

Fredagen den 21 Januari kl 18:30 svensk tid körs tävlingarna igång med Women’s Snowboard Slopestyle som den första av fem tävlingar den dagen.
Tävlingarna kommer hålla på under hela helgen.

För resterande schema se längst ner i artikeln där du även finner länkar till X Games egna live-streams till de tävlingar som i dagsläget ligger uppe på tuben. Vill man få full tillgång till hela kalaset kan man signa upp för en 7 dagars testperiod av ESPN’s stream app ESPN Player.

Har du tillgång till 5G internet kan du även testa X Games Aspen Appen som finns både till iOS och Android där du kan följa slopestyle och superpipe tävlingarna genom 180 och 360 graders livekameror som är utplacerade i backen. Eller varför inte kolla in X Games Roundshot Livecam placerad just nedanför superpipen?

Årets X Games premiär kommer köras igång i vanlig stil med X Fest område där DJ TJ Mitzell med hjälp av Hanna Rad håller ställningarna under dagen och en hel drös med internationella artister står för underhållningen om kvällarna, ett och annat korvstånd lär säkert också stå strategiskt utplacerade bland öl och vin trädgårdarna.

Givetvis kommer det även vara en hel del hoppande, grindande, tweakande, bonkande, snurrande, och flippande underhållning för oss att se. Men mer om det senare, för vi får ju inte glömma Gus Kenworthy – OS silvermedaljören mer känd som Chet Clanzy för den breda massan efter hans rollprestation i American Horror Story – 1984, eller som den första exstremsport stjärnan som kommit ut som homosexuell enligt tidningen Rolling Stones. Gus kommer att tala under Choose Kindness, Shred Hate – ESPN’s program för att förebygga mobbing om hans erfarenheter när han först kom ut. Gus ska även delta på skidor i SuperPipen.

Att hålla koll på

En av helgens större höjdpunkter kan anses vara Trevor Kennison – en snowboardåkare som krashade och bröt ryggen 2015, som kommer bli den första atleten med funktionsnedsättning som ska hoppa BigAir hoppet i X Games klockan 21:00 på söndagen.

Trevor blev viral 2019 efter att han vunnit Rider’s Choise priset i Kings And Queens of Corbet tävlingen som den ende inbjudna handikappade deltagaren.

En annan kille som kan vara intressant att hålla ögonen på är Ayumu Hirano som i december under Dew Tour lyckades med konststycket att landa en trippel cork med rejält stompad landning – första gången någonsin det hänt under tävling. Nu är han tillbaka i X Games för första gången sedan han vann SuperPipen 2018 på bräda.

Jamie Anderson, X Games drottningen som tog hem guld i både Slopestyle och BigAir förra året tätt jagad av Zoi Sadowski-Synnott har en del att försvara. Kommer den 21 åriga olympiska brädåkande bronsmedaljisten i BigAir vara sugen att överta tronen? I år kommer Jamie även tävla i SuperPipe.
Sen har vi även Anna Gasser med i leken – så allt kan hända.

I männens BigAir och Slopstyle på skidor finner vi Amerikanerna Colby Stevenson, Nick Goepper, Alex Hall, och Mac Forehand som kommer bli farliga. Men den schweiziska åkaren Andri Ragettli som nyligen återhämtat sig från en skada verkar vara angelägen att sätta sig emot.

Vad hände med svenskarna?

 

Var är Henrik Harlaut, Hugo Burvall och Jesper Tjäder undrar du kanske?
– Våra inbjudna svenska skidåkare har valt att stå över X Games denna gång. De väljer att skippa Aspen i år eftersom vinter OS i Peking kommer så tätt inpå, säger Niklas Eriksson som är coach för svenska freeskilandslaget.
Vettigt tänkt men synd att inte ha någon landsman att hejja på på skidsidan.

 

Men som tur är kommer Sven Thorngren på lördagen att delta i både Slopestyle och Big Air – där han kammade hem silverpokalen förra året, medans vi vanliga dödliga lugnt kan luta oss tillbaka i soffan och utforska djupet  i chipspåsen. Vad kommer 27 åringen från Sollentuna bjuda på i år? Kommer han lyckas nalla en pallplats även i Slopestyle? Senast han lyckades med det var i Norge 2017. Slår vad om att han är sugen.

 

Sådär, då är det bara att poppa popcorn och kombinera med valfri kyld dryck och se fram mot ett par sömnlösa nätter.

Tävlingschema för  X Games i Aspen 2022, svenska tider

 

Fredag

18:30 – 19:30 Jeep Women’s Snowboard Slopestyle
20:30 – 21:15 Women’s Ski Big Air
22:30 – 23:00 Special Olympics Unified Ski and Snowboard
02:00 – 02:30 Wendy’s Snowboard Knuckle Huck
03:00 – 04:00 Women’s Ski SuperPipe
04:30 – 06:30 Monster Energy Men’s Snowboard SuperPipe
Wendy’s Snowboard Knuckle Huck (Encore)

Lördag

18:30 – 19:30 Jeep Women’s Ski Slopestyle
20:00 – 00:00 Jeep Men’s Snowboard Slopestyle
Jeep Women’s Ski Slopestyle (Encore)
Pacifico Women’s Snowboard Big Air
Women’s Ski Big Air (Encore)
01:00 – 03:00 Women’s Snowboard SuperPipe
02:45 – 05:30 Men’s Ski Big Air
04:00 – 05:00 Men’s Snowboard Big Air
Men’s Ski Big Air (Encore)

Söndag

19:00 – 22:00 Jeep Men’s Ski Slopestyle
Women’s Ski SuperPipe (Encore)
Trevor Kennison Big Air jump
Jeep Women’s Snowboard Slopestyle (Encore)
01:00 – 03:00 Wendy’s Ski Knuckle Huck
Women’s Snowboard SuperPipe (Encore)
Men’s Ski SuperPipe

 

Text: Joel Lansgren
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera