12 gastronomiska miljoner investeras i Kittelfjäll

En ny arkitektritad restaurangbyggnad där en välrenommerad Årekock huserar. Nya Kittelfjäll Värdshus dubblar restaurangutbudet i Kittelfjäll.

Företaget Kålårado Invest investerar 12 miljoner i en ny arkitektritad fastighet vid liften Jan Express i Kittelfjäll där den välrenommerade Årekocken Jasper Bergström startar nya verksamheten Kittelfjäll Värdshus. Den omtalade arkitekten Josefina Nordmark har ritat den lad-inspirerade byggnaden.

– Nu ska vi dubbla utbudet i Kittelfjäll, det ska bli två restauranger, säger en skämtsam Jens Fredriksson, ägare av Kålårado Invest. När min skidkompis Jasper sa att han sagt upp sig från sitt jobb som köksmästare på Buustamons Fjällgård i Åre, då vara det bara att dra igång projektet som vi länge spånat kring.

– Vår familj har varit stugägare och Kittelentusiaster i 15 år och nu när byn växer, ökar också behovet av fler alternativ för oss och andra matgäster. Nu ska vi kunna göra en pubrunda i byn tillsammans med nya och gamla bekanta, säger Jens och skrattar. Kålårado Invest står för huset men det är inflyttade Jasper med frun Lotta ska fylla huset med värme och god mat.

Jasper har 30 års erfarenhet varav 18 i Årefjällen och 2008 ansvarade han tillsammans med restaurangchefen, för Melker Andersson och Markus Aujalay etablering av ikoniska Fjällpuben i Åre.

– Kittelfjäll har en världsunik skidåkning som tillsammans med den genuina och 200-åriga fjällbyns historia skapar en plats där jag och min familj vill leva och bo, menar Jasper. Det är ett privilegium att få förverkliga en egen dröm om att starta en skräddarsydd verksamhet i nya lokaler och dessutom tillsammans med min fru och i glada skidvänners lag.

Man planerar att anställa sex säsongsanställda heltider och komplettera med tim- och deltidsanställningar. Premiären är beräknad till julhelgen.

– Det är så glädjande att få ett sådant varmt välkomnande till byn och det är redan flera som bokat in stora middagar under januari och februari, säger Lotta Bergström som nu väljer att flytta från Stockholm till Kittelfjäll för att starta en ny och gemensam verksamhet med sin man Jasper. Jag har jobbat i mina butiker i Stockholm under de senaste åren, medan Jasper arbetat i Åre.

Restaurangverksamheten i Kittelfjäll Värdshus kommer kompletteras med uthyrning av boende i det nybyggda vandrarhemskonceptet som Kittelfjäll Utveckling AB lät uppföra inför förra skidsäsongen. Man har intentionen att ha året-runt-öppet på sikt, och startar under 2017 med tre säsonger – vinter, sommar och höst. Restaurangen är 400 kvm och kommer ha plats för cirka 140 mat- och bargäster.

– Kittelfjäll Utveckling AB vill skapa förutsättningar för nya entreprenörer att etablera sig i byn och därför är det självklart för oss att hyra ut vår senaste investering i gästbäddar till Jasper och Lottas verksamhet. Vår kärnverksamhet är drift och hållbar utveckling av skidanläggningen, säger Roger Vikström, vd KUAB.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.