Yttersta risken – Ultimata belöningen: Jokke Sommer flyger wingsuit

Nutidens gladiatorspel tar plats i luften ett par meter ovanför marken. På berg runtom i världen finns det ett fåtal människor som tar större risker än andra och belöningen sägs vara obeskrivbar. Människan eviga dröm om att flyga lever vidare. Den känslan är få förunnat att uppleva då det krävs oerhört mycket rutin, kyla, talang, risktagande och mod för att nå dit. Att flyga wingsuit är extremt riskfyllt och vi har träffat en av de bästa.

Jokke Sommer från Norge är motocrossaråkaren som sålde sina dirt bikes, fixade 250 skydiving hopp inom loppet av två månader och blev en av världens bästa wingsuitare. Vi tog ett snack med våghalsen som på sin fritid surfar världens största vågor och åker friåkning på skidor. Jokke Sommer har världens farligaste yrke men berättar frankt om kickarna, farorna och om hur man hanterar vänners bortgångar.

Efter drygt åtta år uppe i skyarna fortsätter Sommer att sätta sin prägel på wingsuithoppande. Hans nervkittlande proximity flights klipp (som i Dream Lines-serien) har haft över fyra miljoner visningar på YouTube och resulterat i sponsorgiganter som Red Bull, GoPro och Skydive Dubai.

Men han har även sett många nära wingsuitare förolyckats och själv varit nära döden vid två tillfällen. Vi fick en pratstund med Sommer som är på nedslag i Spanien.

Håller du på med något speciellt just nu?

– Jag har precis avslutat inspelningen av säsong två av äventyrsreality serien Liftoff.

– När det gäller wingsuitandet, så har vi börjat flyga på ett mer säkert och artistiskt sätt — mer av en “freeflying” stil [liknande vad man ser på bilden med orange rök, något längre ner i artikeln reds. anm] Det är ett sätt att göra lika snygga bilder, fast med mindre risk.

Hur hanterar du rädslan och adrenalin påslaget innan ett hopp?

– Rädslan håller dig på tårna och wingsuithoppande bygger mycket på känslor. Men jag förbereder mig genom att träna mer och försöker tänja på gränserna inom andra sporter som big wave-surfing, motocross och friskidåkning.

Du har gjort det mesta, och lite till. Vilket är det mest spektakulära?

– Jag älskar att surfa höga vågor, det är något som jag verkligen fastnat för. Base jumping såklart — en del hopp glömmer man aldrig.

I somras släpptes dokumentären “Wingmen,” där du, Espen Fadnes och Ludovic Woerth medverkar. Vad handlar den om?

– Tre vänner som jagar drömmen om att hitta den perfekta flygningen någonstans på planeten.

(På ställen som i Chamonix, Bangkok och Rio — där de, ska tilläggas, lyckas rubba axlarna på Jesus-statyn).

Under inspelningen omkom Woerth, en av Sommers bästa kompisar, när ett hopp gick fel i Schweiz.

Hur ser du på riskerna kontra belöningen med wingsuit jumping?

– Sorgligt nog är Ludos tragiska olycka en del av sportens verklighet.

– Vi [wingsuitare] lever våra liv så långt ifrån hur normal Svensson gör. Även om jag bara är 30 år så har jag upplevt 100 gånger mer än vad de flesta kommer att vara med om under sin livstid.

– Låt oss säga att jag dör vid 40, det spelar egentligen ingen roll. Jag har fyllt de 40 åren med så många olika grejer att livet varit en galen resa. Och så har det varit ända sedan jag poppade ut ur mamma… skrattar Sommer.

”Det är så du måste se på livet. För sedan har du människor som väljer ett tryggt liv och ändå get fucked over.”

– Livet är en berg-och-dalbana, vad du än gör. Jag lever hellre så här och strävar efter ett långt liv, och i värsta fall så blir det kort och actionfyllt.

På tal om mamma, får familjen nervdaller inför vad du gör?

– Nä, de har alltid stöttat mig. Mamma hoppar själv. Hon har redan gjort tre tandem och flyger även mycket i vindtunnel. Nästa sommar bär det av till Brento i Italien för hennes första tandem BASE jump.

Slutligen, vad är ditt största mål?

– Självklart att resa till yttre rymden. Det är definitivt den största drömmen. Jag siktar på att bli 120 år gammal så att de hinner uppfinna ett sätt att komma dit…

Ali Haji / Red Bull Content PoolJokke Sommer

Nationalitet: Norge
Bor: Son, Norway / Wengen, Switzerland
Född: 1986
Började med skydiving: 2007
Började med B.A.S.E: 2008

Text: Malin Dunfors

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.