Zeppelinskidåkning, PR-trick eller bra idé?

Har heliskiing fått en ny konkurrent? En österrikisk skid- och snowboardåkande trio tar hjälp av en Zeppelinare för att nå outforskade bergstoppar. Ett realistiskt alternativ för offpistare eller mer av ett marknadsföringsjippo?

Ett (April)skämt … typ

För två år sedan säger sig de österrikiska skidåkarna Stefan Ager och Andreas Gumpenberger ha fått idén till projektet. Mest som ett skämt, efter att de sett en gammal hederlig Zeppelinare sväva fram högt uppe i skyn.

Ager och Gumpenberger, tillsammans med snowboardåkaren och landsmannen Fabian Lentsch, är visserligen inga nybörjare när det kommer till alpina expeditioner. Bland annat har de varit nere och härjat i Pakistan.

En enkel med luftskepp, tack

Dock ingen som involverat en Zeppelinare.

Men som sagt var, man kontaktade Zeppelin om att få använda ett av deras luftskepp för att ta sig till bergsmassiven i Brandnertal, Österrike. Planen var att luftskeppet skulle ta åkarna upp till en av topparna och sedan släppa av dem lite som en helikopter, förutom att en Zeppelinare är ofantligt mycket större.

En testflygning gjordes under hösten, även om resultatet var allt ifrån optimalt eftersom Zeppelinaren inte lyckades komma upp på den höjd som krävdes. Luftskepp, det kanske säger sig självt, om något är väldigt temperaturberoende — det ska vara riktigt kallt, klart och vindstilla.

Reklampaus

Ett annat krux lär ha varit att hitta en lucka i schemat när man kunde låna eller hyra (viket förtäljer historien inte) en Zeppelinaren utan att den var översköljd av reklamdekaler.

Så nu i februari gjordes ett nytt försök. Ombord på luftskeppet fanns trion: Ager, Gumpenberger och Lentsch, en kameraman samt två piloter.

Från hangaren i Friedrichshaften, Tyskland gick färden mot Kleiner Valkastiel, Österrike, cirka nio mil bort.

Zeppelinaren svävade med en maxfart av 125km/h innan den nådde sitt mål, den 2,233 meter höga bergstoppen. Medan piloterna försökte hålla luftskeppet i rätt position och relativt stilla, halade sig Ager, Lentsch och Gumpenberger ner med hjälp av rep.

Molnfärd

Efteråt jämförde Stefan Ager det med att fira sig ner från ett jättestort moln.

– Vi trodde att, ‘det här kommer kännas konstigt,’ men det var ännu konstigare i verkligeheten. Det kändes totalt overkligt. Våra rep var 50 meter långa och när du börjar klättra ner, vänder du dig om och allt du ser är detta enorma luftskepp.

– Det var inte lätt att hitta det perfekta berget, summerade Gumpenberger, eftersom en Zeppelinare har begränsningar i både avstånd och höjd. När luckan öppnades så att vi kunde fira oss ner var allt vi såg snö och sten.
Tänk vad man måste hitta på för att nå igenom mediebruset i dessa dagar.

Filmrullen från Zeppelin skidåkningen

En helt annan Zeppelinare från Royal Albert Hall 1970

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.