10 måsten för topptur: Pryltips för nybörjare ski touring

Du ska börja topptura och frågar: Vad ska jag köpa för någonting, det är ju en djungel av grejer? Här är vårt svar på den frågan, i form av en lista på de tio viktigaste sakerna som du förmodligen behöver köpa när du för första gången ska kliva in i ski touringens förlovade land.

Någonstans mellan hardcore minimalism och killen eller tjejen som går bananas och köper allt direkt har vi försökt att pricka in denna lista. Det är en uppräkning av de, enligt oss, tio mest elementära sakerna som behöver införskaffas för att dina toppturer ska bli roliga och säkra. En rimlig inköpslista liksom. Nu kör vi.

1. Gåpjäxor

Många moderna friåkningspjäxor har techinserts framtill och ett gåläge i skaftet som man enkelt släpper på via någon form av spak. De brukar ligga runt 1600-1900 gram ungefär och är grymma att göra lite av allt möjligt med: pist, liftburen offpist och topptur. Om du vet direkt att du bara ska gå på toppturer och kanske inte åka i 300 km/h nedför kan du kika på ett par mer renodlade gåpjäxor, då kan du spara ett halvt kilo i vikt per fot.

2. Transceiver

För er som åker offpist med hjälp av lift på en skidort är dessa kommande tre grejer som ingår i ett lavinkit, förhoppningsvis ingen nyhet. Åker vi i lavinterräng behöver vi en spade, sond och transceiver.

Vi vill kunna hitta vår kompis som hamnat i en lavin med hjälp av vår transceiver, det vill säga en lavinsändare. Kamraträddning är snabbaste insatsen och ökar chansen att överleva.

3. Sond

När vi har kommit så nära vi kan med transceiver vill vi ha sonden för att verkligen hitta kompisen. Det gör vi genom att sticka i ned i snön och känna efter något stumt och mjukt.

4. Spade

Sen vill vi gräva upp vår vän så jäkla fort det bara går.

5. Första-hjälpen-kit

En annan trevlig sak att pilla ner i ryggsäcken är ett första-hjälpen-kit. Det finns färdiga kit att köpa med plåster, sårtvätt och bandage.

6. Ryggsäck

En del som går på topptur verkar tro att man måste ha en 40-50 liter stor ryggsäck med sig överallt, ett sådant där långt och stort schabrak som sticker upp ovanför nacken baktill och gör sig osnyggt på bild såväl som IRL när du ska försöka njuta av skidåkningen nedför.

Självklart måste man ha en stor ryggsäck om man ska ha med sig tält, mat, lavinkit, stighudar, pokermarker och kortlek osv. Men tänk till: Vad behöver du verkligen ha med dig ut? Mer grejer i ryggsäcken = mer att släpa på, både uppför och nedför.

För dagsturer klarar du dig på 20-30 liter. Då får du definitivt med dig lavinkit, lite käk, vatten och extra värmeplagg och handskar.

Det där med lavinryggsäck är knepigt. OM du hamnar i en lavin dubblerar du statistiskt sett din chans att överleva. Lavinsäckarna ger fortsatt mer vikt på ryggen och de är kostsamma i inköp.

7. Skistrap

Detta mångfunktionella redskap går att använda till mycket:
– Håll ihop skidorna under transport till och från berget.
– Alternativt med stavarna i samma kit, lite Danmark-stajl. Yeh, mye gott!
– Sätt ihop skidorna till ett A när du boothajkar för en riktigt brant passage, eller redaktionens favorit – HE-Man svärdet snett över ryggen.
– Laga ett trasigt pjäxspänne.
– Extra grepp uppför när du går på skrå och den över staven blir för lång och du behöver glida ner handen om du inte har dedikerade topptursstavar med skön linda som går långt ner på staven.

Med mera…

8. Silvertejp

Tala är silver och silvertejp är guld.

En rulle silvertejp kan du inte äta som snacks på toppturen, men utöver det finns inga begränsningar.

9. Stighudar

Stighuden är det som skapar friktion uppför. En djungel av hårstrån, gjorda av nylon eller mohair från getter eller mix av dem, lägger sig åt “fel” håll och gör att du inte glider bakåt. Mohair glider bäst, nylon håller bäst.

Det är som att klappa en hund mothårs, det vill säga konstigt och ger mycket friktion.

Under huden sitter ett klister som fäster mot din skidas belag.

Det som är bra att tänka på är att hålla sina stighudar rena och torra. Undvik snö på klistret eftersom de då fäster sämre på dina skidor. När du kommer hem från en tur torkar du stighudarna innan du packar ner dem igen.

10. Skidor med tech- eller hybridbindning

Välj en skida som passar din åkning. En variant är en chargig modern friåkningsskida med hybridbindning på, lite tyngre uppför, mycket roligare nerför.

En Freetouring-skida med techbinding är härligt lätt uppför, och rätt nice nedför också. Har man inte ekonomi och plats för flera uppsättningar av skidor är troligen en all mountain eller en lite bredare friåkningsskidan med en modern hybridbindning att föredra, då kan du använda den set up:en till det mesta.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.